4 салати, които трябва да опитате

Предимството на салатите е, че ви позволяват да комбинирате няколко съставки. В тази статия ще споделим четири вкусни варианта за салати, които трябва да изпробвате още днес!
4 салати, които трябва да опитате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Рецептите за салати ви позволяват да разнообразите храненията си повече, така че хем да е здравословно, хем да не ви става скучно. Освен това смесените салати са отличен начин да увеличите приема на антиоксиданти, витамини, минерали и други важни хранителни вещества.

Салатите перфектно допълват основните ястия и не съдържат много калории. Те са направени от пресни зеленчуци, плодове, ядки и подправки, сред другите здравословни съставки.

Прочетете, за да откриете четири интересни варианта за салати!

Рецепти за салати , които трябва да опитате

Един от най-интересните аспекти на рецептите за салати е, че те комбинират няколко различни съставки. Те са добри варианти, ако искате да се насладите на по-леки вечери.

Най-хубавото е, че те са лесни за приготвяне и са чудесни алтернативи за тези, които нямат много време за готвене. Освен това те запазват аромата си за няколко часа, което означава, че можете да ги съхранявате в пластмасови контейнери и да ги вземете на работа.

1.Салати със киноа и нахут

киноа

Тези две съставки са богати на висококачествени растителни протеини.

Сигурни сме, че тези две съставки определено ще се превърнат в любимите ви рецепти за салати. Тази рецепта, която ще ви покажем е направена от комбинация от киноа и нахут. Храни, богати на фибри, протеини, витамини и минерали

Съставки

  • 1 чаша киноа (200 гр)
  • 2 чаши вода (500 мл)
  • 1 ½ чаши сварен нахут (300 гр)
  • нарязан пресен магданоз (50 гр)
  • 1 ½ чаша нарязан спанак (300 гр)
  • нарязан пресен кориандър (50 гр)
  • нарязан зелен лук (62гр)
  • натрошено сирене фета (62 гр)
  • тиквени семки (на вкус)

Състав на дресинга

  • ¼ чаша зехтин (40 мл)
  • 4 супени лъжици лимонов сок (40 мл)
  • 2 супени лъжици тахан (30 гр)
  • 1 голяма скилидка чесън
  • ½ чаена лъжичка фина морска сол (3 гр)
  • прясно смлян черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне

  • За начало изплакнете киноата в мрежеста цедка. След това я изсипете в тенджера с вода.
  • Оставете да заври на среден огън и след това намалете котлона. Гответе за 15 минути.
  • След това свалете от котлона, покрийте и оставете да престои пет минути.
  • Междувременно препечете тиквените семки за три до пет минути, до златисто кафяво.
  • Прехвърлете ги в купа за салата и оставете да изстинат в продължение на няколко минути.

Заключителни стъпки

  • Добавете всички съставки за дресинга в малка купа. Можете да добавите още сол или лимон, ако считате за необходимо.
  • Когато киноата е готова, я изсипете в голяма купа и добавете нахута, спанака, магданоза, килантрото, зеления лук, сиренето фета и препечените семена.
  • Накрая изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте добре.

2. Вегетариански салати с паста

вкусните салати от броколи осигуряват на организма голямо количество желязо

Харесвате ли салати, смесени с тестени изделия? Ако отговорът е да, ето една здравословна, нискокалорична алтернатива, направена само с растителни съставки. Такава салата ще съдържа само 257 калории на порция и е интересен вариант да се насладите за обяд или вечеря.

Съставки

  • ½ чаша зелен фасул (200 гр)
  • Малки картофи (250 гр)
  • Био макаронена паста (250 гр)
  • 1 консерва от изцеден нахут (150 г)
  • ½ чаша маслини (100 гр)
  • 1 чаша чери домати (150 гр)
  • 1 връзка репички
  • картофи

Състав на дресинга

  • 2 супени лъжици бяло вино или оризов оцет (30 мл)
  • 1 супена лъжица лимонов сок (15 мл)
  • 3 супени лъжици нарязан пресен копър (45 гр)
  • щипка сол и черен пипер
  • ½ чаша зехтин (125 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо сварете зеления фасул вголям съд с подсолена вода. Оставете го да се готви 15 минути, докато омекне, и след това изцедете.
  • Гответе картофите в същата вода за 15 минути.
  • След като омекнат, изцедете и оставете настрана.
  • Междувременно сварете в друг съд със солена вода макароните. Гответе го според инструкциите на опаковката.
  • Когато са готови, изцедете и ги прехвърлете в голяма купа.
  • Отгоре изсипете зеления фасул, картофите, доматите, репичките и маслините.
  • Ако искате, смесете всичко заедно.

Заключителни стъпки

  • Добавете оцета и лимоновия сок в малка купа.
  • След това добавете копъра, солта и черния пипер.
  • След това бавно изсипете зехтина и разбъркайте.
  • Когато сте готови, залейте със салата от тестени изделия.
  • Оставете да се охлади в хладилника за около 30 минути и сервирайте.

3.Салати от маруля, яйце, риба тон и домати

зелена салата

Тези съставки са богати на протеини, здравословни мазнини и фибри.

Има много рецепти за салати, които също могат да дадат интересен принос на протеини със правилните съставки. Тази вкусна прясна комбинация от маруля, яйце, риба тон и домати е засищаща. Това е идеалният вариант за след тренировки или за вечеря.

Съставки

  • 5 листа маруля
  • 1 резен зрял домат
  • ½ морков, нарязан на тънки ивици
  • ½ чаша риба тон (100 гр)
  • 1 лук, нарязан
  • ½ чаша сладка царевица (100 гр)
  • 2 варени яйца

Начин на приготвяне

  • Първо, сварете яйцата във вряща вода за около 15 минути. Когато са готови, ги обелете и нарежете на кубчета.
  • След това измийте листата на марулята и ги подсушете с хартиена кърпа.
  • След това нарежете моркова, домата и лука.
  • В купа за салата смесете всичко – марулята, домата, лука, моркова, рибата тон, маслините, сладката царевица и варените яйца.
  • Накрая, ако желаете,овкусете със сол, винен оцет и зехтин.

4. Салати с манго и босилек

Салати с манго

Мангото е плод, който придава на вашите салати отличителен вкус.

Ако предпочитате салати със сладко-киселото докосване на плодовете, тогава тази рецепта с манго и босилек е добър избор за вас. Отнема само около 10 минути и можете да я ихапвате, докато я съчетавате любимите си храни.

Съставки

  • 2 чаши спанак (400 гр)
  • 1 чаша босилек (200 гр)
  • 1 чаша рукола (200 гр)
  • 2 чаши манго на кубчета (400 гр)
  • 1 краставица, нарязана на ивици
  • ½ чаша натрошени орехи (100 гр)
  • зехтин и майонеза (на вкус)

Начин на приготвяне

  • Добавете предварително измития спанак и рукола в купа за салата.
  • След това добавете мангото и краставицата.
  • След това добавете орехите.
  • За да направите дресинга, смесете босилека с две супени лъжици майонеза и малко зехтин.
  • Изсипете дресинга върху салатата и сервирайте.
  • Можете да добавите и други плодове като ягоди, ананас, боровинки или праскови.

Опитвали ли сте такива салати? Изберете тази, който харесвате най-много и започнете да се наслаждавате на по-леки и по-здравословни ястия още днес! Не забравяйте да ги включите в балансирана и здравословна диета.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.