Предимства на юзу: Японски цитрусов плод, богат на витамин C

Ще ви разкажем какво е юзу и неговите основни ползи за тялото, когато е част от балансирана и разнообразна диета.
Предимства на юзу: Японски цитрусов плод, богат на витамин C

Последна актуализация: 10 юни, 2023

Юзу е цитрусов плод от японски произход, който постепенно се е разпространил в други кухни. Отличава се със своя цитрусов характер и често се включва в ястия като суши, рамен и дори ориз. Има известна прилика с мандарина и е с размерите на топка за голф. Включването му в диетата се счита за полезно за здравето поради хранителния му принос.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че консумацията на плодове се препоръчва за поддържане на добър вътрешен баланс в тялото ни. Тези храни съдържат основни витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с възпалението и предотвратяват метаболитната дисфункция. Благодарение на това патологии като диабет тип 2, които са все по-често срещани сред населението, могат да бъдат предотвратени.

Какво точно е юзу?

Юзу е цитрусов плод, пристигнал в Япония преди повече или по-малко 1000 години и е част от нейната кухня. Днес се отглежда и в Калифорния, така че става все по-популярен. Въпреки това, не се предлага в прясно състояние във всички супермаркети. Често се налага да го поръчате от онлайн дистрибутор; дори може да се намери замразен.

Отличава се преди всичко със съдържанието на витамин С и други антиоксидантни съединения. Съдържа прости захари и не твърде много калории. Всъщност може да се включи без проблеми в контекста на хипокалорична диета за отслабване. Освен това е източник на фибри. Това спомага подобряването на здравето на храносмилателния тракт и създаването на чувство за ситост.

Ползи от юзу за здравето

Включването на юзу в контекста на разнообразна и балансирана диета може да донесе редица ползи за здравето. Важно е да се избягват хранителни дефицити. В противен случай това може да доведе до развитие на хронични и сложни патологии през годините.

Юзу плодове.
Юзу е японски цитрусов плод, чийто вкус напомня на грейпфрут с нотки на мандарина.

Повишава имунната функция

Доказано е, че витамин С подобрява имунната функция на организма. Поддържането на нивата на хранителното вещество в адекватни граници намалява честотата на инфекциозни патологии и подобрява контрола на симптомите, ако се развият. Може дори да улесни лечението на хронични заболявания. В някои случаи се прилага интравенозно, за да се опита да намали болничния престой.

Подобрява здравето на кожата

Витамин С може да насърчи и синтеза на колаген във вътрешната среда. Това се доказва от изследване, публикувано в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism .

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Влиза в състава на почти всички тъкани и им придава еластичност и контрактилност. След 30-годишна възраст ендогенното му производство има тенденция да намалява, така че е жизненоважно да включите в диетата елементи, които подобряват синтеза.

Помага за отслабване

Телесното ви тегло няма просто да се намали чрез включването на юзу в диетата, но може да помогне да се състави нискокалорична диета, която лесно да се спазва. Това се дължи на съдържанието на фибри в плода. Това вещество е от съществено значение за генериране на ситост, според проучване, публикувано в списанието Nutrition Reviews.

Малко мандарини.
Подобно на други цитрусови плодове, юзу се отличава със съдържанието на витамин С.

Освен това този елемент е ключов за поддържането на добро здраве на червата. Фибрите позволяват растежа на бактериите, които живеят в червата, като по този начин гарантират, че микробиотата е функционална и компетентна. Тези микроорганизми заедно подобряват усвояването на хранителните вещества и намаляват риска от развитие на възпалителни патологии.

Как да включите юзу в диетата?

Юзу може да се включи в диетата по няколко различни начина, тъй като това е наистина универсална храна. Може да се консумира в прясно състояние и да се включва в сладки и солени рецепти. Обикновено се използват както сокът, така и кората. Може да се използва дори за приготвяне на коктейли и различни видове напитки. Трябва обаче да се има предвид, че вкусът му е леко горчив.

Юзу: полезно за здравето

Както видяхте, юзу е плод с няколко ползи за здравето, въпреки че в момента не е много разпространен в западната гастрономия. Осигурява значителна доза витамин С, ключов хранителен елемент за подсилване на имунната функция и синтеза на колаген. Той също така помага да се увеличи максимално чревната абсорбция на желязо, като по този начин се избягва появата на анемия.

И накрая, имайте предвид, че е най-добре да осигурите разнообразие по отношение на приема на плодове. Това гарантира оптимално снабдяване с хранителни вещества и фитохимикали с антиоксидантен капацитет.

Разбира се, винаги трябва да давате приоритет на суровата консумация пред соковете. По този начин се използват всички фибри и се намалява влиянието на фруктозата върху нивата на кръвната захар. В противен случай метаболитното здраве може да бъде засегнато в средносрочен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.