Предимства на юзу: Японски цитрусов плод, богат на витамин C

Ще ви разкажем какво е юзу и неговите основни ползи за тялото, когато е част от балансирана и разнообразна диета.
Предимства на юзу: Японски цитрусов плод, богат на витамин C

Последна актуализация: 10 юни, 2023

Юзу е цитрусов плод от японски произход, който постепенно се е разпространил в други кухни. Отличава се със своя цитрусов характер и често се включва в ястия като суши, рамен и дори ориз. Има известна прилика с мандарина и е с размерите на топка за голф. Включването му в диетата се счита за полезно за здравето поради хранителния му принос.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че консумацията на плодове се препоръчва за поддържане на добър вътрешен баланс в тялото ни. Тези храни съдържат основни витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с възпалението и предотвратяват метаболитната дисфункция. Благодарение на това патологии като диабет тип 2, които са все по-често срещани сред населението, могат да бъдат предотвратени.

Какво точно е юзу?

Юзу е цитрусов плод, пристигнал в Япония преди повече или по-малко 1000 години и е част от нейната кухня. Днес се отглежда и в Калифорния, така че става все по-популярен. Въпреки това, не се предлага в прясно състояние във всички супермаркети. Често се налага да го поръчате от онлайн дистрибутор; дори може да се намери замразен.

Отличава се преди всичко със съдържанието на витамин С и други антиоксидантни съединения. Съдържа прости захари и не твърде много калории. Всъщност може да се включи без проблеми в контекста на хипокалорична диета за отслабване. Освен това е източник на фибри. Това спомага подобряването на здравето на храносмилателния тракт и създаването на чувство за ситост.

Ползи от юзу за здравето

Включването на юзу в контекста на разнообразна и балансирана диета може да донесе редица ползи за здравето. Важно е да се избягват хранителни дефицити. В противен случай това може да доведе до развитие на хронични и сложни патологии през годините.

Юзу плодове.
Юзу е японски цитрусов плод, чийто вкус напомня на грейпфрут с нотки на мандарина.

Повишава имунната функция

Доказано е, че витамин С подобрява имунната функция на организма. Поддържането на нивата на хранителното вещество в адекватни граници намалява честотата на инфекциозни патологии и подобрява контрола на симптомите, ако се развият. Може дори да улесни лечението на хронични заболявания. В някои случаи се прилага интравенозно, за да се опита да намали болничния престой.

Подобрява здравето на кожата

Витамин С може да насърчи и синтеза на колаген във вътрешната среда. Това се доказва от изследване, публикувано в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism .

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Влиза в състава на почти всички тъкани и им придава еластичност и контрактилност. След 30-годишна възраст ендогенното му производство има тенденция да намалява, така че е жизненоважно да включите в диетата елементи, които подобряват синтеза.

Помага за отслабване

Телесното ви тегло няма просто да се намали чрез включването на юзу в диетата, но може да помогне да се състави нискокалорична диета, която лесно да се спазва. Това се дължи на съдържанието на фибри в плода. Това вещество е от съществено значение за генериране на ситост, според проучване, публикувано в списанието Nutrition Reviews.

Малко мандарини.
Подобно на други цитрусови плодове, юзу се отличава със съдържанието на витамин С.

Освен това този елемент е ключов за поддържането на добро здраве на червата. Фибрите позволяват растежа на бактериите, които живеят в червата, като по този начин гарантират, че микробиотата е функционална и компетентна. Тези микроорганизми заедно подобряват усвояването на хранителните вещества и намаляват риска от развитие на възпалителни патологии.

Как да включите юзу в диетата?

Юзу може да се включи в диетата по няколко различни начина, тъй като това е наистина универсална храна. Може да се консумира в прясно състояние и да се включва в сладки и солени рецепти. Обикновено се използват както сокът, така и кората. Може да се използва дори за приготвяне на коктейли и различни видове напитки. Трябва обаче да се има предвид, че вкусът му е леко горчив.

Юзу: полезно за здравето

Както видяхте, юзу е плод с няколко ползи за здравето, въпреки че в момента не е много разпространен в западната гастрономия. Осигурява значителна доза витамин С, ключов хранителен елемент за подсилване на имунната функция и синтеза на колаген. Той също така помага да се увеличи максимално чревната абсорбция на желязо, като по този начин се избягва появата на анемия.

И накрая, имайте предвид, че е най-добре да осигурите разнообразие по отношение на приема на плодове. Това гарантира оптимално снабдяване с хранителни вещества и фитохимикали с антиоксидантен капацитет.

Разбира се, винаги трябва да давате приоритет на суровата консумация пред соковете. По този начин се използват всички фибри и се намалява влиянието на фруктозата върху нивата на кръвната захар. В противен случай метаболитното здраве може да бъде засегнато в средносрочен план.

Може да ви заинтересува ...
Плодът от хлебно дърво: свойства и ползи
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Плодът от хлебно дърво: свойства и ползи

Плодът от хлебно дърво има вкус, подобен на ядки, който може да се използва за приготвяне на напитка тип кафе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.