Кисели и полукисели плодове: какво представляват и какви са техните ефекти?

Ако ядете много кисели и полукисели плодове, може да се чудите как влияят на здравето на стомаха ви. Тук ще обясним ефекта, който имат върху тялото ви.
Кисели и полукисели плодове: какво представляват и какви са техните ефекти?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Киселините са дискомфорт, който измъчва голяма част от населението. Способни са да преминат от евентуален симптом към хронично заболяване. Въпреки че не винаги се случва, може да се появят след ядене на определени храни като кисели и полукисели плодове.

Някои от тези плодове принадлежат към цитрусовата група, като например портокалите и мандарините. Има обаче и други, които, без да са цитрусови плодове, също са много кисели, като ягодите и ананаса.

Киселите и полукиселите плодове осигуряват и витамин С, витамин А, калий и фибри. Ограничаването им в предпазващи стомаха диети зависи от поносимостта към плодовете.

Какво представляват стомашните киселини?

Националната библиотека по медицина на САЩ определя киселините като болезнено усещане за парене в гърдите или гърлото. Това се случва, когато стомашната киселина се върне обратно в хранопровода, тръбата, която пренася храна и течности.

Обикновено киселините в стомаха разграждат храната и помагат за смилането й, докато клапа блокира придвижването й нагоре към хранопровода. Д-р Анджела Бош обаче посочва, че киселините са следствие от прекомерното производство на тази киселина в стомаха. И се влошават от определени храни.

В допълнение, някои нарушения могат да доведат до киселини. Когато клапата не работи правилно, както при хиаталната херния, мускулът отслабва и стомашните киселини се повишават.

Ако киселините се придвижат нагоре в устата и надолу в дихателните пътища, това може да причини гастроезофагеален рефлукс. Гастритът или възпалението на стомашната лигавица също причинява парене и болка.

Какво представляват киселите и полукисели плодове?

Киселинността на храната се измерва чрез потенциала на водородния елемент в хранителната матрица и се обозначава с акронима pH. Скалата варира от 0 до 14, като pH е кисело под 7 и алкално, когато е над тази стойност.

Според Revista Mexicana de Pediatría, киселите плодове и соковете от тях се считат за най-киселите храни, тъй като тяхната стойност на pH е под 4,5. pH на стомаха, подходящо за храносмилане, варира между 3,5 и 4.

Киселите плодове и цитрусовите плодове са тези, които определят своя вкус и мирис чрез наличието на органични киселини като лимонена, ябълчена, хининова и млечна киселини, които осигуряват сладък и кисел вкус. По-специално, цитрусовите плодове са група, принадлежаща към рода Citrus, които се характеризират с кора, пълна с етерични масла и пулп под формата на сочни сегменти.

Полукиселите плодове са тези с рН между 4,6 и 7. В тях концентрацията на лимонена киселина е по-ниска.

Кисели плодове
Цитрусовите плодове осигуряват витамин С, имат кисел вкус и могат да влошат съществуващ гастрит.

Кисели плодове

В тази група намираме следните примери:

  • Цитрусови плодове: лимон, лайм, портокал, грейпфрут, мандарина, лимони, грейпфрут.
  • Червени плодове: малини, къпини, ягоди и касис.
  • Други: ананас, грозде, тамаринд, домат, нар и сливи.

Полукисели плодове

Полукиселите плодове се понасят по-добре от хора, страдащи от гастрит, рефлукс или други стомашни проблеми. Тези, които са част от тази група са следните:

Ефект на кисели и полукисели плодове върху стомаха

По-долу ще видим какви са основните ефекти, които има консумацията на кисели плодове върху патологиите, засягащи горната част на храносмилателния тракт.

Те могат да увеличат болката

Киселите плодове могат да засилят болката, когато се консумират по време на остър гастрит. Тоест, когато стомахът е възпален. Те също могат да влошат рефлукса, тъй като причиняват повече болка в раните, които се образуват по стените на хранопровода.

След като гастритът или рефлуксът се облекчат и лезиите заздравеят, киселинните плодове могат да се консумират без проблем в диетата.

В този смисъл специалистите съобщават, че цитрусовите плодове, когато се използват самостоятелно или заедно с антибиотици, помагат за унищожаването на бактериите H. pylori. Затова се препоръчва да потърсите съвет от специалист или диетолог, за да прецените включването им в диетата.

Засилват паренето

Характерно за гастрита, освен възпалението и болката, е и самата киселинност или усещането за парене. При поглъщане на кисели плодове се добавя повече киселина и състоянието се влошава.

Могат да усложнят преглъщането

Киселите плодове могат да произведат прекомерна киселинност, която се качва до ларинкса и дразни цялата област по пътя си, включително хранопровода. Възможно е това състояние да премине в затруднено преглъщане и гадене.

В тези случаи проблемите с храненето и загубата на тегло се появяват в средносрочен план. Ако киселините и затрудненото преглъщане продължават повече от два дни, трябва да се консултирате със здравен специалист.

полукисели плодове могат да причинят киселини
Дисфагия или затруднено преглъщане е предупредителен симптом. Не бива да се пренебрегва.

Плодове разрешени при киселини

При диетите за защита на стомаха целта е да се избягват храни, които повишават прекомерната секреция на солна киселина в стомаха. Диетата ще облекчи симптомите, но не е лечебна.

Диетата е показана при гастрит, пептична язва, хиатална херния и диспепсия като цяло. Препоръчително е да се използват некисели плодове, за предпочитане варени, в компоти или консервирани, особено в острия стадий.

В рамките на тази група най-препоръчителните са следните:

  • Круша
  • Камбур
  • Праскова
  • Японска мушмула
  • Киселец
  • Червена или жълта ябълка

След като се преодолеят острите симптоми на киселинност, могат да се включат някои кисели и полукисели плодове в диетата. Всичко зависи от стомашната поносимост на човека.

Какво да ядем при киселини?

При проблеми с киселини трябва да се избягват кисели или полукисели плодове. Вместо това трябва да ядете плодови пюрета или компоти за защита на стомаха, разпределени на 6 малки хранения.

Освен това трябва да избягвате химически дразнители като пикантни храни, силно подправени храни, солени храни, храни с екстремна температура и пълнозърнести храни и брашна.

Не забравяйте да ядете бавно и да дъвчете добре храната си. Спокойната среда за преглъщане помага за контролиране на симптомите и избягване на обостряния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.