Витамин D и неговото значение за сърдечно-съдовото здраве

Витамин D е свързан с метаболизма на костите. Той обаче има ползи и за здравето на сърдечно-съдовата система - прочетете още по темата!
Витамин D и неговото значение за сърдечно-съдовото здраве
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че витамин D и сърдечно-съдовото здраве са свързани? На първо място, струва си да запомните, че това хранително вещество е част от мастноразтворимите витамини, които включват и витамините А, Е и К. Човешкото тяло е способно да го синтезира при излагане на слънчева светлина.

Това производство обаче е ограничено, така че трябва да се допълва с редовна консумация на храни, съдържащи го, особено риба. Въпреки че най-известните му ползи са свързани с метаболизма на калция и здравето на костите, научните доказателства сочат, че той оказва влияние и върху други функции на тялото.

Как се произвежда витамин D?

При излагане на слънчева светлина кожата е в състояние да преобразува прекурсорна молекула в холекалциферол или витамин D3, една от неактивните форми на витамина. Процесът обаче зависи от няколко фактора като сезон, време на деня и географска ширина и е различна за отделните популации.

Степента на пигментация на кожата също пречи на количеството ултравиолетови лъчи, които могат да стимулират производството на витамин D. Възрастта и културните конотации също променят времето на излагане на слънчева светлина и кожата, изложена на ултравиолетовите лъчи.

Храни богати на витамин D.
Въпреки че част от витамин D се получава чрез излагане на слънце, има редица храни, които го съдържат.

Какви са вариантите за добавки?

Въпреки че образуването в кожата може да осигури до 95% от отлагането на витамин D в тялото, по-голямата част от населението в света има дефицит на този елемент. Ето защо трябва да сте сигурни, че ядете достатъчно храни, които го съдържат. Сред опциите са следните:

 • Естествени храни като риба, яйца, масло и черен дроб.
 • Функционални продукти, т.е. тези, към които хранителната индустрия добавя основни хранителни вещества.
 • Фармакологични добавки, съдържащи някои от формите на витамин D.

Метаболизъм на витамин D: активиране на молекулата

Предшественикът на витамин D е холекалциферол (витамин D3), който се синтезира от кожата от слънчева светлина. Но има и друга неактивна форма: ергокалциферол или витамин D2, който се синтезира от растенията и може да се консумира като външен източник.

При която и да е от тези прекурсорни молекули трябва да настъпи активиране. За да се случи това, прекурсорът се свързва с протеин, който го транспортира до черния дроб, където настъпва първата трансформация, когато се произвежда калцидиол.

Въпреки това, молекулата все още е неактивна и поради това изисква второ хидроксилиране. Този процес се случва в бъбреците. Тук се произвежда калцитриол, който е активната форма на витамин D.

Калцитриол и функционирането на организма

Като мастноразтворима молекула, витамин D лесно преминава през плазмената мембрана, докато достигне до клетъчното ядро, където се намира неговият рецептор. Там се свързва с този елемент, за да регулира транскрипцията на няколко гена. Поради тази причина има толкова много функции.

Класически действия: калциев метаболизъм

Поради наличието на калцитриол е възможно да се увеличи усвояването на калций и фосфор от храната в чревния лумен. Освен това ефектът му върху костите позволява извличането на минерала в кръвния поток, което повишава нивата на калций, достъпен за клетките на тялото.

Освен това има допълнително действие върху бъбреците, тъй като стимулира реабсорбцията на калций и фосфор, за да предотврати отделянето на големи количества минерали в урината. Поради тези причини витамин D често се свързва с функцията на костите, съставлявайки класическите ефекти на молекулата.

Калцитриол: универсално вещество

Действията върху метаболизма на калция и фосфора не са само тези, свързани с витамин D. Всъщност рецепторът на молекулата се намира в повечето клетки на тялото, което предполага, че участието му във физиологичните процеси е много по-широко, отколкото се смяташе първоначално.

По този начин са проведени няколко изследвания, за да се изяснят другите ефекти на витамин D, които са наречени “некласически”. Сред тях калцитриолът е свързан с регулирането на имунната система, като неговият дефицит е свързан с инфекциозни и автоимунни заболявания.

По същия начин е доказано, че има ефект върху хормоналната функция. Недостатъчните му нива са свързани с променена функция на панкреаса, което благоприятства развитието на захарен диабет. Като регулатор на клетъчния растеж, той може дори да участва в появата на рак.

Сърдечно-съдовото здраве и калцитриол

От друга страна, наличието на ядрени рецептори за витамин D е доказано в гладката мускулатура. Кръвоносните съдове имат мускулен слой, който им позволява да се свиват и разширяват, за да се адаптират към нуждите на тялото. Това позволява притока на кръв да се променя в зависимост от изискванията.

Поради наличието на тези рецептори са проведени редица изследвания за изясняване на ефектите на калцитриола върху кръвоносните съдове. Изглежда, че този ефект е свързан с намаляване на свиването и подобряване на ендотелната функция.

Грижа за сърдечно-съдовото здраве – дефицит на витамин D: причинява ли артериална хипертония?

Калцитриолът действа върху важна система за регулиране на кръвното налягане: системата ренин-ангиотензин-алдостерон. Активната молекула е в състояние да инхибира ренина, за да гарантира, че ренинът не стимулира превръщането на тензиногена в ангиотензин. Това предотвратява повишаването на кръвното налягане.

Няколко проучвания свързват ниските нива на витамин D с повишаването на кръвното налягане. Това доказателство е още по-забележимо през зимните месеци, когато кожният синтез на холекалциферол е намален.

Сега се смята, че витамин D има благоприятен ефект върху регулирането на кръвното налягане.

Грижа за сърдечно-съдовото здраве: Кардиопротекция с калцитриол

От друга страна, дефицитът на витамин D е свързан с няколко състояния, класифицирани като рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. По-специално метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, дислипидемия и артериална хипертония.

Тези патологии изглежда имат връзка с ниските нива на калцитриол, което предполага, че хиповитаминозата на витамин D участва в развитието на тези състояния.

Човек на лекар.
Витамин D участва в здравето на сърдечно-съдовата система. По-специално, той е ключов фактор за регулиране на кръвното налягане.

Грижа за сърдечно-съдовото здраве – как да разберете дали имате дефицит на витамин D?

Тъй като има две прекурсорни молекули, определянето на холекалциферол и ергокалциферол не са най-подходящите тестове за измерване на нивата на витамин D в кръвта.

Понастоящем се препоръчва да използваме стойности на калцидиол, тъй като това е най-разпространената форма в тялото и може да отразява по-добре концентрацията в кръвта.

Въпреки това, няма консенсус за това кои нива могат да се считат за оптимални за това хранително вещество. Повечето проучвания предполагат, че концентрации под 20 ng/ml трябва да се класифицират като дефицитни.

Всъщност определянето на калцидиол в диапазона между 20 – 30 ng/ml може да бъде свързано с недостатъчен калцидиолов резерв. Трябва да бъдат оценени други параметри, за да се анализира обективно действителното състояние на витамин D. Те включват нивата на паратхормон и серумния калций.

Как да приемате добавки с витамин D?

Ясно е, че витамин D играе важна роля в грижата за сърдечно-съдовото здраве. Ето защо е важно да се осигури оптимален прием на хранителни вещества. Като се има предвид, че излагането на слънце изглежда недостатъчно в много страни, хранителните добавки са най-добрият вариант.

Консумацията на обогатени храни обикновено е първият избор. От тях се открояват млечните продукти. Ако е препоръчано от лекар или диетолог, витамин D може да сенабави и с холекалциферол или ергокалциферол добавки.

Има ли идеална доза?

Препоръчителната дневна доза зависи от възрастта и здравословното състояние на индивида. Въпреки това се счита, че 800 IU дневно за възрастен са достатъчни, за да се осигури адекватна концентрация на витамин D. Въпреки това всеки случай трябва да се разглежда индивидуално.

Хипервитаминоза D е рядко заболяване, причинено от интоксикация с добавки с витамин D. При това състояние се появява хиперкалциемия и нейните симптоми включват симптоми като следните:

 • Слабост
 • Загуба на апетит и загуба на тегло
 • Гадене
 • Мускулна болка и скованост
 • Камъни в бъбреците
 • Високо кръвно налягане

Въпреки това трябва да се има предвид, че витамин D е от полза за сърдечно-съдовото здраве и други основни системи на тялото. Ето защо, ако подозирате дефицит на това хранително вещество, най-добре е да се консултирате със специалист. Той или тя ще определи най-добрата за вас доза, така че да не изпадате от едната крайност в другата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The “sunshine” vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012;3(2):118-126. doi:10.4103/0976-500X.95506
 • Calle, A.; Torrejón, M.; La Vitamina D y sus Efectos “no Clásicos”; .Revista Española de Salud Pública; 86 (5); 2012.
 • Cesari, Matteo et al. “Vitamin D hormone: a multitude of actions potentially influencing the physical function decline in older persons.” Geriatrics & gerontology international vol. 11,2 (2011): 133-42. doi:10.1111/j.1447-0594.2010.00668.x
 • Moyano, C.; López, F.; Castilla, M.; Vitamina D e Hipertensión Arterial; Medicina Clínica; 138 (9): 397 – 401; 2012.
 • Pajuelo, J.; Bernui, I.; Arbañil, H.; Gamarra, D.; Miranda, M.; Chucos, R.; Vitamina D y su Relación con Factores de Riesgo Metabólicos para Enfermedad Cardiovascular en Mujeres Adultas; Anales de la Facultad de Medicina; 79 (2); 2018
 • Tare M, Emmett SJ, Coleman HA, Skordilis C, Eyles DW, Morley R, Parkington HC. Vitamin D insufficiency is associated with impaired vascular endothelial and smooth muscle function and hypertension in young rats. J Physiol. 2011 Oct 1;589(Pt 19):4777-86. doi: 10.1113/jphysiol.2011.214726. Epub 2011 Aug 1. PMID: 21807617; PMCID: PMC3213423.
 • Vásquez, D.; Cano, C.; Gómez, A.; González, M.; Guzmán, R.; Martínez, J.; Rosero, O.; Rueda, C.; Acosta, J.; Vitamina D. Consenso Colombiano de Expertos;  Med 39 (2): 140 – 157; 2.017.
 • Polly P, Tan TC. The role of vitamin D in skeletal and cardiac muscle function. Front Physiol. 2014;5:145. Published 2014 Apr 16. doi:10.3389/fphys.2014.00145
 • De Oliveira, V.; Muller, G.; Dutra, E.; Boff, B,; Zirbes, G.; Influencia de la Vitamina D en la Salud Humana; Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana; 48 (3): 329 – 337; 2014.
 • Mehta V, Agarwal S. Does Vitamin D Deficiency Lead to Hypertension?. Cureus. 2017;9(2):e1038. Published 2017 Feb 17. doi:10.7759/cureus.1038
 • Valero, M.; Hawkins, F.; Metabolismo, Fuentes Endógenas y Exógenas de Vitamina D; REEMO; 16 (4): 63 – 70; 2007.
 • Park, Jung Eun et al. “Vitamin D and Metabolic Diseases: Growing Roles of Vitamin D.” Journal of obesity & metabolic syndrome vol. 27,4 (2018): 223-232. doi:10.7570/jomes.2018.27.4.223

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.