Глутен във вегетарианската диета: Какво трябва да знаете

Ще ви дадем съвети, които трябва да вземете под внимание, когато започвате безглутенова вегетарианска диета, за да преминете плавно към новия си хранителен режим.
Глутен във вегетарианската диета: Какво трябва да знаете

Последна актуализация: 30 май, 2023

Вегетарианската диета без глутен може да се прилага при хора, които имат цьолиакия или чувствителност към хранителното вещество и искат да избегнат консумацията на месо и риба. И така, какво трябва да знаете за глутена във вегетарианската диета?

Глутенът е протеин, който присъства в много продукти от растителен произход, особено в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж. Въпреки това е възможно да следвате диета без глутен, която задоволява ежедневните диетични нужди.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че вегетарианските или веганските диети като такива не са по-добри за здравето от всеядните диети. Поради тази причина те не трябва да се прилагат. Това е избор, основан на дълбоко морално бреме, свързано с необходимостта да се избягват страданието и малтретирането на животните. Възможно е да го оптимизирате, за да го направите здравословен, но ще е необходимо да включвате често добавки.

Глутен във вегетарианската диета

Глутенът във вегетарианската диета може да бъде премахнат, когато има потвърдена диагноза целиакия или просто когато имате чревни проблеми след консумацията на този протеин.

Според проучване, публикувано в списание Medicina, и по отношение на последното е възможно да страдате от храносмилателни проблеми като подуване на корема, болка, газове или диария след поглъщане на глутен, без всъщност да страдате от целиакия. Точната физиология на проблема е неизвестна, но се нарича чувствителност към глутен без целиакия.

Вегетарианско ястие.
Ако страдате от дискомфорт след редовна консумация на глутен, консултирайте се с вашия лекар.

Не всички хора, които са развили тази патология, имат симптоми с еднаква интензивност. Поради това някои са в състояние да понасят определено количество глутен. В този случай ще бъде най-добре да проверите индивидуалните усещания, за да премахнете напълно или частично хранителното вещество от вашата диета.

В случай на целиакия ще трябва да бъдете много по-строги. Веществото не само трябва да бъде напълно отстранено, но също така е от ключово значение да се гарантира, че няма погълнати следи от него.

Има обаче някои продукти, като овесените ядки, които могат да се консумират от определени хора с целиакия. Овесът съдържа вещество, подобно на глутена, авенин, но с различна структура. Преди редовното включване на храната в диетата при този тип хора трябва да се тества индивидуалната поносимост.

Вегетариански продукти без глутен

В контекста на пресните храни по отношение на глутена във вегетарианската диета е достатъчно да се избягват пшеница, ечемик и ръж. Някои преработени храни обаче, като заместители на месо, често се включват в диетата за подобряване на приема на протеини.

При заседналите хора трябва да се гарантират поне 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, за да може физиологията да функционира правилно. Изследване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, потвърждава това.

Ще трябва да потърсите сертификата за продукт без глутен в етикета, особено когато говорим за хора с целиакия. Ако не, структурата на храносмилателния тракт може да бъде засегната, увеличавайки риска от страдание от сложни и хронични патологии. Които могат да станат животозастрашаващи.

Наличието на заместители на месо обаче трябва да бъде умерено. Ключово е да увеличите приема на протеини, но те не винаги са най-добрият вариант. За това включването на растителни протеинови шейкове в ежедневната диета може да бъде по-добра алтернатива.

Граховият протеин е добър вариант. В допълнение, тези добавки коригират недостатъците в смилаемостта и дефицитите на аминокиселини с помощта на хранителното инженерство.

Веган сирене.
Преценете с вашия лекар диетолог дали заместителите на месото са най-добрият вариант за вас.

По този начин се избягва и въвеждането в организма на елементи, които могат да бъдат вредни в средносрочен план, като трансмазнини и изкуствени добавки. Сред последните, изкуствените подсладители са особено забележителни. Тяхното въздействие върху тялото е противоречиво и някои доказателства сочат, че те могат да причинят увреждане на чревната микробиота с течение на времето.

Възможно е да спазвате вегетарианска или веганска диета без глутен

Както видяхте, сравнително лесно е да спазвате вегетарианска диета без глутен. Просто трябва да внимавате колко преработена храна ядете, като винаги гледате етикета.

От друга страна, трябва да се избягва използването на някои зърнени храни като източници на въглехидрати. Преди всичко трябва да се използват кореноплодни, бобови растения и ориз или псевдозърнени храни, за да се задоволят ежедневните нужди от захар.

И накрая, понякога проблемът с чувствителността към глутен без целиакия може да е в микробиотата. Прилагането на протокол за подобряване на качеството на микробиотата би довело до добри резултати в средносрочен план. Повишавайки толерантността на организма към протеина. Същото не е вярно в случая на целиакия. Тук проблемът е автоимунен и се подобрява само с пълно ограничаване на глутена.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019;55(6):222. Published 2019 May 28. doi:10.3390/medicina55060222
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014;514(7521):181-186. doi:10.1038/nature13793

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.