4 неща, които трябва да избягвате, когато приготвяте смутита

Ако обичате смутита, няма как да пропуснете нещата, които ще ви кажем, че трябва да избягвате при приготвянето им. Следвайте нашите съвети, за да избегнете нарушаването на функционирането на тялото си тук!
4 неща, които трябва да избягвате, когато приготвяте смутита
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 февруари, 2023

Смутитата могат да бъдат полезни за увеличаване на разнообразието във вашата диета. Има обаче редица грешки, които трябва да избягвате при приготвяне на смутита, за да не се отразят на метаболизма ви.

Важно е да изберете правилните съставки и да не използвате прости захари в изобилие. Не забравяйте, че шейковете са добавка и никога не трябва да се използват като заместител на хранене или като основен източник на хранителни вещества. В противен случай може да изпитате дефицит или проблеми с производството на ензими във вътрешната си среда.

Какво трябва да избягвате при приготвяне на смутита?

Ето нещата, които трябва да избягвате, когато приготвяте правилно смутита. Включете ги в контекста на балансирана и разнообразна диета, за да извлечете максимума от тях.

Винаги е добра идея да приемате същото количество калории, колкото изразходвате, за да не предизвикате промени в телесното тегло поради натрупване на мазнини.

1. Пазете се от добавени захари

Когато приготвяте шейкове, трябва да избягвате добавянето на захар.

Този елемент е вреден за здравето на метаболизма в средносрочен план. Според проучване, публикувано в списанието Current Diabetes Reports, редовното присъствие на прости въглехидрати в диетата води до инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2. Те са много по-опасни, когато се прилагат чрез течна среда.

Ако искате по-сладък вкус, опитайте да включите някакъв вид изкуствен подсладител в рецептата. Те не съдържат калории и не влияят значително на нивата на кръвната захар. Доказано е обаче, че някои от тях намаляват плътността и разнообразието в микробиотата.

приготвяне на смутита
Когато добавите обикновена захар към вашите шейкове, вие насърчавате негативни промени в метаболизма си, особено на ниво панкреас.

2. Какво да избягвате при приготвяне на смутита – изберете по-леки плодове

Плодовете са източник на фитохимикали с висококачествен антиоксидантен капацитет.

Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите. Благодарение на този ефект, честотата на редица хронични и сложни патологии е значително намалена, както се посочва в изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Във всеки случай плодовете също съдържат значително количество фруктоза. Говорим за проста захар, която може да генерира промени на метаболитно ниво.

Тя е свързана с по-висок риск от страдание от мастна чернодробна болест, особено когато се консумира в заседнал контекст. Яденето на плодове е положително, но те винаги трябва да се консумират в естествения си вид. Това предотвратява разграждането на фибрите и усвояването на въглехидратите става по-бързо.

3. Не правете смути без източник на протеини

Една от основните грешки при приготвянето на смути е забравянето на източник на протеин в рецептата.

Тези хранителни вещества са от съществено значение за увеличаване на генезиса на ситост, успявайки да регулират апетита. Освен това имат решаваща структурна функция в тялото.

Ако има продължителен дефицит с течение на времето, стойностите на чистата маса и мускулната сила ще бъдат отрицателно засегнати. Поради тази причина винаги трябва да сме сигурни, че млечните продукти или ядките са включени в шейка като източник на протеин.

Протеините от животински произход са с по-високо качество, но растителните протеини също могат да играят роля в този случай. Освен това ядките са източник на незаменими мастни киселини, които са необходими елементи за контролиране нивата на възпаление в тялото.

4. Какво да избягвате при приготвяне на смутита – избягвайте алкохолните напитки

Алкохолът е токсично вещество, независимо от приетата доза.

Много рецепти съветват включването на алкохолни напитки в определени шейкове за подобряване на вкуса им. Това обаче не е добър вариант.

Не само причинява краткотрайни смущения, но също така ще доведе до увреждане на органите и системите с течение на времето. Поради тази причина присъствието му в храната трябва да бъде ограничено.

Това не винаги е лесно, тъй като това е социално приета дрога, но трябва да се опита. Най-малкото е добра идея да не включвате алкохол в продукти, които могат да се консумират редовно, като например млечни шейкове. Той не е вариант за разхлаждане в горещите дни, тъй като алкохолът силно ви дехидратира.

смути с алкохол
Приравняването на хранителни шейкове към коктейли с алкохол е грешка. Веществото е вредно по всякакъв начин.

Внимавайте за нещата, които трябва да избягвате, когато приготвяте смутита

Има редица неща, които трябва да избягвате, когато приготвяте шейкове, за да подобрите хранителната стойност на шейковете и да предотвратите отрицателното им въздействие върху функционирането на метаболизма. Въпреки това, когато са приготвени правилно, те могат да бъдат отличен източник на витамини, минерали и елементи с антиоксидантен капацитет.

Поддържането на нивата на възпаление и окисление под контрол е от решаващо значение за подобряване на нашето здраве.

Не забравяйте, че когато целта е да се предотврати развитието на сложни заболявания, не е достатъчно само да се грижите за диетата. Ще бъде необходимо да се приложат поредица от навици като цяло. Сред тях е необходимо да се подчертае необходимостта от редовна физическа активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.