Мед или захар: знаете ли кое е по-добре?

В тази статия ще се спрем на дилемата: мед или захар: кое е по-полезно? И какви други подсладители се предлагат на пазара.
Мед или захар: знаете ли кое е по-добре?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 24 февруари, 2025

Има много възможности за подслаждане на чай или десерт и със сигурност може да се чудите кое е най-здравословно (или най-малко вредно): мед или захар?

Може би консумирате натурални билкови чайове, искате да отслабнете или ползвате химически продукти с бяла захар. Затова в тази статия ще ви разкажем за състезанието между мед и захар: кой подсладител ще спечели?

Натурален мед срещу изкуствен мед

Преди да говорим за разликите между мед и захар, първо е важно да изясним, че има два различни вида мед: натурален мед и изкуствен мед. Натуралният мед е продукт, който не е претърпял никаква обработка, така че е в естествения си вид. Известен е още като суров мед.

Изкуственият мед, от друга страна, трябва да премине през различни термични процеси, за да се увеличи неговата трайност. Идеята е да се гарантира, че може да се съхранява за определено време, без това да повлияе на качеството му.

Най-общо казано и следвайки съветите на експертите, всички видове мед имат високо съдържание на захар и ниско съдържание на вода и киселинност. Основната разлика между двата вида мед е, че топлинните процеси могат да променят състава му, елиминирайки някои минерали, ензими и антиоксиданти. В този смисъл винаги е препоръчително да изберете най-естествения продукт.

По-здравословен ли е медът от захарта?

Въпреки че диетолозите посочват, че винаги е по-добре да пиете чай без подсладител, нормално е да искате да добавите нещо, което осигурява сладък вкус. Това е моментът, когато искаме да знаем кой вариант е най-подходящ: мед или захар.

Ако говорим за мед (стига да е органичен), трябва да кажем, че той подслажда повече от рафинираните захари. Освен това осигурява антиоксиданти, витамини и минерали. Целият този набор от хранителни вещества може да помогне за предотвратяване на настинки, болки в гърлото и грип, според проучване, проведено върху плъхове през 2016 г.

Малко количество мед подслажда много повече от лъжица захар. Следователно ще ни трябва по-малко, за да получим същите (или по-големи) резултати при десерти или инфузии.

Не бива да пропускаме и това, че рафинираната захар осигурява празни калории. Това означава, че няма хранителни вещества, витамини или минерали.

Медът, който се произвежда от нектара на цветята, ни осигурява достатъчно количество вода и някои хранителни свойства.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Как метаболизираме излишната захар?

Мед или захар: разликите и приликите

Мед или захар?
Храните с прости захари ни оставят гладни и в средносрочен и дългосрочен план могат да повлияят негативно на здравето ни.

Основна разлика между двата подсладителя е видът захар, който всеки от тях ни доставя.

Да започнем с това, че рафинираната или бялата захар съдържа почти чиста захароза. Медът, от друга страна, съдържа фруктоза и глюкоза, въпреки че първата преобладава над втората. Въпреки това трябва да знаете, че фруктозата има по-нисък гликемичен индекс от глюкозата и захарозата.

Що се отнася до вкуса, тези, които са опитвали двете, ще могат да потвърдят различията им. Захарта е по-сладка заради захарозата, която съдържа, но медът ни позволява да се наслаждаваме на различни вкусове в зависимост от цветята, от които е произведен.

В полза на захарта в гастрономията можем да посочим, че тя има способността да се карамелизира и да се използва като декорация в сладкиши. Освен това консистенцията й я прави идеална за определени препарати и ястия. Имайте предвид обаче, че медът не отстъпва: може да се използва за слепване на зърнени блокчета и добавяне на аромати към рецепти.

За да научите повече за разликите и приликите между меда и захарта, ще ви предоставим кратка компилация от свойствата им според експертите в 100 грама:

  • Гликемичен индекс: мед (58), захар (60)
  • Вода: мед (17 грама), захар (0,03 грама)
  • Захари: мед (80 грама), захар (99,99 грама)
  • Калории: мед (300), захар (387)
  • Калций: мед (6 милиграма), захар (1 милиграм)
  • Магнезий: мед (2 милиграма), захар (0 милиграма)
  • Фосфор: мед (4 милиграма), захар (0 милиграма)
  • Калий: мед (52 милиграма), захар (2 милиграма)

Митове за меда

ползите от меда
Подобно на овесените ядки, доказателствата подкрепят положителните ефекти на меда върху кожата. Може дори да служи като адювант срещу някои дерматологични проблеми.

Дотук казахме обективно какво предлага всеки подсладител, за да можете сами да си направите изводите. Доктор Габе Миркин, експерт по хранене, обяснява защо няма големи разлики между употребата на мед и захар.

Е, когато захарта достигне до тялото (независимо дали от ябълка, торта или чай с мед), тя винаги се третира по един и същи начин. Разликата е в това какви „други неща“ ни оставя тази храна, след като сладостта е поета.

Мнозина вярват, че от меда се напълнява по-малко от захарта и това е често срещан мит, който се върти около меда. В същото време често се казва, че това е по-бърз източник на енергия и това също е невярно.

Ако анализираме лъжица захар и лъжица мед, първата ще има 64 калории, а втората 46 (плюс вода). Тази разлика обаче не е толкова съществена.

Защо? Ами защото, за да получите същия “сладък” резултат, ще ви трябва една лъжица захар или една и половина лъжици мед. Следователно вие ще добавите същата пропорция калории към тялото.

В продължение на много години медът се използва за лечение на алергични състояния, без да има проучване, потвърждаващо неговата ефективност. Въпреки това, изследване, публикувано през 2021 г., показа, че този продукт е в състояние да намали набирането на възпалителни клетки при този тип състояние.

От друга страна, споменатото изследване показва, че медът облекчава алергичните симптоми при някои пациенти. Въпреки това, все още са необходими повече изследвания, за да се определят механизмите на действие.

Харесва ли ви тази статия? Не пропускайте и: Съвети за намаляване на консумацията на рафинирана захар

И така, мед или захар?

мед или захар
Има много варианти за придаване на сладък вкус на храни и напитки и всички имат своите плюсове и минуси.

Всъщност всичко зависи от индивидуалните ни предпочитания. Въпреки че можем да изберем меда от гледна точка на естествения му произход можем да заложим и на захарта, тъй като ще ни трябва по-малко количество, за да подсладим чай, кафе или сладкиш.

Има много възможности за придаване на сладък вкус на храни и напитки. Не е необходимо да бъдете толкова категорични и да клоните към една единствена алтернатива.

Истината е, че много храни, които купуваме, съдържат „празни“ захари или подсладители. Затова добра идея може да бъде да използваме мед в това, което сме избрали да подсладим (например чай или домашно приготвен сладкиш). Добрата новина е, че има много опции за подслаждане, различни от мед или захар:

  • Стевия
  • Фурми
  • Кокосова захар
  • Сироп от агаве

По същия начин нека не забравяме тръстиковата захар (която съдържа мед) и меласа от зърна като ориз, царевица или ечемик.

Както можете да видите, ползите от меда или захарта за подслаждане на ястията не са толкова различни, колкото си мислите. И двата продукта осигуряват много сходно количество калории и имат еднакъв ефект върху гликемичния контрол. В този смисъл ще трябва да обмислите конкретните предимства на всеки един и да изберете този, който смятате, че е най-добър за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
  • Bobiş O, Dezmirean DS, Moise AR. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb 4;2018:4757893.
  • Busserolles J, Gueux E, Rock E, Mazur A, Rayssiguier Y. Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose. J Nutr. 2002 Nov;132(11):3379-82.
  • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh MS, Gurtu S. Glibenclamide or metformin combined with honey improves glycemic control in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Sci. 2011 Mar 14;7(2):244-52.
  • Mohapatra DP, Thakur V, Brar SK. Antibacterial efficacy of raw and processed honey. Biotechnol Res Int. 2011;2011:917505.
  • Sadeghi F, Salehi S, Kohanmoo A, Akhlaghi M. Effect of Natural Honey on Glycemic Control and Anthropometric Measures of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Crossover Trial. Int J Prev Med. 2019 Jan 15;10:3.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.