Могат ли изкуствените подсладители да преборят затлъстяването?

Обикновено си мислим, че изкуствените подсладители помагат в контролирането на затлъстяването. Но дали наистина е така? Ще разберем отговора в статията.
Могат ли изкуствените подсладители да преборят затлъстяването?
Daniel Baldó Vela

Написано и проверено от Медицинска сестра Daniel Baldó Vela.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Думата „подсладител“  се отнася за всяко вещество, способно да осигури сладък вкус. В тази статия ще ви разкажем за изкуствените подсладители, които не съдържат калории и ще отговорим на често срещания въпрос: могат ли тези подсладители да преборят затлъстяването?

Нуждата от сладко

С течение на времето хората започват все повече да посягат към сладките храни. Но в началото на 18-ти век те открили, че захарта е вредна. По същото време, стереотипът за красива жена рязко се променил и дамите трябвало да поддържат фигурата си слаба.

Тези два фактора довели до създаването на първия подсладител без калории през 19-ти век. Хората изпитали облекчение. Може би най-накрая било открито решението, което можело да им позволи похапването на сладки храни, без това да засяга здравето им.

Но дали е така в действителност?

Подсладителите са безопасни за консумация от хората

Доказано е, че подсладителите са безопасни и подходящи за консумация от хората. Трябва да подчертаем, че е изключително важно да се съобразяваме с максимално допустимото ниво на консумация, определено от съответните държавни органи.

Като цяло, учените доказали, че има полза от изкуствените подсладители по отношение на предотвратяването, лечението и контрола на излишното тегло. По-точно, учените доказали  ползата от изкуствените подсладители по отношение на превенцията, лечението и контрола на излишни мазнини. Експертите изследвали действието им върху инсулина, апетита, ситостта, системите носещи удоволствие от приема на храна, микрофлора и адипоцитите. Всичко изброено участва в процеса на натрупване на излишни килограми.

Можете да подслаждате напитките си със стевия.

Ако се съобразявате с максимално препоръчителната доза, изкуствените подсладители за безопасни за употреба.

Помагат ли в борбата срещу затлъстяването?

Научните изследвания не поддържат използването на изкуствените подсладители в борбата с излишните килограми.

Ето и част от причините за тяхната неефективност:

Механизмът на действие на подсладителите върху освобождаването на инсулина

Инсулинът е хормон, отделян от панкреаса. Той премахва излишното количество глюкоза от кръвта. За целта той транспортира глюкозата до депата на гликоген и я превръща в мазнини.

До момента учените смятаха, че подсладителите без калории не можеха да стимулират освобождаването му. Въпреки че това е вярно, има и нещо скрито. Изкуствените подсладители не могат директно да стимулират образуването на инсулин. Но могат да правят това косвено. Този косвен ефект се дължи на способността им да ускоряват изпразването на стомаха и да повишават чревната абсорбция. Тъй като тези вещества не съдържат калории, това не трябва да бъде проблем.

Но прибавянето им към храни, които съдържат калории (сокове, бисквити, сладкиши, млечни продукти и т.н.) може да доведе до повишаване нивата на глюкоза в кръвта. А това може да причини инсулинов пик.

Изкуствените подсладители косвено повишават образуването на инсулин.

Изкуствените подсладители без калории могат косвено да стимулират образуването на инсулин.

След това нестабилните нива на глюкозата непрекъснато стимулират панкреаса да отделя още инсулин. А това може да доведе до т.нар. “инсулинова резистентност”. А това от своя страна води до повишен риск от появата на диабет, наднормено тегло и затлъстяване.

Изкуствените подсладители и енергийният баланс

Концепцията за енергийния баланс се отнася за връзката между калориите, които приемате и тези, които изразходвате. Положителният енергиен баланс означава, че приемате повече калории отколкото изразходвате и обратното.

Тези подсладители не съдържат калории. Но въпреки това предразполагат хората към положителен енергиен баланс. Причините за това са:

  • Те повишават апетита ви и понижават чувството за ситост.
  • Сладкият им вкус има обратен ефект. Честата употреба на изкуствени подсладители повишава зависимостта на човек към тях. Имайки в предвид, че сладостта им не може да бъде достигната и набавена чрез натурални продукти, става ясно, че хората, които ги приемат предпочитат изкуствените храни. А те със сигурност съдържат не малко празни калории.
  • Идеята, че от тях не се напълнява кара хората да ги консумират все повече. А това води до повишения им прием.
  • Понижават термичното действие на храната. Тази концепция се отнася за броя изразходвани калории. Това се случва по време на храносмилането, усвояването и преработването на консумираната храна. Понижаването му представлява намаляване на изразходваните калории. Затова рискът от положителен енергиен баланс се повишава.
  • Те не могат да активират системите носещи ни удоволствие от храненето. Това е причината хората, които приемат тези подсладители да се хранят постоянно в стремежа си да си доставят удоволствие от това.

Действието на изкуствените подсладители върху чревната флора

Чревната флора представлява бактериите, обитаващи чревния ни тракт, между които съществуват строго определени връзки. Тази система е напълно изградена около втората година на детето. Но може да се промени през живота ни под действието на различни фактори. Начинът ни на хранене е един от тях.

Пълните хора имат специфична микрофлора, която спомага напълняването. Вече се знае, че изкуствените подсладители влияят върху увреждането на полезните бактерии.

Полезна чревна флора

Изкуствените подсладители, които не съдържат калории, могат да доведат до образуването на чревна микрофлора, типична за пълните хора.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да възстановите чревната флора естествено

Механизмът на действие на изкуствените подсладители върху мастните клетки

И накрая – ролята на изкуствените подсладители върху големината и броя на адипоцитите (мастните клетки) варира.

Казано най-простичко това зависи от особеностите на изкуствения подсладител, както и от тези на консуматорите. Затова няма категорични научни доказателства по темата.

Имайки предвид всичко, което ви разказахме, трябва да обобщим, че изкуствените подсладители не са ваши верни приятели в борбата с излишните килограми и затлъстяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tey SL., Salleh NB., Henry J., Forde CG., Effects of aspartame, monk fruit, stevia, and sucrose sweetened beverages on postpandrial glucose, insulina and energy intake. Int J Obes, 2017.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Clercq NC., Groen AK., Romijn JA., NIeuwdorp M., Gut microbiota in obesity and undernutrition. Adv Nutr, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.