Хипермагнезиемията: високи нива на магнезий

Хипермагнезиемията е медицинско състояние, което може да доведе до сериозни, дори фатални последствия. Обикновено възниква при хора с проблеми на бъбреците, въпреки че засяга и хората, които консумират твърде много магнезий чрез добавки или лекарства.
Хипермагнезиемията: високи нива на магнезий

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Хипермагнезиемията възниква когато има прекалено висока концентрация на магнезий в кръвта. Нормалната стойност на този елемент при възрастен е 1,5 до 2,5 мг/л. Лекарите диагностицират човек с това заболяване когато се надвиши горната граница в лабораторните изследвания.

Присъствието на хипермагнезиемия подсказва за хидро електролитен дисбаланс в тялото. Магнезият е един от телесните електролити. Целта на електролита е да произвежда електрически заряд когато се разпада в телесните течности. Обаче, голяма част от магнезия в тялото няма никаъв електрически заряд.

Във всеки случай, хипермагнезиемията е рядко състояние, свързано с бъбречни проблеми в повечето случаи. Следователно най-често срещаните случаи възникват при хора, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Хипермагнезиемията: Магнезий в тялото

Купичка с морска сол

Магнезият е жизненоважен елемент за всички живи същества. Това е минерално хранително вещество, което е задължително за живота. Освен това, присъства във всички телесни клетки и играе решаваща роля в техния баланс и правилно функциониране.

Има повече от 300 ензима, които изискват магнезия да изпълнява някои от своите най-важни функции. По принцип, клетките регулират притока на магнезий. От там, споменатият елемент активира и регулира различни биохимични реакции в тялото.

Поддържането на нивата на магнезий е важно за човешкото здраве. Следователно, всеки недостиг или прекомерно съдържание на този елемент може да предизвика сърдечни проблеми и проблеми с нервната система. Поради тези причини, хипермагнезиемията е деликатно състояние, което може да има сериозни негативни последствия.

Причини за хипермагнезиемията

Бъбреците са органите отговорни за отделянето на магнезий. Така че, всяко необичайно състояние или увреждане на тези органи може да доведе до хипермагнеземия. Основните причини за това са:

 • Бъбречна недостатъчност– това е най-често срещаната причина за хипермагнеземия и пречи на нормалното отделяне на магнезий.
 • Прекомерната употреба на някои вещества като например разхлабителни, антациди или някои диетични добавки.
 • Някои химотерапевтични начини на лечение могат да доведат до развитието на синдрома на лезисен тумор. Това, от своя страна, предизвиква повишаване нивата на магнезий.
 • Тежки, силни наранявания
 • Други хронични заболявания като хипотиреодизъм и болестта на Адисън.

Симптоми и диагноза на хипермагнезиемията

Симптоми и диагноза на хипермагнезиемия: рисунка

Лекарите използват кръвни тестове за диагностициране на хипермагнезиемия. Няма никакви разпознаваеми симптоми когато нивата на магнезий са леко повишени. Обаче, ако индексът на магнезий продължава да се повишава, тогава е вероятно да се появят следните симптоми:

 • Мускулно отслабване
 • Повръщане и гадене
 • Главоболие
 • Нередовен или слаб сърдечен ритъм
 • Изпотяване по лицето и зачервяване
 • Замаяност
 • Замаяност, припадане и/или бавни рефлекси
 • Бавно дишане

Хипермагнезиемия и парализиране на мускулите

Когато човек, страдащ от хипермагнезиемия заспи и е невъзможно да се събуди, и изпитва трудности при движението на ръцете и краката, трябва да ги заведете незабавно на болница. Също така, трябва да се консултирате с лекар колкото се може по-бързо ако тяхното дишане и сърдечен ритъм са бавни. Също така, ако изпитват замаяност и отслабване на мускулите.

Лечение на хипермагнеземия

Лечението за високите нива на магнезий в кръвта зависи изцяло от това какво го предизвиква. Хората с бъбречна недостатъчност, които са най-засегнатата група, трябва да спазват строго лекарско наблюдение относно лекарствата, които приемат. Всъщност, те трябва да имат строг контрол над цялостното им здравословно състояние. Тези случаи обикновено изискват диализа.

Бъбречната диализа е лечение, което помага на бъбреците да премахнат някои химични вещества и отпадъци от кръвта. Това възниква предимно когато бъбреците не могат да осъществят тази функция самостоятелно. Има периоди когато не е необходима диализа и лечението с лекарства е достатъчно за поправяне на ситуацията.

Обикновено, лекарят ще предпише калциев глюконат или диуретици за това заболяване. Пациентите трябва стриктно да го спазват. Като цяло, трябва да стоят настрана от разхлабителни и антациди, съдържащи магнезий. Също така, ако човек е склонен към запек, трябва да регулира ситуацията си чрез балансирана диета, богата на фибри.

Трябва винаги да се консултирате с вашия лекар относно всякакви лекарства, които използвате, дори и те да са без рецепта. Също така, трябва да приемате добавки, съдържащи магнезий, под лекарско наблюдение. Както винаги, пазете всички лекарства от достъпа на децата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.