Инфузия с джинджифил с лимон: свойства и ползи

Джинджифилът и лимонът притежават качества, които ги превръщат в едни от най-мощните съставки за облекчаване на грип и подобряване на храносмилането. Научете повече за полезните им качества.
Инфузия с джинджифил с лимон: свойства и ползи
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Angélica Quijano

Последна актуализация: 05 май, 2023

Приготвянето на запарка от джинджифил с лимон е здравословен начин за консумация на домашен чай. Джинджифилът е корен от растение, принадлежащо към семейство Zingiberaceae, известно не само със специфичния си аромат и пикантния вкус, който придава на храната, но и със свойствата и ползите, които носи за здравето като цяло.

В комбинация с лимон, тази напитка може да оглави списъка с домашни лекове за облекчаване на лошо храносмилане и укрепване на имунната система. По-долу ще ви разкажем повече за ползите от тази инфузия.

Какви са ползите от лимона?

Лимонът е много универсален плод, когато става въпрос за готвене, тъй като се съчетава добре с много ястия. Освен че служи като дресинг и за готвене на определени ястия, този цитрусов плод има редица ползи за здравето. На първо място, той съдържа витамин С, който е от съществено значение за защитата на тялото от свободните радикали.

Освен това, според публикация на Националния институт по здравеопазване, този витамин подобрява усвояването на желязото от някои растителни храни и допринася за правилното функциониране на имунната система. Това го прави идеален за защита на тялото.

От друга страна, преглед, публикуван в Chemistry Central Journal, посочва, че цитрусовите плодове имат противовъзпалителни свойства, което е важно за облекчаване на симптомите на хронични възпалителни заболявания.

Чай с джинджифил и лимон

А джинджифилът с какво ни помага?

Джинджифилът е една от най-популярните подправки в света не само заради вкуса, който придава на храната, но и заради хранителната си стойност. От години се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите на грип и обикновена настинка.

В допълнение към това, статия, публикувана в Integrative Medicine Insights, посочва, че консумацията на този корен е ефективен и естествен начин за лечение на гадене и повръщане. Всъщност много бременни жени прибягват до неговите предимства, за да подобрят това състояние.

Освен това, както се посочва в проучване, проведено върху 4628 души в списание Nutrition, ежедневната консумация на джинджифил може да има положителен ефект, когато става въпрос за предотвратяване на сърдечно-съдов риск. Може да намали случаите на артериална хипертония и коронарни заболявания.

Инфузия на джинджифил с лимон: как да я приготвите?

Един от най-добрите начини да комбинирате ползите от лимона и джинджифила е да си приготвите запарка. Тази напитка е много популярна, когато става дума за получаване на всички свойства на растенията, билките, цветята и плодовете. Освен това приготвянето й е много просто.

Съставки

  • 1 парче корен от джинджифил, приблизително 2 сантиметра (почти инч), без кората
  • 1 чаша вода (200 ml)
  • Сокът от половин лимон
  • Мед (на вкус)

Подготовка

  • Нарежете джинджифила на филийки. Ако предпочитате, можете също да го настържете, за да подсилите допълнително напитката.
  • След това загрейте вода в малка тенджера и добавете джинджифила и лимоновия сок.
  • Когато водата е гореща, преди да достигне точката на кипене, изключете я и я оставете да къкри за 5 до 10 минути.
  • Прецедете и сервирайте горещо с резен лимон. По желание подсладете с мед.
  • Тази напитка може да се приема до 3 пъти на ден.

Кога да приемате запарка от джинджифил с лимон?

Въпреки че всяко време е подходящо да се насладите на топла напитка, пълна със свойства и ползи за здравето, има някои препоръчителни ситуации, ако искате да облекчите симптомите или да получите допълнителна енергия.

Например, за да ускорите метаболизма и да допринесете за загуба на мазнини, идеалното нещо би било да я приемате сутрин. Освен това, преди хранене, допринася за последващия процес на храносмилане.

Ако се приема след хранене, предотвратява натрупването на газове. И накрая, ако искате да се наспивате добре, пийте напитката вечер, преди да заспите.

Инфузия с джинджифил и лимон

Възможни неблагоприятни ефекти от инфузията с джинджифил с лимон

Въпреки че консумацията му се счита за безопасна в нормални количества – както споменахме – прекомерната употреба на джинджифил може да влоши стомашния рефлукс при някои хора. В допълнение, причинява дразнене в устата и гърлото, когато сте прекалили с количеството.

Така че трябва да внимавате да не приемате твърде много от него. Не забравяйте, че тази напитка не е чудодейно лекарство, тъй като служи само като помощно средство и при справяне с леки здравословни проблеми. Ако имате въпроси относно консумацията й, най-добре се консултирайте с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.