Как метаболизираме излишната захар?

Ако сме хапнали прекалено много сладки неща е добре да намалим количеството на въглехидратите в следващите дни, за да компенсираме това.
Как метаболизираме излишната захар?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 06 юни, 2023

Повечето хора са наясно, че прекомерната консумация на захар може бързо да повиши нивата на кръвната захар и да доведе до неприятни симптоми. Въпреки това, има определени моменти, когато изглежда невъзможно да не се поддадете на изкушението и в крайна сметка да вземете повече от правилното количество. И така, как да метаболизираме излишната захар?

Като цяло прекомерният прием на захар не се препоръчва, тъй като това е една от потенциалните причини за хронични заболявания като диабет и затлъстяване. Въпреки това, умерената й консумация не е риск и може да бъде компенсирана чрез възприемане на няколко здравословни навика.

Захар или въглехидрати?

Захарите са част от добре познатите въглехидрати. Тези макромолекули са незаменими за набавяне на енергия в човешкото тяло и за образуването на различни клетъчни структури.

Като цяло въглехидратите са разклонени вериги, които са резултат от групирането на различни видове захари, според проучвания. Те варират от монозахариди, като глюкоза, фруктоза и лактоза, до дизахариди, като галактоза, захароза и малтоза. Най-сложните форми включват нишесте и целулоза.

Как метаболизираме захарта?

Метаболизирането на захарите започва в храносмилателния тракт, от момента на поглъщане на храната. В устата, стомаха и червата има ензими, специализирани в разрушаването на въглехидратните вериги, за да ги трансформират в по-малки молекули.

Дизахаридазите, като лактаза и галактаза, са ензими, присъстващи в стената на тънките черва, чиято функция е да разграждат захарите до техните най-елементарни единици, според изследване. Монозахаридите се абсорбират и преминават директно в кръвта.

В отговор на натоварването със захар в кръвта, панкреасът е отговорен за производството и освобождаването на инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за намаляване на кръвната гликемия и увеличаване на навлизането и съхранението на захари в мускулите, мастната тъкан и черния дроб. Единственият източник на енергия за мозъка е захарта, така че усвояването й не зависи от инсулина.

7 съвета за метаболизиране на излишната захар в кръвта

Тъй като знаем, че много хора се притесняват, когато разберат, че са консумирали твърде много захар, искаме да споделим 7 ключови препоръки за нейното неутрализиране за кратко време.

1. Съвети за метаболизиране на излишната захар – физическата активност

Тичаща жена.

Един от най-бързите и ефективни начини за контролиране на глюкозата е интензивна физическа активност в продължение на поне половин час.

Тази практика повишава инсулиновата чувствителност и кара мускулите да приемат тази захар и да я трансформират в енергия по време и след тренировка.

Всъщност упражненията са необходими за всички хора с диабет, независимо от вида, който имате.

Най-препоръчителните в този случай са сърдечно-съдовите упражнения, които ускоряват сърдечния ритъм и изгарят ефективно енергията.

2. Пийте вода

Водата е най-здравословната напитка, защото не съдържа калории и захари. Изпиването на една или две чаши след ядене на захар помага тя да се разреди в кръвта и след това да се изхвърли чрез урината.

Ако след пиене на вода нивото на захарта ви не се понижи, можете да изпиете още две чаши, докато се постигне подобрение.

Трябва обаче да се пие по различно време и без да се превишават повече от 8 чаши на ден, защото тялото може да се прехидратира.

3. Съвети за метаболизиране на излишната захар – намалете въглехидратите в следващото хранене

За да предотвратите продължаващото повишаване на нивата на кръвната захар, всички въглехидрати трябва да бъдат премахнати след преяждането.

Вечерята трябва да се основава на протеини и зеленчуци. Трябва да се избягват хляб, бял ориз, картофи и всички храни с такива характеристики.

4. Чай с канела

Инфузия на канела за справяне с излишната захар

Чаят с канела е едно от естествените лекарства, препоръчвани за пациенти с диабет тип 2. Има активна съставка, наречена цинаматан В1, която стимулира инсулиновите рецептори за регулиране на кръвната захар.

Консумацията му на празен стомах или след хранене спомага за подпомагане на функцията, която трансформира това вещество в енергия.

Съставки

  • ½ чаена лъжичка канела (2,5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Подготовка

  • Кипнете чаша вода и добавете към нея чаена лъжичка канела.
  • Оставете сместа да почине за 10 минути и я консумирайте.

5. Яжте суров чесън

Суровият чесън освобождава активно съединение, известно като алицин, чийто ефект повишава инсулиновата активност за регулиране на нивата на глюкозата.

Това е така, защото помага на захарта да навлезе в клетките за последваща употреба като гориво за тялото.

Освен това е доказано, че е стимулант на някои клетки на панкреаса, които спомагат за увеличаване секрецията на инсулин.

За тази цел винаги трябва да се яде суров, или след ядене на много сладкиши, или на празен стомах, за да се предотвратят проблеми.

6. Съвети за метаболизиране на излишната захар – яжте храна, богата на протеини

Една от основните последици от консумацията на много захар е, че след задействане на нивата им в кръвта, те рязко спадат и предизвикват силни пристъпи на глад.

В този смисъл експертите препоръчват да ядете богата на протеини храна, след като почувствате силното желание да ядете повече.

Едно варено яйце, гръцко кисело мляко или шепа ядки не осигуряват повече от 200 калории и веднага спират желанието да ядете повече сладки неща.

7. Пийте топла вода с лимон

Вода и лимон.

Пиенето на тази класическа напитка е ефективно благодарение на фибрите и антиоксидантите, осигурени от лимона.

Съставки

  • 1 лимон
  • 1 чаша вода (250 мл)

Подготовка

  • Сварете водата, добавете лимоновия сок и изпийте след прекаляване със сладко.

Излишната захар застрашава здравето

Като цяло, прекомерната консумация на захар и други въглехидрати увеличава риска от диабет и множество заболявания, свързани с хипергликемия. Някои симптоми, които предполагат повишена кръвна захар, са силна жажда, често уриниране, умора, замъглено зрение и гадене.

Както можете да видите, има няколко алтернативни мерки, които могат да бъдат взети под внимание, когато нивата на захарта се покачат. Въпреки това, най-добрият начин да избегнете ефектите от това е да избягвате това вещество колкото е възможно повече.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.