Как да почистваме дома евтино и без химикали

Oцетът е отлично средство за полиране на всички видове мебели и дървени подови покрития, содата бикарбонат действа като натурален омекотител при пране на дрехи.
Как да почистваме дома евтино и без химикали

Последна актуализация: 07 март, 2019

Знаете ли, че можете да почиствате дома, използвайки продукти, които са изключително евтини и природосъобразни – например оцет, сода бикарбонат и лимонов сок? В днешната статия ще обясним как да приложите тези натурални продукти за решаването на различни проблеми, свързани с чистенето вкъщи. Ще разкажем и кои са положителните следствия от личния избор да избегнете употребата на агресивни химикали.

Почистете дома си с натуралните средства, вместо с химикали

Вижте основните предимства от употребата на оцет, сода бикарбонат или лимони като почистващи средства у дома:

 • Те са икономични
 • Те са високоефикасни
 • Те са лесни за употреба
 • Те са достъпни
 • Те не съдържат токсични химикали
 • Те са екосъобразни

Ябълков оцет

Оцетът, извън многобройните си полезни свойства за здравето на човека и популярността му за приготвянето на козметични продукти за кожа и коса, представлява отличен продукт за почистване на дома, когато искаме да елиминираме употребата на агресивни химикали. Въпреки че е природен продукт, той не е ни най-малко по-неефикасен от почистващите средства, които срещаме в магазинната мрежа. Оцетът е богат на оцетна, винена и лимонена киселина – това го прави мощен дезинфектант.

Оцетът е отлично средство за отстраняване на мазнини и други субстанции, които са трудни за премахване. Той елиминира неприятните миризми и прави вещите блестящи от чистота. Нека да подчертаем няколко от употребите му:

 • В кухнята

Смесете равни части оцет и вода. Съхранявайте получената смес в пулверизатор. Почиствайте с нея зоната около печката, котлоните и т.н.

 • За стъклени изделия

Вместо да използвате почистващи продукти, създадени специално за стъкло, пригответе смес от 1 част оцет и 5 части вода. Съхранявайте получената смес в празна бутилка от препарат за почистване на стъклени повърхности.

 • За пране на дрехи

Оцетът може да бъде приложен като алтернатива на омекотител за дрехи. За целта налейте оцет в отделението за омекотител на пералната машина. Този натурален продукт ще допринесе и по още един начин – ще почисти пералнята от варовикови отлагания.

 • Срещу ръжда

Можете да се справите с нея, като потъркате засегнатата зона с кърпа, навлажнена с оцет. Друг начин да третирате ръждивите петна е добре да ги накиснете в оцет. За оптимален резултат оставете предметите накиснати в продължение на няколко часа.

 • За почистване на мебели и дървени подове

Оцетът е отлично средство за почистване и полиране на всички видове мебели и дървените подови покрития. За целта използвайте смес от оцет с малко вода.

Ако специфичният аромат на оцета ви тревожи, добавете няколко капки етерично масло по свой вкус. Препоръчваме да изберете такива, които се характеризират с почистващите свойства – например лимон, чаено дърво и лютива мента.

Някои общества вярват, че оцетът не само почиства повърхността на вещите, но и елиминира негативната енергия от дома.

Почистване на дома без химикали

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат представлява друго удивително средство, което намира широко приложение за поддържане на добро здраве, красота и изрядна чистота у дома. Тя не само ще направи зъбите блестящо бели, но и почиства косата. Освен това содата бикарбонат може да бъде използвана за почистване и дезинфекциране, подобно на оцета. В някои случаи можете да комбинирате тези два природни продукта.

 • За ваната и плочките

Поръсете малко сода бикарбонат върху кърпа или гъба. Потъркайте с нея ваната и плочките в банята. След това изплакнете добре повърхностите с вода и ги оставете да изсъхнат.

 • За пране на дрехи

Содата бикарбонат е изключително полезна за пране на дрехи, тъй като действа като натурален омекотител, едновременно с това елиминира неприятните миризми, мръсотия и мазни петна.

 • За елиминиране на неприятна миризма

Можете да елиминирате миризмата на стари обувки, мръсни килими, боклук, килера с провизиите или пък леглото на домашния любимец. За целта поръсете с малко сода бикарбонат засегнатата зона. След това потъркайте или просто оставете да действа няколко часа. Накрая изтръскайте содата бикарбонат.

Сода за хигиена на дома без химикали

Лимони

Лимоновият сок е един от най-ефикасните почистващите агенти за човешкото тяло. Той отстранява мазнините и детоксикира кръвта. По подобен начин на предходните натурални продукти лимоновият сок действа като отличен почистващ разтвор за замърсените зони у дома, освен това дарява със свеж аромат.

 • В банята

Лимоновият сок е отличен дезинфектант, който можете да приложите успешно в банята, особено в зоната на тоалетната. При по-сериозни замърсявания срежете наполовина 1 лимон и обтрийте с него засегната зона.

 • В микровълновата печка

Сложете в нея купа, напълнена до половината с вода и още толкова лимонов сок. Нагрейте разтвора за 2 минути. Образуваната пара ще омекоти натрупаната мазнина от вътрешната страна на микровълновата печка. Вземете кърпа и внимателното я отстранете.

 • За пране на бели дрехи

Ако искате да възвърнете белия цвят на белите дрехи, без да използвате химикали, сложете малко лимонов сок. Той ще възстанови предишната яркост на дрехите, но няма да ги увреди.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.