Съвети за намаляване на консумацията на рафинирана захар

Има натурални алтернативи, богати на минерали, за подслаждане на храната, без да е необходимо да използвате рафинирана захар.
Съвети за намаляване на консумацията на рафинирана захар
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 21 януари, 2023

Чували ли сте за вредното въздействие на въпросната рафинирана захар върху здравето? Сигурни сме, че сте, тъй като това е тема, за която хората говорят много често. Научете как да намалите рафинираната захар днес.

И така, как можем да започнем да я премахваме от диетата си, без да се налага да се отказваме от толкова много продукти и ястия, които обичаме? В днешно време почти всичко съдържа захар, което изглежда невъзможна задача!

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да изберете здравословни алтернативи на захарта, които са полезни за вашето тяло!

Все още ли консумирате рафинирана захар?

Понички с рафинирана захар.

Както обяснява д-р Кристина Ротер, педиатър и експерт по подсладители от NIH, за да оцелее, тялото ни се нуждае от вид захар, наречена глюкоза. „Глюкозата е основната храна за мозъка и е много важен източник на гориво за цялото тяло.

Но няма нужда да добавяте глюкоза към вашата диета, тъй като самото тяло може да генерира глюкозата, от която се нуждае, като разгражда хранителните молекули като въглехидрати, протеини и мазнини.

В допълнение, някои захари се намират естествено в храни, като плодове, зеленчуци и мляко. Това е естествен и здравословен начин за добавяне на захар към диетата. Проблемът е в добавените захари в по-голямата част от преработените храни. И, разбира се, в количеството на тези видове храни, които консумираме всеки ден.

Рафинираната захар е отрова за тялото ни. Намаляването на рафинираната захар е от съществено значение. Има много негативни ефекти. Основният е способността й да стимулира производството на инсулин, генерирайки висок панкреатичен стрес. Освен това има силно въздействие, когато става въпрос за дисбалансиране на механизма на глад и ситост и дори има пристрастяваща сила според “British Journal of Sports Medicine”.

От друга страна, консумацията на захар е свързана с деминерализацията на костите. Това твърдение е подкрепено от преглед, публикуван в списание “Missouri Medicine”.

Важно е да променим някои от навиците си на живот. Преди всичко е важно да започнете да заменяте ултрапреработените храни с пресни храни, да премахнете от диетата всички индустриални сладкиши, пържени храни и енергийни напитки, които съдържат само вредни елементи и не осигуряват качествени хранителни вещества на тялото.

Вместо това трябва да увеличим консумацията на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни (избягвайте преработените, които обикновено съдържат големи количества захар), ядки и различни видове месо и риба.

Най-добрите алтернативи за намаляване на въпросната рафинирана захар

малко мед.

Днес на пазара можем да намерим подсладители, които служат като заместител на захарта. Тези храни не са с добро качество, тъй като съдържанието им на захар все още е високо. Техният състав обаче включва някои минерали, които липсват на рафинираната захар.

Разбира се, важно е да контролирате консумацията на тези продукти, да не злоупотребявате с тях и да избягвате да ги купувате в преработен вид. В този случай бихме попаднали отново в капана на консумацията на рафинирана захар или някой от нейните варианти, но скрити зад името на друг продукт.

Когато се съмнявате, препоръчително е да потърсите съвет от диетолог.

 • Пчелен мед: тази вкусна и питателна храна ни дава много енергия и жизненост и повишава защитните ни сили. От съществено значение е медът да е суров и органичен. Тъй като по-голямата част от предлагания е силно подправен.
 • Зърнена меласа: много питателна и богата на минерали, зърнена меласа (ориз, ечемик и др.) подслажда и придава нотка на препечен вкус на храната.
 • Кленов сироп: този сироп има много добри хранителни стойности. Консумира се широко в Съединените щати и Канада.
 • Сироп от агаве: има сладък, мек и деликатен вкус, който е идеален за всякакви десерти.
 • Панела: Счита се за храна, която за разлика от захарта има значително съдържание на глюкоза, фруктоза, минерали (като калций, желязо и фосфор) и витамини като аскорбинова киселина.

Пазете се от скритата рафинирана захар

Ако решим да премахнем бялата захар от диетата си, трябва да вземем предвид, че както споменахме, има много преработени храни, които я включват сред съставките си в големи количества. Това са някои от тях:

 • Подсладени и алкохолни напитки и някои пакетирани сокове
 • Сладкарски и хлебни изделия и хляб
 • Преработени млечни десерти
 • Захарни изделия
 • Колбаси
 • Сосове, особено кетчуп
 • Зърнени закуски

В допълнение, химически подсладители като аспартам или захарин не са добра алтернатива, тъй като, въпреки че нямат калории, някои проучвания показват, че ако ги консумираме непрекъснато, в дългосрочен план те могат да бъдат вредни.

Внимание!

Захарта е продукт с лошо качество, който е твърде често срещан в нашия живот. Добра идея е да започнем да намаляваме рафинираната захар и постепенно да я премахваме от диетата си. За да предотвратим появата на заболявания в средносрочен и дългосрочен план.

Изборът да се консумират пресни продукти вместо преработени е основна стратегия, когато се опитвате да намалите консумацията на рафинирана захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gea, D. E. (2005). El consumo de azúcar y sus consecuencias en la salud humana. Aprendiendo a Cuidar El Cuerpo Mente.
 • Codex Alimentario. (2017). Alimentos azucarados. Código Alimentario Argentino.
 • J Martaix, & F Sánches. (2008). Hidratos de carbono. Biouimica.
 • Sanidad Privada, http://sanidadprivada.publicacionmedica.com/noticia/perjuicios-del-azucar-para-la-salud
 • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
 • DiNicolantonio JJ., Mehta V., Zaman SB., O´Keefe JH., Not salt but sugar as aetiological in osteoporosis: a review. Mo Med, 2018. 115 (3): 247-252.
 • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.