Лавандулов мед: ползи и приложения

Лавандуловият мед е известен с лечебните си свойства. Ще ви разкажем всичко по темата днес!
Лавандулов мед: ползи и приложения
Franciele Rohor de Souza

Написано и проверено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Последна актуализация: 30 октомври, 2023

Лавандуловият мед, наричан още “лавандулов мед”, е продукт от нектара, който пчелите получават от цветовете на дивата лавандула (Lavandula stoechas ) и други видове от това растение. Можете да го намерите на различни пазари за свежи продукти.

Според проучване, споделено в списанието Molecules, този тип монофлорен мед съдържа летливи съединения, които са свързани с ползи за здравето. По-специално, неговият принос на мастни киселини, антиоксиданти и въглехидрати помага за укрепване на защитните сили и успокоява различни заболявания. Да видим по-подробно.

Лавандуловият мед – характеристики

От всички разновидности на меда лавандуловият мед се отличава със своя специфичен аромат и мек вкус. Тъй като се произвежда от пчели от нектара на лавандулови видове като Lavandula angustifoliaLavandula latifolia и Lavandula stoechas, има специални характеристики на вкус, текстура и свойства.

По-точно има светъл кехлибарен или бял цвят, средна кристализация и течна консистенция. Вкусът му е сладък, но има леки киселинни и флорални нотки.

Като цяло не се подлага на топлинни процеси, което му позволява да запази свойствата си. Може дори да съдържа прашец и частици прополис.

Лавандуловият мед – ползи и приложения

Традиционната медицина цени лавандуловия мед заради неговите лечебни свойства. Идвайки от нектара на лавандула, се смята, че осигурява “допълнителни” хранителни вещества и биоактивни съединения в сравнение с традиционния мед.

Във връзка с това преглед, споделен в Integrative Medicine Insights, подчертава, че този вид мед показва по-голяма противовъзпалителна способност от тези от арбутус или цитрусови плодове. Освен това има положителен ефект върху намаляването на оксидативните маркери. Какви други ползи предоставя?

Лавандула и мед
Събран от лавандула, този мед би притежавал различни съединения от другите видове мед.

Укрепва имунната система

Едно от основните предимства на лавандуловия мед е свързано със способността му да укрепва имунната система. Проучване, споделено чрез Plos One, уточнява, че този продукт съчетава ензими, аминокиселини, флавоноиди и феноли.

Заедно тези съединения спомагат за подобряване на реакциите на тялото към инфекциозни агенти, като вируси, бактерии и гъбички. Всъщност изследване, споделено в Journal of Food Science and Technology, установява, че този вид мед помага в борбата с гъбични инфекции като кандидоза.

Други проучвания са изследвали имуномодулиращия капацитет на меда. По този начин е установено, че има потенциал да се бори с възпаления, оксидативен стрес и инфекции, причинени от бактерии.

Лавандуловият мед допринася за облекчаване на кашлицата

Както пчелният мед, така и Lavandula stoecha имат свойства, които допринасят за облекчаване на кашлицата. И двете действат противовъзпалително, което намалява дразненето на гърлото. В допълнение, имат отхрачващи и овлажняващи качества, ключови за минимизиране на този симптом.

В систематичен преглед, споделен в BMJ Evidence-Based Medicine, е установено, че медът е ефективен за подобряване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (честа причина за кашлица). По същия начин чрез базата данни на Cochrane за систематични прегледи беше съобщено, че медът облекчава кашлицата с по-добри ефекти от плацебо и лекарства като салбутамол.

Скъсява продължителността на този симптом при деца.

Междувременно публикация в списание Plants говори за потенциала на Lavandula stoechas да допринесе за облекчаване на кашлицата. По-конкретно, приписва му се отхрачващ ефект, който помага за изчистване на дихателните пътища.

Имаме нужда от повече изследвания.

Лавандуловият мед подпомага грижата за кожата

Лавандуловият мед има и козметични приложения. Неговата локална употреба е свързана с намаляване на белези, бръчки и петна. Това е свързано с високата концентрация на антиоксиданти, органични киселини, минерали и аминокиселини.

В сравнително проучване във Phytotherapy Research медът от лавандула е по-полезен при заздравяването на рани от етеричното масло на растението. Това се подкрепя и от изследване в Journal of Functional Biomaterials, което обсъжда потенциала на меда да стимулира регенерацията на кожата.

Други възможни ползи от лавандуловия мед

Както всяка друга разновидност на меда, медът от лавандула има и други ползи за здравето поради богатото си съдържание на биоактивни съединения. Най-известните са следните:

 • Намаляване на стрес и безпокойство: една от аминокиселините в тази съставка, тирозинът, действа като прекурсор на редица невротрансмитери, свързани с благосъстоянието, като допамин. По този начин благоприятства облекчаването на състояния на напрежение и тревожност.
 • Намаляване на безсънието: смята се, че медът от лавандула действа върху нервната система и благоприятства намаляването на проблемите със съня. Сам по себе си той е естествен релаксант.
 • Диуретичен ефект: в популярната литература се твърди, че този мед стимулира елиминирането на течности и облекчаването на отоците, свързани със задържането им. Няма обаче клинични проучвания, които да го докажат.
 • Облекчаване на диария: благодарение на своите антибактериални и стягащи свойства, медът от лавандула помага за спиране на диарията в случай на бактериален гастроентерит.

Рискове и противопоказания на лавандуловия мед

За повечето здрави възрастни и деца над една година медът от лавандула е безопасен като естествен подсладител, лекарство за кашлица и продукт за локално приложение (върху повърхностни рани). Обърнете внимание обаче на следното:

 • При хора, алергични към цветен прашец или други компоненти на меда, този продукт може да причини дихателни затруднения, световъртеж, повръщане, промяна на сърдечния ритъм и други. В тази ситуация е необходимо да спрете употребата му и да се консултирате с лекар.
 • Не давайте на деца под една година поради риск от детски ботулизъм.
 • Консумирайте умерено, тъй като в излишък може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване, поради високото си съдържание на захар.
 • Хората с диабет трябва да избягват консумацията му.
 • Специалистите не препоръчват локално приложение върху открити рани или тежки изгаряния, тъй като при тези състояния благоприятства инфекциите.
Лавандуловият мед и диабетът
Продуктът не е подходящ за хора с диабет. Високото му съдържание на захар може да причини дисбаланс в нивата на кръвната захар.

Препоръки за закупуване и съхранение на лавандулов мед

Когато купувате лавандулов мед от пазара, трябва да проверите етикета. Подробности като данни на производителя, географска и ботаническа идентификация и информация за опаковчика могат да помогнат за определяне на качеството му.

При съхранение да се съхранява на хладно и тъмно място, при температура между 15 и 20 °C. Не е препоръчително да го поставяте в хладилник, тъй като в много студена среда има склонност да кристализира, което затруднява консумацията му по-късно.

Възможно ли е да се направи домашен мед от лавандула?

В интернет има редица рецепти за приготвяне на “домашен лавандулов мед”. Тези продукти обаче са много различни от истинския пчелен лавандулов мед. Всъщност това е форма на инфузионен мед.

Въпреки че може да придобие мирис и лек вкус на лавандула, свойствата му са различни. Всъщност можете да го направите с други билки, подправки, кори, плодове и цветя. Искате ли да си го приготвите?

Имате нужда от следните съставки

 • 500 грама пчелен мед
 • 100 грама сушена лавандула
 • Дървена лъжица
 • Предварително стерилизиран буркан

Инструкции

 1. Сложете меда в термоустойчив съд и го загрейте на водна баня.
 2. Когато се загрее, добавете сухата лавандула и отстранете от огъня.
 3. Покрийте продукта и го оставете да престои 24 часа.
 4. След изтичане на това време го загрейте отново в тенджера на слаб огън за около 5 минути.
 5. След това филтрирайте продукта с цедка, за да отделите остатъците от лавандула.
 6. Съхранявайте в стерилизиран буркан на стайна температура.

Какво да запомните за лавандуловия мед?

Лавандуловият мед е органичен продукт от нектара, който пчелите извличат от различни видове лавандула. Не е същото като инфузионния мед; няма същите свойства.

Поради хранителния си състав, експертите го препоръчват като адювант за защита, заздравяване на рани, облекчаване на кашлица, контрол на тревожността и др. Във всеки случай консумацията му трябва да бъде умерена, без да се пренебрегват противопоказанията му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Machado AM, Antunes M, Miguel MG, Vilas-Boas M, Figueiredo AC. Volatile Profile of Portuguese Monofloral Honeys: Significance in Botanical Origin Determination. Molecules. 2021 Aug 17;26(16):4970. doi: 10.3390/molecules26164970. PMID: 34443558; PMCID: PMC8400914.
 • Denner SS. Lavandula angustifolia Miller: English lavender. Holist Nurs Pract. 2009 Jan-Feb;23(1):57-64. doi: 10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc. PMID: 19104276.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Taxonomy Summary for Taxonomy 39331, Lavandula latifolia. Retrieved September 29, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/taxonomy/Lavandula latifolia.
 • Ez zoubi, Y., Bousta, D. & Farah, A. A Phytopharmacological review of a Mediterranean plant: Lavandula stoechas L. Clin Phytosci 6, 9 (2020). https://doi.org/10.1186/s40816-019-0142-y
 • Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869. doi: 10.1177/1178633717702869. PMID: 28469409; PMCID: PMC5406168.
 • Estevinho LM, Chambó ED, Pereira AP, Carvalho CA, Toledo Vde A. Characterization of Lavandula spp. Honey Using Multivariate Techniques. PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162206. doi: 10.1371/journal.pone.0162206. PMID: 27588420; PMCID: PMC5010229.
 • Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738.
 • Estevinho, M.L., Afonso, S.E. & Feás, X. Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans . J Food Sci Technol 48, 640–643 (2011). https://doi.org/10.1007/s13197-011-0243-1
 • Abuelgasim, H., Albury, C., & Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. In BMJ Evidence-Based Medicine (Vol. 26, Issue 2, pp. 57–64). BMJ. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336
 • Mushtaq A, Anwar R, Gohar UF, Ahmad M, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Irimie M, Bobescu E. Biomolecular Evaluation of Lavandula stoechas L. for Nootropic Activity. Plants (Basel). 2021 Jun 21;10(6):1259. doi: 10.3390/plants10061259. PMID: 34205806; PMCID: PMC8234844.
 • Mărgăoan R, Topal E, Balkanska R, Yücel B, Oravecz T, Cornea-Cipcigan M, Vodnar DC. Monofloral Honeys as a Potential Source of Natural Antioxidants, Minerals and Medicine. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 25;10(7):1023. doi: 10.3390/antiox10071023. PMID: 34202118; PMCID: PMC8300703.
 • Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. A comparison of wound healing following treatment with Lavandula x allardii honey or essential oil. Phytother Res. 2006 Sep;20(9):755-7. doi: 10.1002/ptr.1949. PMID: 16807876.
 • Martinotti S, Ranzato E. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine. J Funct Biomater. 2018 May 8;9(2):34. doi: 10.3390/jfb9020034. PMID: 29738478; PMCID: PMC6023338.
 • Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
 • Honey: its antibacterial action in the treatment of gastroenteritis. Glimpse. 1985 Nov-Dec;7(6):1, 8. PMID: 12314387.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.