15 растения, които влошават алергиите

Ако сте от хората, които страдат от поленова алергия, особено през пролетта, ще ви бъде интересно да научите кои растения не трябва да отглеждате в дома си, тъй като влошават алергиите. Научете повече по темата в следващите редове.
15 растения, които влошават алергиите
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 31 март, 2023

Въпреки разнообразните им приложения за украса, както и за здравето и създаването на хармонията, има някои растения, които не трябва да имате у дома, защото влошават алергиите. Те могат да предизвикат някои реакции при чувствителни хора.

По-специално, когато настъпи пролетта, повечето растителни видове, както дървесни, така и тревисти, цъфтят интензивно. Това означава увеличаване на полените в околната среда.

Ето растенията, с които трябва да внимавате.

Ползи и недостатъци на растенията

На закрито растенията могат да имат декоративна функция. В този смисъл те внасят нотка на естественост в атмосферата на помещението, в което се намират, независимо дали става въпрос за хола, коридора, спалнята или банята.

Има немалко видове, обичайни за такива цели, със или без цветове. Сред най-цветните, атрактивни и декоративни са дребните палми, папратите, алое вера и орхидеите.

Освен за декорация, те имат и други предимства. Например, някои помагат за пречистване на въздуха, както и за намаляване на влажността и контрол на праха и суспендираните частици.

Някои дори вярват, че привличат късмет.

Но те имат не само предимства; имат и недостатъци. Има стайни растения, които могат да бъдат опасни, тъй като са токсични, като беладона, филодендрон, драконов чай и хортензия.

Те могат също така да привлекат насекоми, които са досадни и трудни за прогонване като мравки или пчели. Освен това някои от тях предизвикват реакции у чувствителните хора. Такъв е случаят с тези, които страдат от поленова алергия.

Честотата на този проблем може да варира от една популация до друга: между 8% и до 40%, в зависимост от региона или времето на годината. Проучване установиява, че повече от половината (52,8%) от пациентите с респираторни симптоми страдат от поленова алергия.

При контакт с този алерген могат да се появят различни симптоми при чувствителен човек:

 • Зачервени очи
 • Криза на кихане
 • Назална конгестия и хрема
 • Затруднено дишане
 • Мускулни болки

Растения, които влошават алергиите

Според някои изследвания по темата, в началото на пролетта тези симптоми на поленова алергия са склонни да се обострят. Те се увеличават по интензитет, особено когато има повече слънце и вятър.

Това обаче не е единственият вид реакции, които могат да възникнат при хора с алергии в присъствието на определени растителни видове. Нека да видим тогава кои растения не трябва да имате у дома, ако страдате от алергии.

1. Растения, които влошават алергиите – чинар

Чинар е общо наименование, което се отнася за няколко вида, сред които са ориенталският чинар и platanus x hispanica. Въпреки че произхождат от Европа и Азия, можете да ги откриете почти навсякъде по света, особено в паркове и градини.

Те могат да достигнат големи размери. Някои екземпляри достигат до 30 метра. Основната им характеристика е дебел ствол, гъста корона, длановидни листа и плодове, които приличат на таралеж. Те живеят много години.

Цъфтежът настъпва в края на зимата и продължава през цялата пролет. Изследванията показват, че мъхът от плода може да предизвика алергични реакции, несвързани с полиноза.

2. Кестеновите дървета влошават алергиите

Въпреки че е често срещан вид в умерените райони на Северното полукълбо, алергията към полен от кестени е доста рядка, както се споменава в проучвания. Въпреки това, може да причини сенсибилизация при някои хора, така че бъдете внимателни.

3. Растения, които влошават алергиите – топола

Името топола обикновено се отнася за различни видове от рода Populus. Познаваме ги като тополи. Те не са много високи дървета, въпреки че някои могат да достигнат 25 метра.

Освен това те са често срещани в северни, умерени или студени райони. По-специално, прашецът на Populus nigra може да бъде алерген, въпреки че неговата активност в това отношение е доста ограничена в сравнение с други видове.

4. Елшите влошават алергиите

Научното му име е Alnus glutinosa. Представлява вид от семейство Betulaceae.

Освен това видът е често срещан в Европа, Азия и Северна Африка. Израства от 20 до 30 метра височина.

Въпреки че се премахва от градската среда, той все още е често срещан в полетата, особено по бреговете на реките. По отношение на алергиите, изследванията показват, че 14,4% от пациентите с астма са чувствителни към прашеца на този вид.

Растения, които влошават алергиите
Елшата е силно свързана с остри пристъпи при хора с астма.

5. Бреза

Общоприето име за Betula pendula, охваща и различни широколистни дървета от семейство Betulaceae. Размерът му варира между 10 и 30 метра.

Има ромбовидни листа и белезникава кора. Разпространен е в голяма част от северното полукълбо, където образува големи гори.

Прашецът на брезата е един от основните алергени в страни като Япония, където се отглежда безконтролно. В допълнение, се счита за фктор за появата на кръстосани алергии.

6. Растения, които влошават алергиите – ясен

В проучване, проведено в Агуаскалиентес (Мексико), с алергични пациенти, беше установено след кожен тест, че 44% са чувствителни към Fraxinus excelsior. Този вид е известен като ясен.

7. Черен дъб

Черният дъб (Quercus ilex ) принадлежи към семейство Fagaceae. Разпространен е в много части на света, особено в умерения климат, както на север, така и на юг.

Дървесината му е високо ценена. Но неговият прашец е вреден за страдащите от алергия. През пролетта през месеците април и май, когато е в пълен цъфтеж, предизвиква огнища от алергии.

8. Тревите влошават алергиите

Досега говорихме за дървета, т.е. големи растителни видове. Възможно е да ги имате у дома, когато имате голяма градина или двор.

Сега ще видим, че сред растенията, които не трябва да имате у дома, ако страдате от алергии, има и по-малки. Такъв е случаят с тревите, към които принадлежи обикновената трева (Cynodon dactylon).

В голф игрища, паркове, булеварди, площади или къщи можем да открием тези треви. Те обаче не са най-препоръчителните за чувствителни хора, тъй като могат да засегнат дихателните пътища. Възможността се увеличава, когато тревата е окосена, тъй като шиповете могат да се раздвижат и да разпръснат повече прашец.

Треви и алергии
Окосената трева води до алергични симптоми с относителна честота сред населението.

9. Париетария

Нарича се също стенен плевел, защото може да се възползва от почти всяка пукнатина или пространство между стени или тротоари, за да расте. Това е тревисто растение с височина половин метър. Листата му са малки, овални и мъхести. Цъфтежът може да се случи през цялата година, с пиково опрашване между април и юни.

Проучванията показват, че видовете от рода Parietaria са едни от най-честите причинители на полиноза в Средиземноморието. По-специално P. judaica и P. Officinalis се считат за способни да предизвикат сенсибилизация.

10. Растения, които влошават алергиите – слънчогледи

В рамките на рода Aster са едни от най-широко използваните растения в градинарството, чиито цветя също се включват в букети. Но в същото време те имат висок алергенен потенциал.

Пример за това са слънчогледите. Интересно е да се отбележи, че има хора с алергия към прашеца на цветовете им, както и че може да има реакция при консумация на слънчогледови семки, макар че последното не е много често.

11. Далии

Далиите също са от рода Aster. Поради атрактивните им цветове е обичайно да ги видите в букети за украса.

Но те не са подходящи за хора с алергии. Те могат да причинят появата на различни назални симптоми.

12. Жасмин

Jasminum officinale, чието общоприето име е жасмин, принадлежи към рода Olacea. И въпреки че е много красиво и лесно за отглежданерастение, в саксии или в земята, то е сред растенията, които не трябва да имате у дома, ако страдате от алергии.

13. Лигуструмът влошава алергиите

Лигуструм (Ligustrum vulgare) е друг представител на семейство Oleaceae. Това е храст, който расте до два метра. Може да се види в градските райони, където се засажда по площади и алеи, поради своята привлекателност и приятния аромат на цветовете.

Освен това, е често срещан в закрити градини, тъй като може да расте на сянка. Не е подходящ обаче за хора с алергии и дихателни проблеми.

14. Маслиново дърво

Хората високо ценят Olea europaea заради плодовете и производните му. Въпреки това е друг вид, който трябва да се избягва, особено през пролетта, когато цъфти, тъй като производството на полени ри него също е високо.

Маслинена гора
Отвъд плантации с маслинови дървета, има и домове, които ги засаждат за украса в задните си дворове.

15. Люляците влошават алергиите

Люлякът (Syringa vulgaris) е роднина на маслиновото дърво, с което си прилича по факта, че дава обилен прашец. Въпреки това, тъй като това е вид, който може да вирее в почти всякакъв вид почва и има много ефектни цветя, той е много популярен в градинарството.

Препоръки за предотвратяване на алергии

Възможно е през пролетта да се наблюдават симптоми на сенна хрема или алергичен ринит. В този смисъл, ако сте чувствителен човек, трябва да вземете някои предпазни мерки.

Например, ако излизате на открито през този сезон и трябва да преминете през райони, където има изобилие от гореспоменатите растителни видове, трябва да носите маска. Освен това, ако пътувате с кола, дръжте прозорците затворени.

Разбира се, не трябва да имате тези растения у дома, ако страдате от алергии. Ако има такива, препоръчително е да ги премахнете. Разбира се, не винаги е добре или възможно да се направи това, когато става въпрос за дърво в градината (отрязването му зависи от законодателството във всяка страна).

Във всеки случай вземете предпазни мерки, като избягването им през пролетта или дръжте вратите и прозорците на стаята си затворени. А когато ще проветрявате стаите, гледайте да го правите рано сутрин.

И накрая, ако мислите да украсите дома си с растения, опитайте се да го направите с такива, които няма да предизвикат реакции, ако вие или някои от хората у дома сте алергични. Има редица растения, които не трябва да имате в дома си; но има много други възможности за избор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alonso Díaz M. Alergia a los pólenes de ciprés y olivofenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Universidad de Alcalá, 2017.
 • Ayuso R, Carreira J, Polo F. Quantitation of the major allergen of several Parietaria pollens by an anti-Par 1 monoclonal antibody-based ELISA. Analysis of crossreactivity among purified Par j 1, Par o 1 and Par m 1 allergens. Clinical & Experimental Allergy. 1995; 25: 993-999.
 • Bedolla-Barajas M, Valdez-López F, Arceo-Barba J, et al. Frecuencia de sensibilización a pólenes de la subclase Rosidae en pacientes con alergia respiratoria. Revista Alergia México. 2014; 61(4): 327-335.
 • Calzada Ricote D. Alergia al polen de olivo: potencial terapéutico de péptidos definidos a partir de su alérgeno principal, Ole e 1. Madrid: Universidad Complutense, 2015.
 • Cosmes Martín P, Moreno Ancillo A, Domínguez Noche C, et al. Sensibilización a polen de castaño y polinosis en el norte de Extremadura. Allergologia et Immunopathologia. 2005; 33(3):145 – 150.
 • Galindo H, Girón K, Pedroza A. Reacciones cruzadas. Alergia, abedul y alimentos. Alergia, asma e Inmunología pediátrica. 2007; 16(1): 25-28.
 • Gastaminza Lasarte G. Alergia al polen de pino: ¿solo en Euskadi? Sancho El Sabio. 2003: 18: 105-118.
 • González-Mancebo E González de Olano D, Trujillo M, et al. Prevalence of sensitization to lipid transfer proteins and profi lins in a population of 430 patients in the south of Madrid.  J Investig Allergol Clin Immunol. 2011; 21(4): 278-282.
 • Nitiu1 D, Mallo A, Medina I, Parisi C. Atlas de pólenes alergénicos de Buenos Aires, Argentina. Archivos de alergia e inmunología clínica. 2019; 50(2): 67-88.
 • Suárez-Gutiérrez M, Macías-Garza J, López-Ortiz D, Fuentes B, Álvarez-Cardona A. Sensibilización a aeroalérgenos en pacientes con rinitis alérgica en Aguascalientes, México. Rev. alerg. Méx. 2019;  66(4): 388-393.
 • Ukleja-Sokołowska N, Gawrońska-Ukleja E, Łukasz Sokołowski, et al. Sunflower seed allergy. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016. https://doi.org/10.1177/0394632016651648

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.