Колон хидротерапия: Митове и факти, които трябва да знаете

Има няколко налични техники на пазара, които предполагат, че чревното прочистване има ползи за здравето. Сред тях е колон хидротерапията. Ефективна ли е тя?
Колон хидротерапия: Митове и факти, които трябва да знаете
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Редовността на ходенето до тоалетна зависи до голяма степен от начина, по който се храним. Популярността на редовното изхождане накара тези, които не ходят често до тоалетната, да прибягнат до техники, които подпомагат изхождането. Един такъв метод е въпросната колон хидротерапия или иригацията на дебелото черво.

Хроничният запек засяга от 2 до 34% от възрастните в някои общества. Така че това е доста често срещан проблем.

Симптомите, свързани със запека, карат хората да търсят начини за справяне. Те обикновено прибягват до употребата на лаксативи и клизми, но някои се обръщат към по-драстични лечения, като например промиване на дебелото черво.

Какво е колон хидротерапия?

Колон хидротерапията е техника, при която се вкарва тръба през ректума за хидратиране на дебелото черво. Целта на този метод е да позволи цялостно прочистване на червата, елиминирайки хранителните остатъци, които се намират в крайната част на храносмилателния тракт.

За тази цел са проектирани различни съоръжения, които да улеснят работата. Те имат регулируеми опции, които осигуряват по-голяма свобода на манипулиране на практикуващия.

Тези устройства въвеждат големи количества вода в червата (до 120 литра). Въпреки че е описано, че се използват други вещества като кафе, билкови отвари и ензими.

Те обикновено са проектирани да работят с налягане, което не надвишава 120 милибара и поддържат температура, близка до телесната. Въпреки това, в зависимост от устройството, последната може да се регулира между 21 и 41 °C.

Сесии за напояване на дебелото черво

Приблизителната продължителност на една сесия е 40 минути, разделена на няколко кратки периода на хидратиране. Общо в един сеанс могат да се извършат от 40 до 60 промивания, при които се въвеждат около 2 литра течност с всяко едно.

Колон хидротерапията се извършва от хидротерапевт, който обикновено няма научно обучение. С изключение на техническото обучение за работа с оборудването.

човек, който се нуждае от колонохидротерапия
Възможностите за справяне със запека са разнообразни. Хидротерапията е една от най-екстремните.

Защо се появява въпросната колон хидротерапия?

Иригацията на дебелото черво се появява като отговор на една стара и противоречива теория, която през последните десетилетия възвърна популярността си: автоинтоксикацията. Това вярване предполага, че дебелото черво е проста канализационна система и свързва задържането на отпадъци от храносмилането с болести.

Първоначалната хипотеза е, че разлагането на тези материали произвежда токсини, които се абсорбират от тялото. Следователно запекът се смята за тих враг, тъй като позволява на изпражненията да останат по-дълго в червата.

Подобни твърдения обаче бяха опровергани през 20-те години. Днес здравето на дебелото черво отново придобива значение, само фокусът на изследванията е върху разбирането на взаимодействието на микробиома с останалата част от тялото.

Има ли полза от колон хидротерапията?

Този метод няма научна подкрепа и повечето лекари са против него.

Някои го смятат за полезен при подготовката на дебелото черво преди колоноскопия. Неговите поддръжници го предлагат като лечебна техника за редица състояния, включително:

 • Колит
 • Метеоризъм
 • Дивертикулит
 • Запек
 • Раздразнено дебело черво
 • Болест на Крон
 • Чревни паразитози

Хидротерапевтите имат за цел да увеличат броя на своите клиенти, като предлагат промиване на дебелото черво като ефективно средство за лечение на други състояния. Няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, но също така няма законодателство, което да защитава пациента от подобни твърдения.

Състоянията, които твърдят, че лекуват, включват следното:

 • Синузит и други респираторни заболявания
 • Повтарящи се главоболия и мигрена
 • Халитоза или лош дъх
 • Психични разстройства
 • Кожни проблеми
 • Различни алергии
 • Алкохолизъм

Какво казва науката?

През последните десетилетия някои изследвания се опитаха да открият реалните ползи от колон хидротерапията. Например, в проучване на пациенти със синдром на раздразнените черва е използвано оборудване за промиване на дебелото черво, което е одобрено от тайванската здравна агенция.

Предложените сесии бяха по-малко драстични, с много по-ниски нива на промиване от тези, описани в конвенционалните сесии. Резултатът от изследването е, че има подобрение в симптоматиката на тези пациенти.

Въпреки това, в същото проучване учените описват ограниченията на своите открития, тъй като това е малка популационна извадка и времето за проследяване на пациентите е кратко. От друга страна, един от показателите за ефективност е субективен и може да е резултат от плацебо ефект.

По същия начин, в друга серия от изследвания, проведени с пациенти с хроничен запек или диария, също е постигнато подобрение на симптомите. Във всеки случай групата от хора не надвишава 40.

Рискове от колон хидротерапия

Въпреки че тези, които я практикуват, я предлагат като безвредна техника, реалността е далеч от тази версия. Най-големият риск, на който е изложен човек, който прибягва до хидротерапевт, е чревна перфорация, която може да предизвика сепсис и водно-електролитен дисбаланс. И двете състояния са фатални.

Така че безопасността на колонохидротерапията е просто мит. В допълнение, други рискове включват кръстосано замърсяване, стомашно-чревни симптоми след сесия (гадене, повръщане или диария), подуване на корема и анална болка.

болка при колон хидротерапия

Противопоказания за колон хидротерапия

Списъкът, който е безкраен по отношение на тази техника, се състои от онези пациенти, които при никакви обстоятелства не трябва да посещават колон хидротерапевт. Сред тези противопоказания са следните:

 • Бременност
 • Новообразувания
 • Ректален пролапс
 • Коремни хернии
 • Храносмилателни кръвоизливи
 • Анални фисури и фистули
 • Хемороидална болест
 • История на облъчване
 • Артериална хипертония и сърдечни заболявания

Противоречиво заключение

Иригацията на дебелото черво може да има потенциална полза при лечението на определени пациенти със заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт. По-специално, нарушения на изхождането.

Въпреки това, този ресурс трябва да се има предвид само при пациенти, при които медицинското лечение не е било ефективно. По същия начин трябва да се обмисли техниката, преди да се избере каквато и да е хирургична процедура, тъй като е по-малко инвазивна.

Препоръките за практикуване на колон хидротерапия обаче са апаратурата да е само за индивидуална употреба и частите й да са за еднократна употреба, да се използва филтрирана чешмяна вода вместо други вещества и да се намалят количествата течности. Обучението за използване на тези устройства трябва да бъде неизбежно, за да се избегнат сериозни неблагоприятни ефекти.

Жизненоважно е тези пациенти да бъдат под строго медицинско проследяване. По същия начин са необходими много повече изследвания в това отношение.

Трябва да се изясни дали имаме техника с приемлив фактор риск/полза, която да се разглежда като опция. Или, напротив, отново сме в ръцете на подерния мит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Araujo, M.; Kraemer, P.; Evidencia Científica sobre la Efectividad y Seguridad de la Hidroterapia Colónica y la Mesoterapia; Unidad de Evaluación de Tecnologías de Salud; 2006.
 • Ernst, E.; Colonic Irrigation and the Theory of Autoitoxication: a Triumph of Ignorance over Science; Journal of Clinical Gastroenterology; 24 (4): 196 – 198; 1997.
 • Jarvis, W.; Colonic Irrigation; National Council Against Fraud; 2000.
 • Barret, S.; Gastrointestinal Quackery: Colonics, Laxatives and More; Quackwatch; 2010.
 • Hsu, H.; Leung, W.; Hu, G.; Treatment of Irritable Bowel Syndrome with a Novel Colonic Irrigation System: a Pilot Study; Techniques in Coloproctology; 20: 551 – 557; 2016.
 • Koch, S.; Melenhorst, J.; van Gemert, W.; Baeten, C.; Prospective Study of Colonic Irrigation for the Treatment of Defaecation Disorders; British Journal of Surgery; 95 (Issue 10): 1273 – 1279; 2008.
 • Manon, M.; Autointoxication and Historical Precursors of the Microbiome–Gut–Brain Axis; Microbial Ecology in Health and Disease; 29 (Issue 2); 2018.
 • Transcom S.L. San Sebastián; Hidroterapia del Intestino Grueso con Hydro-Colon; Natura Medicatrix; 36; 1994.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.