Предотвратяване на кожни инфекции във фитнес залата

Фитнес залите са места, където тренираме, за да сме здрави. Но те също могат да бъдат и места, където се излагаме на опасност от заразяване с бактерии и вируси.
Предотвратяване на кожни инфекции във фитнес залата

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 25 август, 2022

Фитнес залите и фитнес центровете са чудесни места за упражнения и поддържане на форма. Въпреки това трябва да бъдем предпазливи, тъй като съществуват и потенциални рискове от заразяване с кожни инфекции във фитнес залата.

Уредите и пейките за упражнения влизат в контакт с кожата, оставяйки следи от пот и други елементи, които могат да съдържат гъбички и бактерии.

Атлетично стъпало, сърбеж, импетиго, наред с други, са сред най-честите кожни инфекции, които се предават във фитнес залите. Тук ще видим някои мерки, които могат да се предприемат за предотвратяването им, без да се налага да спирате да поддържате форма!

Защо се появяват кожни инфекции във фитнес залата?

Фитнес залата е затворено пространство, където много хора остават за продължителни периоди от време. На такива места могат да се предават различни видове инфекции. Например обикновена настинка, когато някой киха или кашля, без да покрива устата си.

Въпреки това, кожните инфекции във фитнеса са също толкова чести, ако не и повече, отколкото инфекциите на дихателните пътища. Това е така, защото бактериите, гъбичките и други патогени, заедно с потта, остават върху оборудването, кърпите или във влажните зони като сауни, душове и дори горещите вани.

Според проучване от 2014 г. различни видове бактерии са открити върху тренажорни машини, парапети на стълби и дръжките на тоалетните във фитнес центровете.

Освен това няколко фактора допринасят за появата на кожни инфекции във фитнеса:

 • Нараняването при контактни спортове ( като бокс или борба).
 • Наличието на открити рани.
 • Използването на едни и същи кърпи.
 • Споделянето на уреди и оборудване.
 • Ходенето боси в бани или около басейни.

Най-честите кожни инфекции във фитнес залата

Има няколко вида кожни инфекции, които могат да бъдат причинени от гъбички, бактерии, вируси или паразити. Ето кои най-лесно се предават във фитнес залите.

Кожни инфекции във фитнес залите – стафилококова инфекция

Сред патогените, открити във фитнес залите, са бактериите от групата, известна като “стафилококи”. Включваме тези, устойчиви на метицилин (MRSA), които могат да живеят върху машини, пейки за упражнения и постелки до няколко дни.

Смята се, че голям брой хора носят различни такива бактерии. Според проучвания MRSA е идентифициран като възникващ проблем сред спортистите.

Това е често срещан източник на кожни инфекции, навлизащи в тялото чрез рани или порязвания, поради което тези, които спортуват контактни спортове, са изложени на повишен риск да бъдат засегнати.

Тази инфекция в началото изглежда като ужилване. След това се превръща в мехур, който става червен и възпален, причинявайки болка. Може също да се напълни с гной.

Препоръчителното лечение е с антибиотици. Важно е да се отбележи, че ако изпитате горните симптоми, особено когато има температура, трябва скоро да посетите лекар, за да избегнете сепсис.

Атлетично стъпало

Това кожно заболяване е едно от най-честите при хора, които спортуват. Причинява се от гъбички, които могат да се заразят при ходене боси по мокри подове (в зони като бани или плувни басейни) или при носене на мокри чорапи или обувки.

Характеризира се със зачервяване на кожата между пръстите на краката и лющене. Понякога може да се разпространи в други части на тялото.

Лечението е с противогъбични средства. Въпреки че някои домашни средства също често се използват за лечение на атлетичното стъпало.

Атлетично стъпало
Атлетичното стъпало е често срещано сред посетителите на фитнес зали и тези, които редовно използват общи плувни басейни.

Кожни инфекции във фитнес залите – сърбеж

Сърбежът се причинява от гъбички, които растат във влажна среда. Сключително потни дрехи и мокри кърпи. Симптомите са подобни на алергия и включват зачервяване, сърбеж, лющене и мехури в областта на слабините.

По-често се среща при мъжете. Може да се появи и в други области, като подмишниците. А при жените под гърдите. Лечението е и с противогъбични средства.

Фоликулит

Фоликулитът се причинява от бактерия, известна като Pseudomonas aeruginosa. Може да се открие в горещи вани и плувни басейни, когато нивата на хлор са ниски.

Това състояние се нарича още фоликулит във ваната. Според изследвания това е често срещана кожна инфекция при хора, които посещават басейни и сауни.

Първоначално се появява като червени петна. Може да се появи сърбеж и да се образуват мехури във фоликулите (папулопустуларни кожни лезии). Често преминава без лечение, въпреки че, ако симптомите продължават, се прилагат локални антибиотици.

Кожни инфекции във фитнес залите – импетиго

Това е друга инфекция, причинена от стафилококи или стрептококи, които могат да проникнат през рана или ухапване от насекоми. В определени случаисе наблюдава и върху здрава кожа. Смята се, че заболяването е най-разпространено при деца.

Тази бактерия процъфтява във влажна среда. И може да се предаде при контакт с кожата на някой, който има инфекцията, или чрез използване на замърсени кърпи и спортно оборудване.

Инфекцията първоначално се проявява като червени, подобни на акне пъпки. Те се пълнят с гной и след това се пукат, образувайки кафява коричка. Лечението е с локални или перорални антибиотици.

Плантарна брадавица

Това се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), който инфектира кожата. Свързва се с ходенето боси в общите части на фитнес залите, като душове или съблекални.

Плантарните брадавици се появяват като мазолести петна, които са груби на допир. Те могат да потъмнеят, когато има кръв от спукани съдове. Те също са болезнени при ходене. Лечението включва локално приложение на салицилова киселина.

Ако брадавиците не минават или са много болезнени, се прилагат други процедури, като лазерно отстраняване, замразяване с азот и след това отстраняване.

Не пропускайте да прочетете: Как да си направите фитнес у дома

Най-добрите съвети за предотвратяване на кожни инфекции във фитнес залата

Преди, по време и след тренировка има различни мерки, които трябва да предприемем, за да предотвратим появата на кожни инфекции във фитнеса. Сега ще ви кажем какви са те.

1. Измийте ръцете си за предпазване от кожни инфекции във фитнес залата

Трябва да имаме предвид, че уредите, тежестите или дъмбели са докосвани от много хора. И въпреки че някои хора носят ръкавици, те често са без пръсти.

Най-важната мярка е да миете ръцете си преди и след тренировка, за да избегнете заразяване и предаване на болести.

Ако не разполагате със сапун и вода, има възможност да нанесете дезинфектант за ръце или да използвате кърпички. С последното можете да почистите и частта от уреда, която влиза в контакт с кожата ви.

2. Вземете душ

Когато приключите с упражненията и особено след плуване в басейн, трябва да си вземете душ и да смените потните си дрехи. Трябва да използваме собствените кърпи. Не използвайте обикновени кърпи. И не забравяйте да подсушите добре краката си.

3. Изперете дрехите си за предпазване от кожни инфекции във фитнес залата

Трябва да сменим дрехите, които сме използвали за тренировки. Никога не трябва да носите същите дрехи отново, без да сте ги изпрали и, разбира се, използвайте гореща вода.

В случай на плуване, банските трябва да се съхраняват в отделна чанта и да се перат отделно, като се избягва смесването им с други дрехи или кърпи.

4. Използвайте свои собствени помощни средства

Изтривалките и ръкавиците трябва да се считат за лични вещи. Не трябва да ги даваме назаем или да използваме нечии други.

Можете също да използвате малка постелка, за да легнете на пейките за упражнения, като избягвате директен контакт с кожата.

5. Не ходете боси за предпазване от кожни инфекции във фитнес залата

Нито в съблекалните, нито под душовете трябва да ходите боси. Препоръчително е да имате джапанки или сандали и да ги използвате само за тези цели. Те трябва да бъдат поставени в отделен найлонов плик, когато ги носите вкъщи.

6. Покрийте раните

Ако имате скорошни рани, препоръчително е да ги покриете с превръзка или лепенка , когато отидете на тренировка. Това е особено важно, ако практикувате контактни спортове или ако тази част от кожата може да влезе в контакт с уредите за упражнения.

7. Използвайте лични вещи за предпазване от кожни инфекции във фитнес залата

Не трябва да споделяте лични вещи като кърпи, бръсначки, гребени, четки за коса или други, които докосват кожата ни.

Жена във фитнес
Във вашата фитнес чанта трябва да са личните вещи, които няма да споделяте по време на престоя в залата.

Чистотата е важна за предпазване от кожни инфекции във фитнес залата

Не е наша задача да почистваме мястото, където ходим да тренираме, но е важно да наблюдаваме добре колко е чисто, за да не се заразим с кожни инфекции. В този смисъл, преди да се регистрирате, помолете да разгледате съоръженията.

Важно е да обърнете внимание на следното:

 • Чистотата на баните.
 • Дали оборудването е ръждясало или има пукнатини в местата с възглавници.
 • Наличието на дезинфекционни кърпички или спрейове за почистване на оборудването.
 • Дали трениращите вземат тежести и оборудване, без да носят ръкавици или дали използват пейките, без да поставят постелка.

Също така можете да попитаме асистентите на фитнес залата за процедурите за почистване (колко често се прави и какви почистващи материали се използват). Имате пълното право да знаете, защото сте плащащи клиенти и става въпрос за здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Baptista Pereira L. Impetigo. Review.  An. bras. dermatol. 2014; 89(2): https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283.
 • Enright M,  Robinson D,  Randle G. The evolutionary history of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PNAS. 2002; 99(11): 7687-7692. https://doi.org/10.1073/pnas.122108599.
 • González-González A, Barrientos-García J, Sierra-Silva G. Frecuencia de tiña inguinal y su asociación con tiña de los pies, ungueal de pies o ambas. Dermatol Rev Mex. 2019; 63(4): 361-366.
 • Lévano Vásquez J, García Sánchez-Montejo F, Campos Segovia A, Martínez-Villasante Alemán A, Arias Novas B. Foliculitis por Pseudomonas. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016; 18(72): 355-357.
 • Rihn J,  Michaels M,  Harner C. Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus: An Emerging Problem in the Athletic Population. The American Journal of sport medicine. 2005; 33(12): 1924-1929. https://doi.org/10.1177/0363546505283273.
 • Stefani S, Chung D, Lindsay J.  Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): global epidemiology and harmonisation of typing methods. International Journal of Antimicrobial Agents. 2012; 39(4): 273-282.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.