Натурален лаксатив за прочистване на организма

Антиоксидантните и разграждащи свойства на този натурален лаксатив осигуряват бързото изхвърляне на натрупаните отпадъчни вещества в организма
Натурален лаксатив за прочистване на организма

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хората с проблеми при прочистването на червата често прибягват към някое скъпо слабително средство – т. нар. лаксатив, който в различни разновидности се продава в аптеките.

Всички сме чували за тези препарати, а за много от нас те са единственото работещо средство против хроничните състояния на запек.

Проблемът е, че поради химичния си състав, те предизвикват множество нежелани странични ефекти, които се проявяват след продължителната им употреба.

Експертите са доказали, че може да се развие зависимост към даден лаксатив, тъй като с времето този тип препарати променят естествената бактериална флора на червата.

Може би обаче много от вас не знаят, че съществуват 100 процентови натурални алтернативни средства. Всички те дават подобни резултати, без да се подлага на излишен риск здравето. Освен това предлагат и някои допълнителни ползи.

Сред тези домашно приготвени средства, като отличен лаксатив, се отличава една напитка, която се консумира всяка вечер преди лягане и помага да освободите червата си още на следващата сутрин.

По-надолу ще ви разкажем всичко необходимо, за да я приготвите сами вкъщи и да се възползвате от многобройните й предимства.

Натурален лаксатив за бързо отстраняване на ненужните за организма вещества

при запек можете да ползвате този натурален лаксатив

Тази слабителна напитка е комбинация от здравословни съставки като магданоз, ябълков оцет, мед и лимон.

Антиоксидантните и разграждащи свойства в тези храни осигуряват бързото изхвърляне на натрупаните отпадъчни вещества в организма.

За разлика от продуктите в търговската мрежа, този лаксатив няма мигновен ефект, но за сметка на това подпомага естествения процес на храносмилане, докато спите.

По този начин организмът по-добре абсорбира хранителните вещества, подобрява функцията на черния дроб и подготвя отпадъчните вещества, които да изхвърлите сутринта.

Значителното им съдържание на фибри подпомага чревния транзит и разгражда отпадъчните вещества, натрупани в дебелото черво. По този начин се предотвратява и появата на запек.

Освен това помага за ускоряване на метаболизма и предпазва от образуване на мастна тъкан, особено в коремната област.

Затова и в комбинация със здравословна, балансирана диета и редовни физически упражнения, тази напитка с качества на лаксатив е чудесно средство срещу целулит по краката, бедрата и корема.

Как да си приготвим сами този натурален лаксатив?

Как да си приготвим сами този натурален лаксатив

За да си направим здравословната напитка, ще са ни нужни няколко органични съставки, които можете да намерите във всеки супермаркет.

Използвайте слабителното от три до четири пъти в седмицата, съобразно своите лична нужда.

Въпреки, че е приготвена изцяло от натурални средства, не трябва да я приемате всеки ден, тъй като ще намалите способността на червата да разграждат сами веществата.

Съставки

 • 5 с.л.  нарязан на ситно магданоз
 • сокът на 1 лимон
 • 1 с.л.  ябълков оцет
 • 1 с.л. чист мед
 • ½ чаена лъжица канела
 • 2 ч. вода

Приготовления

 • Измийте магданоза и го нарежете на ситно, доколкото е възможно.
 • Изстискайте сока на лимона в буркан и го смесете с водата.
 • Добавете останалите съставки, разбъркайте с дървена лъжица и го оставете на стайна температура за два часа.

Искате да научите още нещо ново? Прочетете: 12 най-добри натурални лаксативи

Инструкции

 • Изпийте една чаша от напитката един час преди лягане.
 • Повторете на следващата вечер, но не повече от 4 последователни дни.
 • След като изпиете слабителното средство, избягвайте да ядете и пиете нещо след това.

Други ползи на натуралния лаксатив

този лаксатив има ползи за организма като цяло

Въпреки, че напитката е предназначена за борба със запека и трудностите при храносмилане, тя съдържа и редица други ползи за организма ви като цяло.

Например, има диуретично действие, което се бори със задържането на течности и възпалението на тъканите.

Нейните противовъзпалителни и аналгетични съединения помагат за облекчаване на болката в ставите, главоболието и напрежението в мускулите.

Високото съдържание на антиоксиданти помага за намаляването на лошия холестерол и се бори с втвърдяването на артериите.

В допълнение, напитката е полезна за контролиране на високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Поради мощното си действие срещу свободните радикали, тя е чудесна за доброто здраве на кожата и я предпазва от преждевременно стареене.

Не се притеснявайте, ако усетите чревен дискомфорт или стомашни спазми. Това е в следствие на отстраняването на натрупаните остатъци в него.

Не забравяйте всеки ден да ядете плодове, зеленчуци, пълнозърнести и други, богати на фибри, храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Constipation. (n.d.).
  fascrs.org/patients/disease-condition/constipation-expanded-version
 • What are the symptoms of constipation? (2018).
  niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes

 • U.S. Department of Health and Human Services. Tenga precaución al usar ciertos laxantes.                              fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm380900.htm

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.