Какви са причините за слуз в изпражненията?

Наличието на обилна слуз в изпражненията може да е знак, че нещо не е наред с тялото ви. Ето някои от възможните причини за това.
Какви са причините за слуз в изпражненията?
Grecia Morillo

Написано и проверено от лекарят Grecia Morillo.

Последна актуализация: 25 септември, 2022

Знаете ли какви са причините за слуз в изпражненията?

Храносмилателната система има няколко мембрани по протежение на червата, отговорни за отделянето на слуз, за да поддържат червата напълно смазани. Това улеснява транзита на цялата храна, според проучване, проведено от Университета на Коста Рика.

При нормални количества слуз стомахът функционира добре и може да настъпи постоянно усвояване на хранителни вещества и отделяне на отпадъците чрез изпражненията.

Въпреки това, всичко се променя, когато наличието на слуз в изпражненията ви е по-обилно от нормалното и става по-забележимо, защото може да сте изправени пред инфекциозен процес или друго състояние, което означава, че нещо не е наред в храносмилателната ви система.

Какво може да причини наличието на много слуз в изпражненията?

 • Амебиазата може да причини този проблем, както се посочва в това проучване, проведено от университета в Зулия, Венецуела.
 • Улцерозният колит също може да бъде причина, както предполага това проучване, проведено от Hospital Clínico Universitario Ramón y Cajal в Мадрид.
 • Полипите на дебелото черво също могат да причинят това състояние, както се посочва в това проучване, проведено от Американското дружество на хирурзите на дебелото черво и ректума.
 • Дивертикулитът също може да бъде причина според това изследване, проведено също от болницата Universitario Ramón y Cajal в Мадрид.

Препоръчваме също да прочетете: 10 храни за регулиране на храносмилането

Запознайте се със  заболяванията, които могат да причинят слуз в изпражненията

1. Улцерозен колит

Улцерозен колит
Има много състояния, които могат да причинят прекомерна слуз в изпражненията, като улцерозен колит.

Улцерозният колит е възпалително заболяване, което засяга милиони хора по света. В тази ситуация цялата лигавица на дебелото черво се възпалява прогресивно, докато се развият язви. Най-често засегнатата част е дебелото черво и ануса.

Това се случва поради постоянното дразнене на червата без киселинна защита, което води не само до дискомфорт, но и до характерни симптоми като обилна слуз в изпражненията. Други симптоми, които трябва да се имат предвид, са следните:

 • Диария, понякога с кръв и гной
 • Отслабване
 • Болка в ректума и корема
 • Треска
 • Умора

2. Стомашно-чревни инфекции

Има много бактерии, които се намират при нормални условия в дебелото черво и в различни части на червата, подпомагащи процеса на храносмилане.

Въпреки това, когато балансът на бактериите е извън контрол, това може да доведе до появата на инфекции. Тези инфекции могат да причинят симптоми като диария, както и други, като наличие на слуз в изпражненията или, в някои случаи, ивици кръв, изискващи незабавно медицинско лечение.

Междувременно действието на някои паразити като Entamoeba histolytica и Giardia lamblia може да е отговорно за появата на слуз в изпражненията. Всъщност проучване, проведено от университета La Salle в Мексико, показа, че тези паразити упражняват дразнещ ефект върху червата, което увеличава производството на слуз.

Вирусите също могат да причинят слуз в изпражненията, особено при малки деца. Най-честият етиологичен агент на този вид инфекция при деца е ротавирусът, който може да предизвика експулсиране на слуз в до 27% от случаите, според проучвания.

3. Слуз в изпражненията: чревна непроходимост

Чревна обструкция
Важно е да пиете достатъчно вода, за да имате добро храносмилане.

Когато не пием достатъчно вода, с времето може да възникне липса на контрол върху секрецията на стомашни хормони, както и възможност от развитие на гъбични инфекции.

Последствието са чести периоди на запек, които възпрепятстват чревния транзит поради постоянното производство на слуз в изпражненията с течение на времето, често изискващи хирургична интервенция.

Всъщност това проучване, проведено от Здравния център Alamedilla в Саламанка (Испания), също посочва, че това може да бъде алармен сигнал за появата на други състояния, като болестта на Крон. Симптомите, които предполагат наличието на чревна непроходимост са следните:

 • Внезапна липса на изпражнения
 • Непрестанно желание за дефекация
 • Раздуване на корема
 • Повръщане
 • Газ
 • Възпаление на корема

4. Дивертикулит

Дивертикулит и слуз в изпражненията
Най-честите симптоми на дивертикулит са коремна болка и появата на кръв в изпражненията.

Вътре в дебелото черво има малки анатомични торбички , известни като дивертикули. Те се появяват навсякъде, където има структурна слабост. Когато са възпалени, те причиняват дразнещо състояние, наречено дивертикулит, което в крайна сметка причинява появата на слуз в изпражненията в допълнение към други придружаващи симптоми.

Те обикновено включват коремна болка и появата на кръв в изпражненията.

5. Слуз в изпражненията: Полипи в дебелото черво

Когато полипи присъстват в която и да е област на дебелото черво, дразненето, което причиняват, наранява и дразни секретиращите слуз мембрани. Това кара тя да се отделя директно с изпражненията. Това също така показва, че зад слузта може да има киста на дебелото черво.

За съжаление, полипите в дебелото черво обикновено причиняват много неспецифични симптоми, което затруднява диагностицирането им. Сред основните клинични прояви са следните:

 • Ректално кървене
 • Промени в общия вид на изпражненията
 • Периоди на диария или запек
 • Болка в корема

6. Болест на Крон

храносмилателен процес
Болестта на Крон е имунологично заболяване. За съжаление все още няма окончателно лечение.

Болестта на Крон е хронично заболяване. Това означава, че след като някой е диагностициран с него, той винаги ще страда от неговата симптоматика. Това е имунологично заболяване. Само някои от клиничните му прояви могат да бъдат облекчени и все още няма окончателно лечение.

Един от симптомите на болестта на Крон е слуз в изпражненията като следствие от честото възпаление на дебелото черво и секреторните жлези през цялото му разширение, което изисква палиативно лечение. Други често срещани симптоми на заболяването включват:

 • Болка в корема
 • Треска
 • Умора
 • Липса на апетит и загуба на тегло
 • Водниста диария, която също може да бъде кървава

7. Слуз в изпражненията: хранителна алергия

Много често заболяване, което може да предизвика наличие на слуз в изпражненията, е хранителната алергия. Много хора имат непоносимост към определени храни, така че консумацията на тези храни може да предизвика появата на някой от следните симптоми :

 • Запек или диария
 • Обрив
 • Подуване на корема

8. Анални фисури

Аналната фисура е малко разкъсване на кожата и лигавицата, покриващи ануса. Те могат да бъдат резултат от хроничен запек, големи изпражнения или анален секс. Това състояние обуславя появата на слуз и кръв в изпражненията. Други често срещани симптоми са както следва:

 • Болка по време на движение на червата
 • Дискомфорт и сърбеж в аналната област
 • Усещането за ректална окупация или тенезъм
 • Малка бучка близо до аналния сфинктер

Обикновено този вид нараняване заздравява от само себе си след няколко дни. Проучванията сочат, че лечението от първа линия се основава на хигиенни мерки, включително седящи вани и измиване с неутрални сапуни, както и използването на анестетици и локални кортикостероиди за облекчаване на болката.

9. Синдром на раздразнените черва

И накрая, хората, страдащи от синдром на раздразнените черва (IBS), са склонни да имат периодично слуз в изпражненията. Този симптом е по-чест при IBS с преобладаваща диария. По същия начин, следните симптоми също са чести:

 • Коремни спазми
 • Подуване на корема
 • Промяна в честотата и формата на изхожданията

Изследванията потвърждават, че лечението включва промени в начина на живот и диетичните промени, както и използването на пробиотици и фармакотерапия, насочени към подобряване на чревната подвижност и чувствителност. Навременното лечение обикновено намалява риска от усложнения и подобрява качеството на живот на човека.

Кога трябва да се притесняваме при слуз в изпражненията?

Наличието на малко количество слуз в изпражненията е нормално в много случаи, особено при хора, които страдат от запек. Ректумът е много чувствителна област, която може да получи леки наранявания, които обясняват тази клинична проява.

Въпреки това, ако слузта стане много обилна, появява се по-често и е придружена от някой от симптомите, описани по-горе, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Много от споменатите състояния могат да бъдат много вредни за вашето здраве, когато не се лекуват правилно.

След като научихте много за причините за наличието на слуз в изпражненията, би трябвало да е много по-лесно да определите защо може да страдате от този проблем.

По същия начин, ако знаете и причината, можете да се срещнете с вашия лекар, за да вземете решение за най-доброто възможно лечение. Можете също да подобрите хранителните си навици и начина си на живот, за да насърчите и поддържате здравето на дебелото си черво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chacín-Bonilla Leonor. Amebiasis: aspectos clínicos, terapéuticos y de diagnóstico de la infección. Rev. méd. Chile  [Internet]. 2013  Mayo [citado  2022  Mar  20] ;  141( 5 ): 609-615.
 • Maroto N., Hinojosa J.. Colitis ulcerosa. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Ago [citado  2022  Mar  21] ;  97( 8 ): 602-602.
 • Rodríguez Palomo David, Alfaro Benavides Andrea. Actualización de la Fisiología Gástrica. Med. leg. Costa Rica  [Internet]. 2010  Sep [cited  2022  Mar  11] ;  27( 2 ): 59-68.
 • Aller de la Fuente R.. Enfermedad diverticular del colon. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Jun [citado  2022  Mar  21] ;  97( 6): 458-458.
 • Bolaños H, Simhon A, Mata L. CITOLOGÍA DE EXCRETAS DIARREICAS ASOCIADAS A ROTAVIRUS, CAMPYLOBACTERY CRYPTOSPORIDIUM. Acta Médica Costarricense. 2000; 28(1): 62-65.
 • Vázquez Tsuji O; Campos Rivera T. Giardiasis. La parasitosis más frecuente a nivel mundial. Revista del Centro de Investigación. Universidad La Salle. 2009; 8 (31): 75-90.
 • Porcel Ruiz J, Hernández Blaya R, Muñoz Galindo Á, Granados López B. Obstrucción intestinal como comienzo de la enfermedad de Crohn. Medicina General y de Familia. 2015;4(1):22-24.
 • Alonso-Coello P, Marzo-Castillejo M, José Mascort J, José Hervás A, et al. Guía de práctica clínica sobre el manejo de las hemorroides y la fisura anal (actualización 2007). Gastroenterología y Hepatología. 2008;31(10):668-681.
 • Camilleri M. Management Options for Irritable Bowel Syndrome. Mayo Clin Proc. 2018 Dec;93(12):1858-1872.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.