Ректален тенезъм: какво представлява, причините, симптомите и лечението

Постоянното чувство на желание за изхождане и невъзможността да го направите може да е показателно за ректален тенезъм. Прочетете и научете повече по темата.
Ректален тенезъм: какво представлява, причините, симптомите и лечението

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ректален тенезъм е това почти постоянно усещане за желание за дефекация, но без да можете да се изходите. Освен това може да има болка в корема, спазми, болезнени и много оскъдни движения на червата.

Въпреки че могат да бъдат свързани, не трябва да се бърка със запек. В случай на ректален тенезъм, желанието за дефекация продължава, дори когато червата са празни.

Има няколко причини за този проблем. Те обикновено са свързани с възпалителни заболявания на червата или нарушения на движението. Лечението зависи от причината.

Какво е ректален тенезъм?

Ректален тенезъм е името, дадено на това състояние, при което човек изпитва интензивна, постоянна и спешна нужда да се изходи, но без успех.

Понякога се случва дори когато човек е успял да се изхожда, все още има позиви. Тоест, всички онези усещания, които съпътстват или оповестяват желанието да отидете до тоалетната, не изчезват.

Следователно ректален тенезъм може да възникне дори когато няма изпражнения в червата. Често човек чувства, че не изпразва напълно червата.

В допълнение към горното се наблюдават и други симптоми, като например:

 • Запек
 • Напрягане за дефекация
 • Коремна болка и спазми
 • Болезнено и трудно изхождане
 • Оскъдни или липсващи изпражнения
 • Наличие на слуз в изпражненията

Причини за ректален тенезъм

Има няколко причини, които могат да доведат до появата на ректален тенезъм. Често е свързан с други здравословни проблеми като тези, обсъдени по-долу.

Проктит

Проктитът е възпаление на лигавицата на ректума или дебелото черво. Може да възникне по различни причини като лъчева терапия, инфекциозни заболявания (гастроентерит) и дори да се предава по полов път.

Симптомите включват диария, анална болка и кървене при изхождане. Ректалният тенезъм също често е признак на проктит.

Болка в областта на ректума
Дискомфортът в аналната област е тежък при някои състояния и засяга качеството на живот на човека.

Чревна инфекция и ректален тенезъм

Инфекциозният колит и други чревни инфекции могат да бъдат причинени от различни видове микроорганизми (бактерии, паразити, вируси). Придружаващите симптоми варират, но включват ректален тенезъм, коремна болка и спазми и диария.

Възпалително заболяване на червата

Терминът възпалителни заболявания на червата обхваща група състояния като улцерозен колит и болест на Crohn. Те могат да имат различни симптоми като подуване на корема, тежка диария и ректален тенезъм.

Нарушения на чревната подвижност

С наименованието нарушения на храносмилателния мотилитет или заболявания на червата се описват различни състояния, при които нормалното преминаване на изпражненията е нарушено. Те се проявяват с обструктивен синдром и етиологията им е много разнообразна, както и проявите им.

Дивертикулоза и ректален тенезъм

Дивертикулозата е заболяване, характеризиращо се с образуване на дивертикули в червата. Това са малки торбички в лигавицата.

Те обикновено не причиняват големи проблеми, докато не се възпалят или инфектират, което води до дивертикулит. В такива случаи симптомите могат да включват ректален тенезъм.

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва е състояние, при което има епизоди на диария, редуващи се със запек, както и болка (спазми) и ректален тенезъм. Хората, които имат това състояние, са чувствителни към стрес, както и към промени в диетата и някои лекарства, които могат да предизвикат появата на тези симптоми.

Анални абсцеси и ректален тенезъм

При анален или аноректален абсцес или фистула се образува пълна с гной кухина в областта около ануса. Понякога са налице общи симптоми на ректален тенезъм (болка по време на движение на червата, например), както и бучки, кървене и секрети.

Рак на дебелото черво

Симптомите на рак на дебелото черво или колоректален рак са неспецифични. Те включват диария, коремна болка, ректален тенезъм и кръв в изпражненията.

Ето защо може да бъде трудно да се идентифицира. Ето защо най-добрата препоръка е да отидете на консултация при такива признаци, за да изключите или проверите дали става дума за обикновена чревна инфекция или злокачествен процес.

Хемороиди

При хемороиди някои пациенти може също да изпитат чувството, че искат да се изходят и че червата им все още са пълни, дори след дефекация. Когато хемороидът пролабира през ануса, има дразнене и силна болка.

Други причини

Освен споменатите, има и други причини, които могат да доведат до ректален тенезъм. Те включват стрес, безпокойство и болести, предавани по полов път ( напр. сифилис).

Как се поставя диагнозата?

Извършва се пълен физически преглед за диагностициране на ректален тенезъм. Първо, медицинският специалист пита за симптомите, както и за навиците на червата (честота на изхожданията, количество и консистенция на изпражненията), включително диета и други проблеми с начина на живот.

Освен това се препоръчват кръвни тестове и посявки на изпражнения. Извършват се и различни образни изследвания, включително рентгенография, компютърна томография на корема, колоноскопия и проктосигмоидоскопия.

Жена с ректален тенезъм
Директното наблюдение на долния чревен тракт може да даде указания за основната диагноза, причиняваща проблема.

Какво е препоръчителното лечение за ректален тенезъм?

Лечението на ректалния тенезъм зависи от причината. В някои случаи са необходими лекарства от различни видове. Това включва антибиотици или противопаразитни средства за чревни или полово предавани инфекции.

Професионалистът може също така да предложи прилагане на кортикостероиди, перорално или ректално, както и потискащи имунната система средства за намаляване на възпалението.

За някои хора може да се препоръча употребата на лаксативи, особено в случаите, когато ректалният тенезъм е свързан с проблеми с чревната подвижност или когато е налице запек.

Трябва да се вземат  мерки за начина на живот. Сред тях са диетата за избягване на рафинирано брашно, преработени храни (колбаси) и нездравословна храна.

Препоръчва се консумацията на храни, богати на фибри (пресни зеленчуци и плодове, варива и ядки). Също така винаги трябва да се поддържа адекватна хидратация и редовна физическа активност.

Кога да отидете на лекар

Трябва да се обърне внимание на определени симптоми като коремна болка, ректално кървене или кървене в изпражненията, висока температура, гадене и повръщане. Ако те се появяват постоянно с тенезъм, препоръчително е да се обадите на лекар, за да си уговорите час възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alliende R. Trastornos de la motilidad: alternativas terapéuticas farmacológicas. Medwave 2007; 7(8): e3251. Doi: 10.5867/medwave.2007.08.3251
 • Astiz J, Beraudo M, Tinghitella G, Chiurco L. Abscesos y fístulas anales. M. Rev. argent. Cir. 2007; 92(3/4): 146-154.
 • Bouhnik Y. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2004; 8(1): 1-3.
 • Girón Ortega J, Pérez Galera S, Girón González JA. Colitis infecciosa. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2020; 13(8): 427-433.
 • Lagier J. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2017; 21(2): 1-5.
 • Malpartida M. Enfermedades de transmisión sexual en la atención primaria. Rev.méd.sinerg. 2020; 5(4): e405.
 • Valero A, Zarabozo E, Álvarez Muñoz E, Molnar A. Trastornos de la motilidad digestiva. Estreñimiento. Bol. Pediatr. 2018; 58(246): 277-284.
 • Villalba A, Rodas J. Los abscesos anales, ¿originan fístulas? Rev Mex Coloproctol. 2005; 11(3): 106-109.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.