Дивертикулит: някои съвети за лечение на това състояние

Дивертикулитът е заболяване, с което трябва много да внимавате. Започването на диета, богата на фибри и пиенето на достатъчно вода, е част от лечението, за да се избегне необходимостта от хирургическа интервенция.
Дивертикулит: някои съвети за лечение на това състояние

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли някои средства за лечение на дивертикулит? Трябва постоянно да се грижите за здравето си. Освен това, трябва да водите здравословен начин на живот. Това ще ви позволи да имате качествен живот и да избегнете здравословните проблеми.

Когато става въпрос за здравето, не трябва да се колебаете и трябва да обръщате внимание и на най-малките симптоми. Следователно, трябва да отидете на доктор и да споделите за състоянието, което ви тревожи.

Един от здравословните проблеми, които не трябва да пренебрегвате, е дивертикулита.

Причината за това заболяване е възпаление на дебелото черво, което може да премине от незначителен проблем в смъртоносна заплаха за здравето. Ето защо, се препоръчва да направите всичко възможно за да следвате определени хранителни навици и диета, което ще предотврати развитието на това заболяване.

Някои съвети за лечение на дивертикулит

За лечение на дивертикулит: броколи в чиния на маса

Целта на лечението е да се предотврати образувалите се вече торбички (diverticula), да станат злокачествени образувания и да навредят на организма. Във всички случаи е важно да следвате съветите на лекар-специалист.

Много важна е вашата диета. От съществено значение е да следвате диета, богата на фибри. Всъщност, за да се предотврати заболяването и да се избегнат по-лоши проблеми, се препоръчва да ядете плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Препоръчваме ви постепенно да увеличите консумацията на фибри, така че организмът да може да приеме промяната. По този начин, можете да избегнете евентуалните болки в корема. (Този съвет е в сила, ако заболяването не е достигнало много сериозно ниво).

Храните, които са полезни за лечение на дивертикулит, са зеле и броколи. Препоръчват се също картофи, пшеничен хляб и ябълки.

Препоръчва се следното ястие за лечение на дивертикулит

За лечение на дивертикулит: препоръчително ястие

Можете лесно да си го приготвите с леща и гъби. Необходими са следните съставки:

Съставки

  • 1 1/2 чаша леща (350 г)
  • 2 чаши (450 г) гъби
  • 1 глава чесън
  • 4 супени лъжици зехтин (60 г)
  • Една чаена лъжичка брашно (3 г)
  • Един голям лук

Начин на приготвяне

Първо сгответе лещата и след това я изсипете в тиган, с заедно със зехтина и нарязаните гъби и лук. Разбъркайте добре и добавете чесъна.

Ако състоянието ви се влоши, не трябва да продължавате да консумирате тези храни. След няколко дни, дискомфортът трябва значително да намали.

От тук, трябва да започнете диетата.

Друг навик, който трябва да придобиете за да подобрите състоянието на дивертикулита, е да пиете постоянно вода.

Обърнете внимание на лекарствата за лечение на дивертикулит

Една аптекарка в аптека

Понякога, лекарят може да ви препоръча да взимате хранителна добавка с фибри. Избирайки тази алтернатива като решение, е нормално лекарят да поиска от пациента да приема хранителната добавка три пъти на ден, тъй като дозите от тази добавка осигуряват на организма ви до 10 грама.

С помощта на Вашия лекар

Жена лекар и пациент мъж

Ако състоянието ви се влоши, има други методи за лечение на дивертикулит.

Например, кървенето е един от начините, по които това заболяване може да се прояви. Въпреки, че понякога може да спре без необходимост от каквото и да е лечение, все пак трябва да отидете на лекар, в случай че кървенето идва от дебелото черво (ректум). Тогава, лекарят ще се опита да определи мястото, откъдето идва кървенето, чрез колоноскопия или компютърна томография.

Ако не спре кървенето, последната опция е коремна интервенция, известна като резекция на дебелото черво. Целта на тази операция е да елиминира най-засегнатата част от дебелото черво.

Сред другите проблеми, които идват с дивертикулита и които изискват бърза намеса, е перитонитът. Това изисква операция възможно най-скоро. Ако не се лекува достатъчно бързо, може да е смъртоносно.

Ако пациентът има перфорация в засегнатата област, също трябва да се оперира.

Гнойните възпаления (абсцеси) също са опасни. Лекарят-специалист ще се опита да премахне гнойта, ако предписаните лекарства не са се погрижили за това.

Хората, които са страдали от това заболяване знаят, че дейността на червата е затруднена.

Само ако има пълно блокирането на червата, трябва да отидете на операция. Частичната обструкция не означава непременно, че трябва да отидете в операционната зала.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.