За пиенето на кафе: няколко здравословни навика

За да формирате здравословни навици за пиене на кафе, трябва да знаете неговите предимства и странични ефекти. Тук има някои съвети, които ще помогнат.
За пиенето на кафе: няколко здравословни навика
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 13 март, 2021

Кафето е напитка, която е широко консумирана по света. Също така е чудесен източник на антиоксиданти и жизненоважни минерали. Обаче поради стимулиращите ефекти от кофеина и неговите ефекти върху нашите физически и психологически състояния, трябва да бъде консумирано в умерени количества. Знаете ли ефектите от консумацията на кафе? Да разгледаме някои здравословни навици за пиенето на кафе.

За пиенето на кафе: кои са ефектите

Кафето е напитка с много ползотворни свойства. Най-забележимите са:

Намалява риска от диабет тип 2

За пиенето на кафе: мъж пие кафе

Редовните консуматори на кафе може да са от 25 до 40% по-малко вероятно да хванат диабет. Консумацията на кафе повишава нивата на определени плазмени протеини, които отговарят за регулирането нивата на тестостерон и естроген. Това помага за предотвратяване появата на диабет тип 2.

За пиенето на кафе: намалява риска от заболяване на черния дроб

Пиенето на кафе е свързано с предотвратяването на цироза на черния дроб. Това заболяване е свързано с прекомерна консумация на алкохол и хепатит B. Освен това, има проучвания, които твърдят, че неговата консумация намалява риска от рак на черния дроб до 40%.

За пиенето на кафе: полезно е защото съдържа антиоксиданти

Кафето съдържа много жизненоважни хранителни вещества за нашето тяло. Например, B витамини (ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина), които са необходими за нашата невро-мускулна система, са особено важни. Също съдържа минерали (калий, манган и магнезий), които са важни за биохимичните процеси, които се провеждат в нашите тела.

Стимулира централната нервна система

Жена чете книга

Кофеинът е най-широко разпространената стимулантна съставка в света. Пиенето на кафе повишава нивата на допамин и норепинефрин, които ускоряват мозъчната дейност. Това води до повишени нива на енергия, време за реакция и цялостна познавателна дейност. Ето защо учениците и работещите хора го пият толкова често.

Обаче, кафето има многобройни странични ефекти като парене, образуване на язви, повишена тревожност и високи нива на кръвно налягане. Може също да предизвика безсъние. Поради тази причина, в някои случаи, като тези изброени отдолу, хората не трябва да го пият.

Здравословни навици за пиене на кафе

За да пиете кафе отговорно, е важно да имате предвид следните указания:

Рискови групи

Една млада и замислена жена

Има определени групи хора, които не трябва да пият твърде много кафе или трябва да го премахнат изцяло от своите диети. Това може да бъде защото страдат от някакъв вид физическо или психологическо заболяване.

Ако спадате към някоя от групите, които ще назовем отдолу, трябва да се консултирате с медицински специалист за да определи дали трябва да премахнете кафето от вашата диета. 

  • Бременност или период на кърмене: майките могат да пренесат кофеина на бебетата. Това се отразява отрицателно върху развитието на бебето и може да предизвика стрес и тревожност.
  • Анемия: ако имате недостиг на желязо и взимате добавки, трябва да наблюдавате вашия прием на кофеин. Кофеинът прави трудно тялото да погълне подобаващо този минерал.
  • Фармакологично лечение: в някои случаи, кофеинът може да повиши страничните ефекти от лекарствата. Следователно, трябва да говорите с вашия лекар или фармацевт за пиенето на кафе ако приемате някакви лекарства.
  • Безсъние или тревожност: консумацията на кофеин е силно непрепоръчителна за хора, които страдат от проблеми със съня или паник атаки.
  • Остеопороза: точно както с добавките за желязо, кофеинът забавя правилното поглъщане на калций в тялото.
  • Артериална хипертония: кафето може да повиши кръвното налягане. Следователно, е важно да се консултирате със специалист така че той да ви каже какво количество кафе е безопасно за консумация.
  • Гастрит: кофеинът може да раздразни гастритната лигавица. Това може да предизвика дискомфорт при хората, които страдат от същото заболяване свързано с храносмилателната система.

Добавете кафе за здравословна и балансирана диета

Често правим грешката да пием кафе със захар, кондензирано мляко или дори крем. Освен това, харесваме да го пием с макарони, торти, бисквити или опаковани сладкиши. Въпреки че в тези случаи кафето не е вредно, калориите и обработените мазнини, които го придружават, могат да бъдат.

Препоръчваме да пиете кафе с продукти на зеленчукова основа като бадемово или соево мляко. Освен това, можете да го опитате с неподсладено мляко и да го допълните с плодове или пълнозърнести храни. Като правите това, ще получите предимствата от кафето докато в същото време се подпомагат навиците за здравословно хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.