Как да се погрижите за здравето на дебелото черво

Здравословното хранене е най-доброто, което можете да направите за здравето на дебелото черво и за безпроблемното му функциониране
Как да се погрижите за здравето на дебелото черво

Последна актуализация: 21 февруари, 2019

Дебелото черво заема ключова роля в храносмилателната система, въпреки че не отговаря за прерабо тването на храна та . Неговата функция се състои в изхвърлянето на отпадните вещества от човешкия организъм. Затова здравето на дебелото черво има огромно значение за функционирането на цялото тяло.

Процесът на изхвърляне на отпадните вещества не е толкова сложен колкото си мислите. Започва в тънките черва, чрез които веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото достигат до възходящото ободно черво, което ги пренася до низходящото ободно черво.

Там се извършва самата обработка на хранителните вещества, след което преминават в сигмовидното черво и накрая се отделят през ректума. Здравото д ебело черво усвоява ефикасно хранителните вещества и отделя токсините, без да позволи натрупването им в чревния тракт.

Полезни съвети как да се погрижите да здравето на дебелото черво
грижата за здравето на дебелото черво е изключително важна

  • Хранете се балансирано. Здравословното хранене е най-доброто, което можете да направите за здравето на дебелото черво и за безпроблемното му функциониране. Това от своя страна неминуемо ще се отрази на общото ви здравословно състояние. Храните, които поддържат тази част от храносмилателната система в перфектно състояние са: продукти богати на фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобени храни.
  • Правете подходящи физически упражнения. Редовното спортуване е важен фактор за правилното и безпроблемно храносмилане. Важно е да запомните, че при лениви черва или забавено храносмилане токсините се задържат в тялото ви по-дълго от необходимото. А това е много неприятно и вредно.
  • Поддържайте организма си хидратиран. Консумирането на достатъчно количество вода позволява на организма да изхвърли натрупаните токсини. Освен това изпражненията ви ще са по-меки, което ще улесни отделянето им.

Въпреки това някои хора често се оплакват от нар у шено храносмилане причинен о от стрес, промени в режима н а сън или просто защото им се налага да пътуват постоянно. В тези случаи можете да помогнете на организма си да се справи с изхвърлянето на вредните отпадни вещества чрез подходящо пр е чистване на дебелото черво (подходящи начини за целта) поне два пъти месечно. Препоръчително е в тези случаи да използвате продукти на кислородна основа, тъй като те са щадящи и не предизвикват увреждания на червата.

Запомнете, че поддържането на здравето на дебелото черво е ключът към доброто качество на живот.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.