10 градински растения, които най-добре издържат на слънце и суша

Климатът и валежите могат да бъдат решаващи за една градина. За щастие обаче има някои градински растения, които могат да издържат на пряко слънце и суша.
10 градински растения, които най-добре издържат на слънце и суша

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 18 май, 2023

Поддържането на цветната градина може да бъде изтощителна задача. Независимо дали това се дължи на липса на време или игнориране, има хора, които избират по-семпли външни пространства. В допълнение, климатичните условия на определени територии намаляват възможността за виреене на всякакви видове. Във всички тези случаи обаче има градински растения, които могат да издържат на слънце и суша.

Много видове растения се адаптират добре към градини, където няма много вода. Това не означава, че те са грозни или просто издръжливи видове.

Изборът на градински растения, които могат да издържат на слънце и суша, може да бъде както практично, така и декоративно решение. Розмарин, лавандула и мащерка съжителстват хармонично със силните слънчеви лъчи, като същевременно имат гастрономически свойства.

Вижте тези устойчиви на слънце и суша градински растения

Вярно е, че много видове не издържат повече от няколко дни без дъждовна вода или поливане. Други също не са много устойчиви на слънчевите лъчи. Въпреки че това са климатични условия, които ограничават избора, категорията градински растения, които най-добре издържат на слънце и суша, е широка.

Следните видове са идеални за тези, които нямат необходимото време за полагане на грижи. Също така е чудесно за забравящите или тези, които живеят в сухи, горещи райони.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Лесни стъпки за поддържане на здрава морава през пролетта

1. Мушкато – растение издържащо на суша

Семейството гераниуми е основното доказателство, че устойчивите на суша градински растения  могат да бъдат красиви. Това е колекция от повече от 400 вида, повечето от които са лесни за отглеждане. Гераниумите са популярни със своите атрактивни цветове и отличителен аромат.

С годишен цикъл на растеж, те обикновено цъфтят в края на пролетта. Въпреки че могат да издържат на топлина и суша, препоръчително е да ги поливате с известна честота през месеците на растеж.

Мушкатата издържат на слънце и суша.
Цветовете на мушкатото осигуряват цвят въпреки сушата, така че украсяват градината ви с по-малко усилия.

2. Маслинови дървета

Правилното иимиме е Olea europaea, но е по-известно като “маслина” или ” маслиново дърво “. Това е малко дърво, чиито цветове дават маслини.

Произходът на това растение е басейнът на Средиземно море, така че е вид, подходящ за сухи райони. Грижата за това дърво е много проста, тъй като може да оцелее само с дъждовна вода и с много излагане на слънце.

Маслиновото дърво носи естетика и гастрономически приложения в дома.

3. Артемизия

Вярно е, че част от идеалната растителност за сух климат са храстовидните растения Въпреки че това не е единствената категория, тези видове растения понасят много добре суша.

Например родът на артемизиите. Включва стотици варианти, някои от които се използват за гастрономически цели, като естрагона.

С гъста и естетична зеленина, артемизиите са лесни за отглеждан. Достатъчно е да поливате корените, когато са много сухи и да ги предпазите малко от вятъра. Иначе този род издържа на слънчевите лъчи и топлината.

4. Върбинка – растение издържащо на суша

Родът на вербените включва набор от пълзящи, тревисти, едногодишни растения. Това е друг вариант, който осигурява красота чрез своите цветове, като цяло много цветни.

Те издържат на песъчливи почви и сух климат, но имат ниска толерантност към замръзване. Ето защо е препоръчително да засадите вербени в топли райони или да ги защитите по друг начин през зимата.

Цъфнала вербена
Вербените също имат естетични цветове, които могат да украсят градината.

5. Анигосантус

По-малко известен вид, но много адаптивен към сух климат, е Anigozanthos, наричан още кенгурова лапа. Това е род, произхождащ от Австралия, който предлага набор от дълги листа и високи цъфтящи стъбла, които му придават особен вид.

Има корени, които съхраняват голямо количество сок, така че издържа на дълги периоди на суша. Въпреки това е препоръчително да поддържате почвата влажна, за да благоприятствате растежа му, особено през летните месеци.

6. Австралийско чаено дърво

Това е растение, известно със своите антисептични свойства. Маслото, извлечено от този вид, често се използва за различни проблеми, свързани с кожата. Например акне, пърхот или стъпало на атлета.

Освен това не изисква никакви грижи, освен често поливане през първата година на растеж. Чаеното дърво осигурява естетически компонент благодарение на своите изобилни бели и розови цветове.

7. Родът Aloe – растение издържащо на суша

Един от най-често избори за градини, разположени в сухи райони, е родът Алое. Произхождащо от сухите земи на Африка и Близкия изток, това подсемейство от Asphodelaceae издържа много добре на излагане на слънце. Освен това най-често използваните варианти, като алое вера или корал, издържат до 2 седмици без поливане и дъжд през летните месеци.

С по-ниските температури през зимата това време се удължава още повече. Известни са и с приноса си към козметиката, медицината и гастрономията. Растенията от рода Алое трябва да внимават да не се преполеят.

Лечение с алое вера.
Лечебният ефект на алое вера е добре известен. Козметичните марки го включват в съставките на своите търговски продукти.

8. Буганвилии

Един от родовете, които се адаптират най-добре към суша, е Buganvilias. Вид, който се нуждае от много слънчева светлина и може да расте като дърво или храст. Не понася ниските температури, особено тези под 0 градуса.

Ниската нужда от напояване го прави лесен за грижи. От друга страна, трябва да се внимава да не се преполее. Това, от което се нуждае, е значително пространство, за да може да развие обилната си зеленина.

9. Артишок

Друго алтернативно ядливо растение е артишокът. Вирее удобно в сух и горещ климат, поради средиземноморския си произход.

Нуждае се от по-често поливане, когато се вкоренява, но тогава може да е спорадично. Важно е корените да имат добър дренаж, така че типичните пъпки да растат здрави на дебелите стъбла.

Именно тези образувания се използват в гастрономията, преди да се отворят и цъфтят. От друга страна, растенията розмарин и мащерка също са много функционални в кухнята, както и предлагат ароматни характеристики за градината. И двете имат добра устойчивост на слънце и суша, но трябва да бъдат защитени, ако студовете са силни.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: Как да отгледаме сукулентна градина и най-подходящите за целта растения

10. Лавандула

И накрая, родът Lavandula, който включва известната лавандула, е вид, за който е много лесно да се грижите. Това растение е известно със своя аромат, който се използва в много парфюми и сапуни за пране.

Въпреки своята деликатност, атрактивен лилав цвят и аромат, лавандулата вирее в топъл климат, но издържа и на студ. Това е храстов екземпляр, който е задължителен за всяка градина.

Поле с лаванда.
Лавандулата има специфичен аромат, който се използва в парфюмите, но може да служи и за отблъскване на вредители в градината.

Имайте предвид количеството слънчева светлина

Декорирането на градина в сух и горещ климат не е проблем, тъй като списъкът с адаптивни растения е обширен. Ето защо е добра идея да обърнете внимание на количеството слънчева светлина, което достига до вътрешния двор или терасата ви.

Условията на суша и високи температури не са проблем. Така че изборът на растения зависи от студовете, които падат през зимата и нивото на пряка слънчева светлина, която получават.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González- Rodríguez, H, and I Cantú. “Adaptación a La Sequía de Plantas Arbustivas de Matorral Espinoso Tamaulipeco.” Ciencia Uanl 4.4 (2001): 454–461. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/402/40240411.pdf
  • Romani, Annalisa et al. “Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, by-Products, and Leaf of Olea Europaea L.” Nutrients 11.8 (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu11081776
  • González, Luis Manuel, Estrada, Aliuska, Argentel, L., Zaldivar, Nircia,  Tolerancia a la sequía en diferentesvariedades de trigo sobre la basede algunas variables del régimen hídricoy la concentración de pigmentos en estadíade plántula. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias [Internet]. 2007;16(1):45-49. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93216111
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2006  Sep [citado  2022  Sep  11] ;  22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.