Най-добрите 9 малки дървета за засаждане в саксии и грижи за тях

Кои са най-добрите малки дървета за градината? Подбрали сме ги специално за вас.
Най-добрите 9 малки дървета за засаждане в саксии и грижи за тях

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 14 март, 2023

Въпросните малки дървета за засаждане в саксии са чудесен вариант, когато става въпрос за градинарство. Това е като да имате мини-гора, но без да засаждате директно в земята.

Въпреки че повечето видове растат най-добре в земята, екземплярите в саксии имат качествата да оцелеят и да дадат плод в контейнер. Вие получавате същите предимства от тях, които получавате от обичайното засаждане на дърветата; разликата е в удобството на грижата за тях и възможността за преместването им. Нека разберем повече за този ботанически проблем.

Защо да изберете малки дървета за засаждане в контейнери?

Обикновено дърветата са високи най-малко 5 метра и се разклоняват от земята. Височината може да се увеличи, създавайки големи екземпляри. Въпреки това има дървета с относително бавен темп на растеж, които понасят резитба и са подходящи за засаждане в саксии.

Когато отглеждате храсти с умерени размери, вие добавяте декоративен щрих, тъй като това са растения, които имат цвят и плодове, в допълнение към визуалния ефект, постигнат с промяната във височината и облистеността. В допълнение, те функционират като елементи за зониране в изолирани зони, ароматизират околната среда и осигуряват стил.

В полза на този тип растителност, изследване, разработено от еколози от Международния университет на Флорида и прегледано от PHYS ORG, обяснява, че обикновените дървета абсорбират въглеродния диоксид от атмосферата и го съхраняват в листата и корените си. В случая с малките дървета те откриват, че съхраняват въглерод средно за 74 години, докато големите дървета вършат същата работа, но средно за 54 до 57 години. Така “джуджетата” живеят по-дълго и растат по-бавно.

Най-добрите малки дървета за засаждане в саксии

Разнообразието от бавнорастящи дървета е голямо. Ето 9 вида, които са идеални да се превърнат във фокусна точка на градината, докато растат в саксия.

1. Японски клен

Ботаническата градина в Мисури посочва, че Acer palmatum или японският клен е малко дърво, което расте до 75 см и рядко докосва 100 см. Търсен е за малки градини и вирее в контейнери благодарение на бавния растеж и редовното подрязване. Любителите на бонсай намират японския клен за един от любимите си екземпляри.

Японски бонсай.
Дърво Acer palmatum расте като бонсай.

2. Лимонови дървета

Засаждането на лимонови дръвчета в саксия е изпитано от времето действие, тъй като в миналото заможните семейства често са държали лимонови растения в домовете си.

Обикновено тези дървета са малки; много старите лимонови дървета обаче могат да надвишат 3 метра.

Те имат много дебели и бодливи клони, както и кръгла и широка корона. Отглеждането е със семена, дървото цъфти през цялата година, а лимоновите дръвчета миришат невероятно.

3. „Дървото на любовта“

Това дърво, чието научно име е Cercis siliquastrum, има средно ниска скорост на растеж. Това е широколистен вид с кръгли, зелени листа и розови цветове, които покарват на гроздове от самите клони.

Именно бавното развитие прави дървото на любовта идеален екземпляр за саксии. И с редовно подрязване можете да го поддържате в желания от вас размер.

Други наименования за тези дървета са „циклама“, „луд рожков“ и „дърво на Юда“.

4. Диви ябълкови дървета

В своята разновидност „джудже“ ябълковото дърво се издига на височина от 1 до 2 метра, докато дърветата „полуджудже“ варират от 3 до 4 метра, а стандартните ябълкови дървета варират от 6 до 9 метра, според оценки на Natural University of Iowa Администрация на ресурсите.

Ябълката цъфти през пролетта, а плодът е готов – през есента. Техният размер е подходящ за отглеждане в контейнери, особено когато заплахите от замръзване изчезнат, съобщава Университетът на Минесота.

Плодове на дива ябълка
През есента могат да се берат плодовете на дивата ябълка.

5. Италиански кипарис

Cupressus sempervirens, или италиански кипарис, е грациозно и високо колоновидно растение поради произхода си от скалистите планини. Но можете да контролирате растежа в контейнерите. Отделът за градинарство на държавния университет на Северна Каролина коментира, че колкото по-зряло е дървото, толкова по-бавен или почти несъществуващ е растежът.

6. Диви маслинови дървета

Научното наименование на този вид маслиново дърво е Olea europea sylvestris и представлява малък храст. Стволът е къс, видът е усукан, цъфти през пролетта и плодът му е маслина.

Въпреки че издържа на температури до -7 °C, поставянето на тези дървета в саксии е добра идея да ги преместите на безопасно място при продължителни студове.

7. Прасковени дървета

Прасковата (Prunus persica L. Batsch ) е храстовидно дърво, което не надвишава 6 метра височина, с гладка кора и зелени листа.

За да засадите това овощно растение у дома, ви е необходим контейнер или саксия със значителни размери, но не толкова обемисти, че да затрудняват преместването. Подгответе дренаж с камъни на дъното или повдигнете саксията на крака, за да сведете до минимум шансовете за намокряне, тъй като тези дървета изискват ежедневно поливане.

8. Лаврови дървета

Според отдела за градинарство в Уисконсин можете да засадите лаврови растения като едностъблено дърво или многостъблен храст. Те се поддават на топиарно изкуство или стандартно отглеждане. Само тези характеристики ги правят идеален кандидат за засаждане в контейнери!

Всъщност те виреят без затруднения в саксии, при условие че ги поставите на слънчево място и осигурите субстрат, който ускорява оттичането на водата. Сред предимствата на дафина е ароматът на листата му, използван в готварските рецепти.

Функционират и като декоративни елементи. Цъфтежът е през пролетта, сезонът, който украсява с жълтите си пъпки, които след това се превръщат в малки плодчета.

9. Звездовидна магнолия

Растежът на тези храсти е среден до бърз, увеличавайки размера си от 13 до повече от 24 инча годишно, съобщава Arbor Day Foundation. Този клас магнолии е по-компактен, което позволява удобно засаждане в контейнери. Те имат романтични цветове, със звездовидни венчелистчета и изискан аромат, които красят дървото със зелени листа.

Магнолия.
Цветовете на звездовидната магнолия са много ефектни и ще красят всяка градина.

Грижа за малки дървета, засадени в саксии

Саксиите за засаждане на малки дървета трябва да са просторни, така че корените да функционират правилно и снабдяването с хранителни вещества да е равномерно. За да се грижите за екземплярите в контейнери, имайте предвид следните съвети:

  • В зависимост от вида на растението, поставете го там, където получава подходящата слънчева светлина.
  • Редовно подрязвайте и почиствайте за предотвратяване на болести и вредители.
  • В момента на закупуване на дръвчето се консултирайте със специалист относно специфичната му поддръжка.
  • Сменете горните слоеве компост с тор на основата на глинеста почва през пролетта.
  • След поне 4 години или когато забележите, че екземплярът надвишава големината, сменете го в друга саксия.
  • Дърветата в саксии могат да изсъхнат по-бързо, отколкото в земята, така че изберете подходящ съд, за да контролирате влажността.
  • Ако живеете в топъл район, можете да държите цитрусовите екземпляри навън в саксии през цялата година. Ако обаче живеете в район с температура през зимните нощи под 10 °C, ще трябва да ги прибирате.

Дърветата, които са съвместими с местния климат, винаги растат по-добре.

Прочетете и: Вода от върба за укрепване корените на растенията

Как да разберете, че всъщност носите вкъщи малки дървета, които да засадите в саксии?

Иглолистните растения джуджета са генетично създадени да растат бавно и да останат малки. Казват обаче, че терминът “джудже” е относителен, така че не купувайте дръвче-джудже, без да попитате какви размери ще достигне, когато порасне напълно.

Целта е да сте запознати с характеристиките на храста от самото начало и да планирате засаждането си въз основа на размерите. С тази важна информация можете да определите дали наистина ще вземете у дома дърво, което е подходящо за саксия. И така, знаете ли вече кой вид саксийно дърво ще засадите в градината си у дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.