Лесни стъпки за поддържане на здрава морава през пролетта

Грижата за зелена, здрава морава включва редовно поливане, торене и косене. Още по темата.
Лесни стъпки за поддържане на здрава морава през пролетта

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 18 април, 2023

Въпреки че следните техники за градинарство за поддържане на здрава морава може да изглеждат общи, тревата заслужава малко повече внимание.

Това е така, защото при саксийни растения, в зависимост от сезона, можете да ги извадите или да ги приютите у дома. Но тревните площи винаги са на открито. Каним ви да прегледате съвети, които ще допринесат за желания растеж и зеленина в тази обширна част от градината.

Защо е важно моравата да бъде зелена и здрава?

Моравата представлява трева, дребна, която покрива земята. Това съобщава Universidad Politécnica de Valencia, добавяйки, че тази “облицовка” на земята е основен елемент в градините и озеленяването.

Поддържането на моравата цветна също е въпрос на естетика и визуална привлекателност за околната среда. Освен това допринася за здравето на другите растения, които отглеждате. Така, ако моравата е здрава, избягвате ерозията на почвата от вода и вятър.

И ако отидем в икономически аспект, зелената и добре поддържана морава е визуална кукичка за продажба на къща. Кой не би бил привлечен от красива градина? Тогава си струва да се поинтересувате от какво се нуждае този елемент от природата, за да бъде винаги здрав.

Как да поддържаме зелена и здрава морава?

Зелеността на земното покритие ще се запази, ако следвате стъпките по-долу.

1. Грижи за зелена и здрава морава – торете

Тревните площи ценят вещества, богати на фосфор, азот и калий. Както Clemson University Cooperative Extension Service обяснява, това трио от компоненти е основно за растителните видове. Освен това, ако са заедно, те се считат за пълноценен тор.

Според специалистите тези микроелементи в по-високи концентрации вършат добра работа. По същия начин, торове с магнезий, сяра и калций, в по-ниски концентрации, носят положителен ефект върху моравата. Идеята е, че растежът на корените е силен и че тревата запазва наситено зелено.

От пролетта до лятото тревите в топлия сезон, когато растат активно, трябва да се наторяват. Тревите през хладния сезон се подхранват най-добре през пролетта и есента, в противен случай те ще отслабнат.

Красива градина с морава
Поддръжката на тревата допринася за озеленяването, което създаваме в нашите дворове.

2. Премахнете сламата и плевелите

Сламата е цялата изсъхнала трева, която освен че обезобразява двора, причинява застой на вода и пречи на циркулацията на въздуха, пренасяйки възможни гъбични инфекции. Можете да се отървете от сламата чрез почистване с гребло; през пролетта леко, през есента с малко повече сила.

Що се отнася до плевелите, можете да ги издърпате на ръка или да напръскате препарат за унищожаване на тревата. Програмата за интегрирана борба с вредителите на Калифорнийския университет твърди, че пръскането на хербициди помага да се предотврати покълването на плевелите в леглото за засаждане.

3. Грижи за зелена и здрава морава – аерирайте

Силното уплътняване на почвата не благоприятства тревата. Това е естествен процес, който може да настъпи с течение на времето и последиците от него са невъзможността корените да получат подходяща хидратация.

На свой ред, трудностите, произтичащи от липсата на аерация, са очевидни в обезцветяването на мулча. Какво да направите, ако почвата във вашата градина е твърде уплътнена? Аерирайте!

Има машини, предназначени да коригират този дефект. Те отварят хиляди дупки в чима, така че водата да прониква безпроблемно.

Consejería de Agricultura y Pesca нарича процеса „аерация“, която увеличава максимално инфилтрацията и влагата в почвата. За да се постигне това, е възможно да се приложат занаятчийски техники или специални устройства, както и добавянето на мулч, съставен от органична материя.

4. Хидратирайте

Филиал на Университета на Илинойс уточнява, че моравата се нуждае от поне 1,5 инча вода на седмица, за да изглежда зелена и да не спира нейния растеж. Те уточняват, че през хладния сезон паузата в естествения растеж е нормална, а когато е топло, тревата е в латентно състояние.

Спринклерните напоителни системи също са често срещани за подпомагане на хидратацията.

5. Грижи за зелена и здрава морава – височината

Не косете моравата наравно. Тази растителна покривка се състои от множество растения, които от своя страна се състоят от много листа.

Ако прекалите с косенето на тревата, ще оставите почвата по-гола и изложена на слънчевите лъчи. Последствията биха били сухи листа и стрес за растенията. През студените сезони прекомерното подстригване също би им навредило.

Испанската асоциация на градинските центрове предлага чрез своето списание Verde es vida да не се реже повече от една трета от дължината на листата, да се вземат предвид ориентацията, климатът и честотата на поливане преди косене на ливадата. Това е така, защото при екстремни условия, като студ или топлина, тревата ще пострада.

6. “Напълнете” голите петна

Тревната площ често е обект на влошаване поради множество фактори; честото стъпване върху нея и следите от домашни любимци са някои примери. Така тя губи своята привлекателност и не изглежда здрава; поне в най-използваните зони.

За да бъде тревата звездата във вашата градина през пролетта, препоръчително е да замените видимо повредените участъци със свеж слой. Така няма да има кафяви или жълтеникави петна, дисбалансиращи зеленото, което търсим. Също така, засяването на тези минипарцели се извършва със семена, от същия вид, който имате у дома.

Зелена трева
Височината на косене на тревата не трябва да е твърде ниска. По същия начин е препоръчително да не оставяте пространства без покритие.

Последна бележка: Изборът на правилната морава помага да я поддържате зелена и здрава

Поддържането на моравата зелена и здрава също зависи до голяма степен от вида на тревата и условията, на които отговаря. Публикация на Pontificia Universidad Católica Argentina посочва, че тези условия влияят върху способността за адаптиране към климата, устойчивостта или издръжливостта на утъпкване и равномерна сянка.

Поради това е уместно да се допитате до доставчика на тревната смеска, която ще използвате в градината си. Освен това, ако купувате без да вземете предвид средата, в която ще се развива тревата, има вероятност тя да не достигне желаната жизненост или зеленина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.