4 естествени лека за слънчево изгаряне

Слънчевите изгаряния изискват незабавно внимание, за да се избегнат по-сериозни увреждания на кожата. Днес споделяме с вас 4 добри лечебни средства, за да ги облекчите.
4 естествени лека за слънчево изгаряне
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Слънчевите изгаряния са лезии, които възникват, когато ултравиолетовите лъчи успеят да преминат през горния слой на кожата. Те могат да причинят увреждане на повърхностните тъкани, въпреки че в по-сериозни случаи могат да засегнат кръвоносните съдове, които хранят клетките. Днес ще ви разкажем за 4 страхотни естествени лека за слънчево изгаряне.

Естествени средства за слънчево изгаряне

В повечето случаи първите признаци на слънчево изгаряне включват сухота и леко зачервяване на засегнатите участъци от тялото. Въпреки това, симптомите обикновено се влошават след няколко часа, причинявайки досадно дразнене, сърбеж и дори болка.

В зависимост от тежестта им, те могат да изчезнат за няколко дни с правилната грижа за увредената зона.

Въпреки това, една от причините, поради които е добре да избягвате слънчевите изгаряния, е, че увреждането на кожата, което причиняват, може да бъде трайно и вредно в дългосрочен план.

Някои страдащи изпитват интензивна болка в рамките на 6 до 48 часа след излагане на слънце.

За щастие, има редица естествени средства, които могат да се прилагат, за да се ускори възстановяването и да се осигури усещане за охлаждане.

Не забравяйте обаче, че тези естествени средства за слънчево изгаряне могат да се използват за облекчаване на симптомите в случай на леки изгаряния. Ако усетите, че изгарянето ви е по-сериозно и усещате силна болка, незабавно отидете на лекар.

1. Мляко, разтворено във вода за слънчево изгаряне

Млякото, разтворено във вода, може да бъде добър лек за леки слънчеви изгаряния.

Млечната киселина в млякото има овлажняващ ефект върху кожата, когато е загубила естественото си омазняване поради действието на слънцето. Всъщност този компонент е част от много овлажнители.

Един от начините за засилване на освежаващия му ефект е смесването му с ледена вода или вода със стайна температура.

Как се използва?

  • След като разредите три части мляко с една част вода, потопете чиста кърпа в течността. След това нанесете внимателно върху засегнатите области.
  • Можете да повтаряте това действие няколко пъти на ден, всеки ден, за оптимален резултат.

2. Гел от алое вера

Алое вера може да осигури естествено облекчение в случай на слънчево изгаряне.

Директното приложение на естествения гел от алое вера помага за възстановяване на увредените тъкани. Освен това предлага освежаващ ефект за облекчаване на болката.

Това растение се характеризира с многото си разнообразни приложения в козметиката. Това е така, защото е отличен източник на антиоксиданти и други важни хранителни вещества, които помагат за възстановяване на увредените клетки.

Редовната му употреба може да намали петната и другите признаци на стареене, причинени от слънцето и замърсяването на околната среда.

Освен това може да ускори възстановяването на кожните лезии. По този начин помага подобряването на външния вид и избягването на появата на белези.

Как се използва?

  • Отделете гела от алое вера и след това го разнесете с лек кръгов масаж върху цялата засегната област.
  • Можете да правите процедурата поне 3 пъти на ден, колкото е необходимо за постигане на задоволително възстановяване.

3. Кисело мляко за слънчево изгаряне

Натуралното кисело мляко може да бъде добра спешна мярка за грижа за кожата, когато е претърпяла слънчево изгаряне. Както в първото средство, което ви предложихме, киселото мляко съдържа млечна киселина, която може да бъде полезна за овлажняване на кожата.

Препоръчваме ви да използвате натурално кисело мляко, тъй като то съдържа повече млечна киселина.

Как се използва?

  • Първо сложете киселото мляко в купа и разбъркайте. След това го нанесете внимателно върху кожата и нежно масажирайте. Оставете да подейства 15 минути и след това отстранете със студена вода.
  • Можете да го прилагате толкова пъти, колкото искате през целия ден.

4. Запарка от лайка

Лайката има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката от слънчево изгаряне.

Въпреки че няма проучвания в подкрепа на употребата й, според общоприетото схващане, лайката може да бъде полезна за облекчаване на изгаряния. Това се дължи на нейните противовъзпалителни и седативни свойства. Ето защо хората вярват, че може да успокои дразненето, като същевременно облекчи болката и възпалението.

Как се използва?

  • Накиснете чиста кърпа в студена настойка от лайка и след това я нанесете върху изгореното място.
  • Друг добър вариант е да приготвите кубчета лед от запарка от лайка и след това да масажирате увредената кожа с тях.
  • Можете да повтаряте процедурата, докато кожата се облекчи.

В допълнение към използването на някои от тези средства, също така е важно да предпазвате кожата от слънцето в дните след слънчевото изгаряне.

Купете си слънцезащитен крем с най-подходящия фактор за вашата кожа и го използвайте винаги, когато сте на слънце. Освен това носете леки дрехи, които покриват по-голямата част от тялото ви.

Ако смятате, че изгарянето е доста тежко, отидете в спешното отделение, за да получите най-подходящото лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.