Как да премахнете бялата плесен в почвата от растенията

Бялата плесен се генерира от прекомерната влага в почвата. Въпреки че малко количество не е вредно, разпространението на бяла плесен може да повлияе на здравето на вашите растения.
Как да премахнете бялата плесен в почвата от растенията

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за бялата плесен в почвата на растенията?

Обичайно е да се появяват бели петна в почвата на вашите растения. Ако сте забелязали, че близо до корените се е появил пухкав бял мъх, най-вероятно става въпрос за бяла плесен. Това може да се случи с външни или стайни растения, но е по-вероятно да се наблюдава във втория случай.

Бялата плесен трябва да се отстрани възможно най-скоро, тъй като тя е вредна за растението, а също и за домашната среда като цяло. Въздейства върху растителността по различни начини, като преминава през листата, субстрата и дори цялата саксия.

Какво представлява бялата плесен и защо се образува?

На първо място, трябва да се отбележи, че минимално количество бял мъх е нормално и не представлява заплаха за здравето на растенията. Този бял мъх е гъбичка или бяла плесен, която се появява поради висока температура на околната среда и високата влажност.

Неговото присъствие обаче също е част от органичния субстрат на почвата, както и други бактерии. Следователно проблемът се появява, когато има излишък от бяла плесен в саксията.

В този случай трябва да се предприемат незабавни действия за отстраняването й, тъй като може да повреди растението. Освен това може бързо да се разпространи в друга растителност и може да повлияе негативно на здравето на хората.

Как може да се предотврати появата й?

Както в много други аспекти, най-доброто възможно лечение е превенцията. Поради тази причина познаването на възможните причини, благоприятстващи генерирането на бяла плесен, помага да се предотврати появата й.

Конкретните причини могат да бъдат някои от следните:

  • Близост до отоплителен уред: Растенията трябва да се държат далеч от топлината, предавана от камини, нагреватели или печки.
  • Прекомерно или недостатъчно поливане: Една от типичните причини за появата на гъбички е натрупаната влага. Понякога се дължи на прекомерно поливане.
  • Лошата вентилация в околната среда е често срещан проблем за стайните растения. Ако имате градина, препоръчително е да проветрявате растенията за няколко часа на ден.
  • Лош дренаж: Що се отнася до водата, също е възможно саксията да няма добър дренаж. Това може да бъде решено чрез поставяне на чакъл или малки камъни в основата.
  • Излишък от остатъци: Част от грижата за растенията е премахването на падналите листа от саксията. Въпреки че не създават проблеми в малки количества, излишъкът може да благоприятства производството на бяла плесен.
Ябълков оцет за грижа за растенията в градината.
Ежеседмичната проверка на саксиите на вашите растения ви позволява да откриете мухъла навреме, за да го премахнете.

Прочетете и тази статия: 7 приложения на оцета в градината

Как да премахнете бялата плесен

Прекратяването на този проблем, който засяга здравето на вашите растения, е проста задача, но зависи от сектора, където се генерира бялата плесен. Не е същото дали е в почвата, върху листата или в саксията. За всяка област се препоръчва да се предприемат различни действия. Нека разгледаме по-отблизо.

Бялата плесен по листата

Една от частите на растението, където може да се появи тази гъба, е върху листата. Това е лесна за обработка зона, тъй като е достатъчно да избършете с мека, суха кърпа, за да премахнете петната. Ако това не е достатъчно, добре е да вземете конкретни продукти, за да я премахнете.

Те трябва да се набавят в специализирани магазини и трябва да са насочени към проблема с бялата плесен по листата. Екологичните фунгициди са ефективни и щадящи околната среда. Те обаче винаги трябва да се прилагат с повишено внимание и чрез пулверизатор.

Мухъл в почвата

Може би най-често срещаното място, където обикновено се появява мъхът, е в почвата на саксията. В този случай засегнатият слой трябва да се отстрани с малка лопата. Когато гъбичният слой вече не е върху почвата, раздвижете почвата малко, за да я аерирате и да премахнете влагата.

Важно е да направите това с голямо внимание, за да не засегнете корените или да не замърсите останалата част от саксията. Преди да поставите нов слой компост, оставете растението да се проветри за няколко часа.

Бяла плесен в саксията

Най-сериозният случай се наблюдава, когато количеството на гъбичките е толкова голямо, че засяга цялото растение и дори неговата саксия. В този случай е препоръчително да го трансплантирате – тоест да смените саксията. Въпреки това, ако това е ценна саксия, също е възможно да я спасите чрез дезинфекция и смяна на почвата.

Това трябва да бъде направено по специфичен начин, така че да е безопасно и да не се отразява отново върху здравето на вашето растение. Първата стъпка е да го извадите и да премахнете почвата, заразена с бяла плесен. В същото време измийте добре саксията с топла вода и неутрален сапун.

Също така е препоръчително да добавите няколко капки ябълков оцет или щипка сода за хляб. Това са продукти, които осигуряват дезинфекционни свойства.

След това минете саксията с кърпа или четка, за да премахнете остатъците от бактерии. Направете това и върху външната й страна. Накрая я изплакнете добре и я оставете да изсъхне на слънце за няколко часа.

Ябълков оцет за градината.
Ябълковият оцет е отличен дезинфектант за борба с бялата плесен, която се наслоява в саксиите.

Открийте бялата плесен навреме

Въпреки че малък слой от тази гъбичка не вреди на здравето на вашето растение, важно е да го проверявате ежеседмично. Бялата плесен, открита рано, не е сериозен проблем, но ако се остави там, тя може да се разпространи бързо и да увреди други близки растения.

Ако белезникавото покритие е сухо и крехко, вероятно това са остатъчни соли, които растението изхвърля от водата. В този случай те могат лесно да бъдат премахнати с ръка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ayala Armenta QA, Cortez Mondaca E, Apodaca Sánchez MA, Leal León VM, Valenzuela Escoboza FA, Palacios Mondaca CA. Efectividad de fungicidas convencionales y biorracionales sobre Sclerotinia sclerotiorum in vitro. Remexca [Internet]. 18 de enero de 2018 [citado 23 de abril de 2022];(11):2149-56. Disponible en: https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/784
  • Chaves, Bernardo, Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Valverde, Rodrigo, and Rodolfo De La Torre-Almaraz. “Extracción y Purificación de DsRNAs Largos de Plantas Infectadas Con Virus y Hongos; Aplicación En La Detección e Identificación de Virus.” Revista Mexicana de Fitopatología, Mexican Journal of Phytopathology 35.1 (2017). Disponible en: https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1606-9
  • Bautista-Nava, Efraín, Moreno-Fuentes, Ángel,  El “hongo blanco patón”, Pleurotus albidus, en Hidalgo. Su primer registro en México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2006; (22):41-47. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302206

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.