Научете как да се грижите за газаниите, за да цъфтят по-дълго

Газанните притежават всички качества, за да направят пространството около тях незабравимо. Растението е издръжливо, но това не означава, че трябва да пренебрегваме основните грижи за него.
Научете как да се грижите за газаниите, за да цъфтят по-дълго

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 12 април, 2023

Принадлежащо към семейство Сложноцветни, това растение от африкански произход ни пленява с дивия си вид, подобен на маргаритки. Характеристиките на газаниите им позволяват да бъдат каталогизирани като декоративен вид с лесна поддръжка. Ако тепърва започвате да ги отглеждате, не пропускайте тази статия, с която ви обясняваме как да се грижите за газаниите.

Важно е да се изясни, че издръжливостта на тези цветя не се отнася до външния им вид, а до способността им да се адаптират към почти всяка среда. Тяхната “твърдост” не ги лишава от получаването на основни грижи, които да им помогнат да цъфтят по-дълго.

Става въпрос за добро поливане, правилно местоположение и съответно хранене. Без повече шум, нека да стигнем до същината на въпроса и да разберем как да се грижим за газаниите.

Качества на газаниите, “сънливото” растение

Газаниите са растение с малки розетки от космати листа, които са ланцетни и леко белезникави. Допълва се от сравнително големи цветове, с жълта или оранжева тичинка и венчелистчета в същите тонове, както и люлякови, бели, червени и розови.

Израства до 30 сантиметра (12 инча) височина, но има и пълзящи, често срещани при създаването на алпинеуми. Това е многогодишно растение, което включва 79 вида. Най-често срещаният е Gazania splendens.

След залез слънце цветовете на Gazania splendens затварят венчелистчетата си и ги отварят отново на зазоряване. Заради тази гледка на природата те често се наричат „спящи“. Те растат в градска среда, в провинцията и дори близо до плажа, поради способността им да понасят различни климатични условия.

Ето как да се грижите за газаниите, за да цъфтят по-дълго

Не бива да оставяте вашите газании, дори ако се нуждаят от известна независимост, за да оцелеят. Не забравяйте, че колкото повече внимание отделяте на едно растение, толкова по-добре ще цъфти то. И така нека видим от какви грижи се нуждаят.

Грижа за газания.
Някои комбинации от цветове са оптимални за разкрасяване на градината.

Добро местоположение

Газаниите не са взискателни по отношение на пространството; те могат лесно да се настанят на закрито или на открито. Най-важното обаче е местоположението да им гарантира добра доза слънце.

Идеята е те да усещат светлината и да отварят листенцата си през деня. Когато се оставят на сянка, венчелистчетата не се разкриват и растението образува по-малко цветя.

Грижи за газаниите – подхранвайте почвата

Експеримент, публикуван от Plant Archives, анализира ефекта на калия върху вегетативния и флорален растеж при видовете Gazania. Резултатите показват значително увеличение на височината, броя на листата, теглото и корените; с други думи, доставянето на този минерал към субстрата би благоприятствало развитието.

Торенето им на всеки 2 седмици и осигуряването на органична материя, както и компост или хумус са съвети за удължаване на времето за цъфтеж на това растение от семейство Сложноцветни.

Използване на резници

Методът за възпроизвеждане на газания е чрез резници, които се вземат през есента и се подготвят през зимата. Засадете ги в саксии с дълбочина около 10 сантиметра (4 инча) и ги навлажнете, докато растението се изправи.

Грижи за газаниите – регулирайте климатичните ексцесии

Това растение идва от Южна Африка и е свикнало с изключително слънчева среда. Но ако газаниите във вашата градина имат изгорени или повредени листа, препоръчително е да ги преместите на полусенчесто място. Създайте си навик да проверявате върховете на листата, тъй като това е мястото, където растението започва да изгаря.

Дозиране на водата

Устойчивостта на газаниите на сух климат ви спестява постоянното поливане. Те оценяват хидратацията, когато субстратът е сух малко под повърхността.

За да разберете, поставете дървена пръчка или пръст, поне до 5 сантиметра (2 инча); ако е суха, тогава е време за поливане. Неспазването на това причинява преовлажняване и увеличава вероятността от гниене на растенията. Планирайте поливане на всеки 2 седмици през лятото, ако използвате резници от растението.

В градините напояването с пръскачки върши работа.
Поливане на газания.
Можете да използвате пръскачки, за да регулирате количеството вода, което вашата газания получава в градината.

Газаниите не са имунизирани: трябва да ги предпазите от вредители

Насекомите и вредителите не дават почивка на растенията, включително газаниите. Като цяло този вид е уязвим към паразити, които могат да причинят петна по листата или гъбички.

Брашнестата мана е един от елементите, които нападат газанията. Разширението за градинарство на Университета на Илинойс обяснява, че това заболяване засяга тревисти и дървесни растения, с появата на вид бял прах върху стъблата, листата и цветовете.

Естествените инсектициди помагат да се отървете от гъбичките в ранните им стадии, но ако инфекцията е напреднала, здравето на растението е малко вероятно да бъде възстановено. Подходящият начин за предотвратяване или бързо действие е да ги проверявате от време на време, за да забележите дали има промени във външния им вид.

Какво трябва да запомните, когато се опитвате да се грижите за газания

В обобщение, грижата за газаниите, така че да цъфтят по-дълго, включва поставянето им там, където има слънце, но без да позволявате на слънцето да ги изгори, осигуряване на витамини на субстрата и контролиране на водоснабдяването, за да не ги преполеете.

Като последна препоръка, подрежете частите, които са в лошо състояние и отстранете падналите листа и венчелистчета от саксията или градината. Ако има вредители, те ще заразят и почвата. Изрязването на плевелите, които заобикалят растението, е друг безпогрешен ресурс за повишаване на храненето и енергията, от които газаниите се нуждаят при цъфтежа си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.