Естествени средства срещу пърхот

20.08.2018
С цел превенция или неутрализация на пърхота, можете да използвате добре познатия на всяка домакиня ябълков оцет.

Несъмнено, пърхотът е един от най-често срещаните проблеми на скалпа, който категорично е определян като неприятен. Мнозина от нас свързват наличието на пърхот със занижена лична хигиена, но истината е, че проявата му може да бъде следствие на различни причини: повишена мастна секреция, стрес, алергии и дори гъбички.

Изхождайки от казаното дотук, решихме да ви запознаем с няколко естествени средства, които помагат за преодоляването на некомфортния и, да си го кажем, отблъскващ пърхот.

Важно е да споменем, че тези средства не са ефективни във всички случаи. Всичко зависи от това какъв тип пърхот имате. Ако пърхотът е резултат от прекалена мастна секреция на скалпа, изброените по-долу естествени средства ще са ви от полза.

Но, ако пърхотът е причинен от гъбички, ще е необходима консултация със специалист, който най-точно ще установи произхода им и ще ви назначи лечение, например – употреба на специален шампоан.

Какво представлява пърхотът?

Пърхотът е състояние, което се характеризира с формирането, по-слабо или по-интензивно, на малки мъртви люспи кожа по скалпа. Този процес е познат като лющене. Хората, които страдат от пърхот, произвеждат нетипично количество мъртви кожа. Както знаем, подновяването на мъртвите кожни клетки с нови е напълно нормален процес.

В съчетание с малките кожни люспи пърхотът също така се характеризира със зачервяване и сърбеж по скалпа. Той е най-често провокиран от гъбички и себорея. Противно на всеобщото заблуждение на много хора, пърхотът не се причинява от прекалено суха кожа.

Натурални средства срещу пърхот

ЦелинаЦелината е ефикасно средство срещу пърхот

Вижте още: Едномесечно пречистване на организма с лимон, целина и зелена ябълка

Целината представлява един от най-ефективните естествени продукти в борбата с пърхота. Ако изберете нея, ще е необходимо да подгреете литър вода. В момента, в който закипи, сложете две-три стебла целина заедно с листата. Варете поне 5 минути. Може и повече.

Накрая, оставете течността да изстине, след което можете да я нанесете по скалпа си всеки път преди да използвате шампоан.

Лимон

Лимоните също могат да послужат като оръжие срещу пърхота. За целта изстискайте сока от един лимон и го втрийте в кожата на скалпа си. Оставете да подейства само 2 минути и след това нанесете шампоана.

По този начин свойствата на лимона ще подействат възпиращо секрецията. Приложението на лимонов сок действа и профилактично и прави косата бляскава.

Цвекло

цвекло срещу пърхот

Корените на цвеклото, особено белите, са друга превъзходна възможност за естествено преборване на пърхота. Сварете корените във вода в съотношение 3:1 или следете водата да е три пъти повече като съдържание спрямо корените.

След като течността изстине, нанасяйте я по кожата на скалпа всяка вечер, като внимателно масажирате с върховете на пръстите си.

Ябълков оцет

С цел превенция или неутрализация на пърхота, можете да използвате добре познатия на всяка домакиня ябълков оцет. Необходими са ви половин чаша оцет и същото количество вода. Смесете ги. Нанасяйте получената течност по скалпа си всеки път, когато предстои да измиете косата си с шампоан и балсам.

Оставете лечебното въздействие на оцета да подейства за три минути. След това изплакнете добре.

Мащерка

отвара от мащерка като лечение на пърхот

Прочетете и това: Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища

Пригответе отвара за изплакване с помощта на три чаени лъжички изсушена мащерка и една чаша вода. Кипнете течността за 10 минути. След това оставете получената отвара да изстине и можете да я нанесете внимателно върху предварително почистения си скалп.

Много важно е да не изплаквате след това. Отварата с мащерка се нанася всеки път след като баня.

Слънце

Колкото и невероятно да ви звучи, слънцето се оказва наш приятел в борбата и профилактиката срещу поява на пърхот. Някои специалисти смятат, че излагането на скалпа на слънце в продължение на 30-40 минути дневно помага за намаляване на възпалението, в случай че пърхотът ви е причинен от възпалителен процес.

Внимание! Препоръчително е да не излагате кожата си на въздействието на слънчевите лъчи, когато слънцето е най-силно, тъй като тогава рискувате да си навредите.

Най-доброто време за слънчеви бани е сутрин или следобед след 16:00 часа. Тогава силата на слънцето е по-ниска. Препоръчваме ви да съчетаете лечебните слънчеви бани с приятна и тонизираща разходка.