Естествени средства срещу пърхот

С цел превенция или неутрализация на пърхота, можете да използвате добре познатия на всяка домакиня ябълков оцет.
Естествени средства срещу пърхот

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Несъмнено, пърхотът е един от най-често срещаните проблеми на скалпа, който категорично е определян като неприятен. Мнозина от нас свързват наличието на пърхот със занижена лична хигиена, но истината е, че проявата му може да бъде следствие на различни причини: повишена мастна секреция, стрес, алергии и дори гъбички.

Изхождайки от казаното дотук, решихме да ви запознаем с няколко естествени средства, които помагат за преодоляването на некомфортния и, да си го кажем, отблъскващ пърхот.

Важно е да споменем, че тези средства не са ефективни във всички случаи. Всичко зависи от това какъв тип пърхот имате. Ако пърхотът е резултат от прекалена мастна секреция на скалпа, изброените по-долу естествени средства ще са ви от полза.

Но, ако пърхотът е причинен от гъбички, ще е необходима консултация със специалист, който най-точно ще установи произхода им и ще ви назначи лечение, например – употреба на специален шампоан.

Какво представлява пърхотът?

Пърхотът е състояние, което се характеризира с формирането, по-слабо или по-интензивно, на малки мъртви люспи кожа по скалпа. Този процес е познат като лющене. Хората, които страдат от пърхот, произвеждат нетипично количество мъртви кожа. Както знаем, подновяването на мъртвите кожни клетки с нови е напълно нормален процес.

В съчетание с малките кожни люспи пърхотът също така се характеризира със зачервяване и сърбеж по скалпа. Той е най-често провокиран от гъбички и себорея. Противно на всеобщото заблуждение на много хора, пърхотът не се причинява от прекалено суха кожа.

Натурални средства срещу пърхот

Целина

Целината представлява един от най-ефективните естествени продукти в борбата с пърхота. Ако изберете нея, ще е необходимо да подгреете литър вода. В момента, в който закипи, сложете две-три стебла целина заедно с листата. Варете поне 5 минути. Може и повече.

Накрая, оставете течността да изстине, след което можете да я нанесете по скалпа си всеки път преди да използвате шампоан.

Лимон

Лимоните също могат да послужат като оръжие срещу пърхота. За целта изстискайте сока от един лимон и го втрийте в кожата на скалпа си. Оставете да подейства само 2 минути и след това нанесете шампоана.

По този начин свойствата на лимона ще подействат възпиращо секрецията. Приложението на лимонов сок действа и профилактично и прави косата бляскава.

Цвекло

цвекло срещу пърхот

Корените на цвеклото, особено белите, са друга превъзходна възможност за естествено преборване на пърхота. Сварете корените във вода в съотношение 3:1 или следете водата да е три пъти повече като съдържание спрямо корените.

След като течността изстине, нанасяйте я по кожата на скалпа всяка вечер, като внимателно масажирате с върховете на пръстите си.

Ябълков оцет

С цел превенция или неутрализация на пърхота, можете да използвате добре познатия на всяка домакиня ябълков оцет. Необходими са ви половин чаша оцет и същото количество вода. Смесете ги. Нанасяйте получената течност по скалпа си всеки път, когато предстои да измиете косата си с шампоан и балсам.

Оставете лечебното въздействие на оцета да подейства за три минути. След това изплакнете добре.

Мащерка

отвара от мащерка като лечение на пърхот

Пригответе отвара за изплакване с помощта на три чаени лъжички изсушена мащерка и една чаша вода. Кипнете течността за 10 минути. След това оставете получената отвара да изстине и можете да я нанесете внимателно върху предварително почистения си скалп.

Много важно е да не изплаквате след това. Отварата с мащерка се нанася всеки път след като баня.

Слънце

Колкото и невероятно да ви звучи, слънцето се оказва наш приятел в борбата и профилактиката срещу поява на пърхот. Някои специалисти смятат, че излагането на скалпа на слънце в продължение на 30-40 минути дневно помага за намаляване на възпалението, в случай че пърхотът ви е причинен от възпалителен процес.

Внимание! Препоръчително е да не излагате кожата си на въздействието на слънчевите лъчи, когато слънцето е най-силно, тъй като тогава рискувате да си навредите.

Най-доброто време за слънчеви бани е сутрин или следобед след 16:00 часа. Тогава силата на слънцето е по-ниска. Препоръчваме ви да съчетаете лечебните слънчеви бани с приятна и тонизираща разходка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatology. 2016;
  • Jourdain R, Moga A, Vingler P, el Rawadi C, Pouradier F, Souverain L, et al. Exploration of scalp surface lipids reveals squalene peroxide as a potential actor in dandruff condition. Arch Dermatol Res. 2016;
  • Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian J Dermatol. 2010;
  • Mayo Clinic: Caspas. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.