Петте най-полезни свойства на алое вера

Гелът, който се съдържа в растението алое вера, е богат на витамини и минерали. Може да го прилагате локално или да го приемате през устата, за да извлечете максимално ползите му.
Петте най-полезни свойства на алое вера
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли за многобройните полезни свойства на алое вера?

Алое вера е растение, известно от древни времена с интересните си полезни свойства. В наши дни гелът, който се извлича от това растение, се използва за множество неща.

Растението алое вера има невероятни свойства главно заради високата си концентрация на витамини, минерали, аминокиселини, ензими и други активни съставки.

Прочетете тази статия, за да научите кои са най-добрите му ползи за здравето!

Петте най-полезните свойства на алое вера

Тук ще ви представим топ 5 на най-полезните свойства на растението алое вера.

1. Чудесно е за здравето на зъбите ви

свойства на алое вера за зъбите

Алое вера може да ви помогне да поддържате здрава устната си кухина. Наред с другите неща, то допринася за отстраняване на натрупаната плака и намалява кървенето и подуването на венците. Освен това алоето е полезно при лечение на състояния като гингивит и пародонтит.

Също така, това растение помага да излекувате по-бързо гангрената и да облекчите болката, свързана с това възпаление. Тайната, която прави алоето толкова ефикасно за денталното ви здраве, е способността му да елиминира вредните бактерии.

2. Може да ви помогне да отслабнете

Алое вера подобрява храносмилането и детоксикацията. По тази причина то е способно да стимулира загубата на излишни килограми. Употребата на това растение допринася да отстраните натрупаните токсини в организма, което на свой ред подпомага храносмилането. Освен това може да ви даде допълнителна енергия.

За да се възползвате от предимствата на това растение, препоръчваме да го използвате умерено и само при необходимост. Освен това, трябва да знаете, че сокът от алое има изключително силен вкус. Ако не можете да го пиете чист, може да го смесите с други съставки и да си приготвите здравословно смути.

3. Хидратира косата и скалпа

свойства на алое вера за косата

Може да използвате това растение като чудесно натурално лечение за облекчаване на сърбеж и възпаление, свързани с пърхот и сухота на скалпа. Благодарение на антибактериалните и противогъбичните си свойства, алоето помага за лекуване на пърхот, псориазис и дерматит, които могат да причинят болезнени лезии по кожата на скалпа.

Освен това прилагането на алое вера стимулира растежа на косата и подхранва фоликулите, благодарение на множеството витамини и минерали, които съдържа. Неговите натурални ензими допринасят и със следното:

 • Спомагат за премахване на мъртвите кожни клетки по скалпа;
 • Стимулират регенерацията на тъканите около космените фоликули.

“Доброто здраве не е нещо, което може да купите. Въпреки това, то може да представлява ценна инвестиция.”

-Ан Уилсън Шаеф-

4. Едно от полезните свойства на алое вера е, че намалява възпалението

Добре известен факт е, че алое вера притежава множество противовъзпалителни свойства, които са способни да облекчат симптомите на синдрома на раздразненото черво и дори възпаленията, засягащи ставите.

Това растение помага също така да се намали болката, свързана с тези състояния, като по този начин подобрява цялостното състояние на пациента. Ето защо локалните болкоуспокояващи вече включват алое вера в състава си.

5. Изключително полезно е за кожата ви

Благодарение на добре известните му полезни свойства за кожата, това растение е популярна съставка в много козметични продукти. В същото време, тъй като съдържа повече от 99% вода, алоето е чудесно средство за хидратиране и подмладяване на кожата ви.

Това растение може да повиши еластичността на дермата, правейки я по-гъвкава чрез възстановяване на колагена и еластина. Алое вера е средство, което спомага за успокояване и омекотяване на кожата. Освен това позволява на кислорода да проникне в клетките и допринася за запазване на младежкия ви вид.

Също така може да подпомогне за абсорбирането на излишните мазнини и за отпушване на порите, предотвратявайки по този начин появата на пъпки при податлива на акне кожа. В действителност гелът от алое вера се използва в много продукти за третиране на акне.

 • Препоръчваме да прилагате гела директно върху пъпките с нежни движения, за да може да проникне добре в кожата ви.
 • Може да правите процедурата няколко пъти дневно, докато изчезнат.

Както виждате, алое вера съдържа множество полезни за здравето свойства, тъй като това е растение с много лечебни качества. Независимо от това, ви съветваме да бъдете търпеливи, тъй като резултати няма да се появят мигновено.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • 1. Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: A systematic review of its clinical effectiveness. Br J Gen Pract. 1999;
  2. Hamman JH. Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. 2008.
  3. Rodriguez-Fragoso L, Reyes-Esparza J, Burchiel SW, Herrera-Ruiz D, Torres E. Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico. Toxicol Appl Pharmacol. 2008;
  4. Manigandan T, Elumalai M, Cholan P, Kaur R, Mangaiyarkarasi S. Benefits of Aloe vera in dentistry. J Pharm Bioallied Sci. 2015;
  5. Christaki E V., Florou-Paneri PC. Aloe vera: A plant for many uses. Journal of Food, Agriculture and Environment. 2010.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.