Лавандуловото масло: начин на получаване и употреба

Ароматът на лавандуловото масло може да пробуди сетивата. Но освен, че има прекрасен аромат, предоставя и големи ползи за здравето и красотата.
Лавандуловото масло: начин на получаване и употреба
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лавандуловото масло е едно от най-използваните масла както в медицината, така и в козметиката поради многото ценни качества. Ползите от лавандуловото масло са известни още от древни времена, а модерните научни изследвания са разкрили дори още от негови тайни.

Лилавият цвят е една от характерните черти, които правят лавандуловото масло толкова специално. То е едно от най-чистите и натурални масла, използвани за релаксиращи масажи и за лечение с ароматерапия.

Получаване на лавандуловото масло

Лавандулата е ароматно и стимулиращо сетивата растение. Помага при борбата със спазмите, храносмилателни проблеми и състояния на безпокойство, както и много други.

Лавандуловото масло може да се закупи от магазин за парфюми или от билкар, но може да се окаже твърде скъпо. По-евтините предложения са често по-слаби и разредени, ето защо предлагаме да си направите лавандулово масло сами. Правенето на маслото е много лесна и евтина процедура, която ще ви позволи да го имате под ръка и да извлечете максимална полза от това.

Какво е необходимо, за да си направите лавандуловото масло сами

Лавандуловото масло: снопчета от лавандула, навързани едно до друго
 • Сухи цветчета от лавандула
 • Зехтин или слънчогледово олио
 • 1 малък стъклен буркан

Начин на приготвяне на лавандуловото масло

 • Първо, смесете лавандуловите цветчета и зехтина в стъкления буркан и оставете сместа да престои на слънце три дни.
 • След три дни, разклатете съдържанието на буркана и го изсипете в друг буркан, като прецедите сместа с цедка или филтър за кафе.
 • Сега можете да се насладите на вашето лавандулово масло!

Запомнете, че етеричните масла никога не трябва да се поглъщат.

В допълнение, винаги е добра идея да си направите тестване за алергия, като капнете няколко капки върху памучен тампон и след това натъркате малко от вътрешната страна на ръката, малко под лакътя.

Използвайте това масло за да масажирате слепоочията, когато имате главоболие, или просто за релаксиращ масаж на тялото.

Лавандуловото масло и ползи за красотата

Грижа за кожата

Лавандуловото масло: една жена си маже лицето

Лавандуловото масло омекотява кожата, като я прави да изглежда по-гладка и по-млада. Ето защо се използва често от козметичните компании в техните продукти за грижа за кожата.

Неговият аромат и ухание често сe сравняват с тези на маслото от шипка.

В допълнение, лавандуловото масло, благодарение на регенериращите си свойства, предотврятява образуването на бръчки и намалява признаците на стареене, които се появяват по кожата.

Освен това, играе важна роля за активирането на клетъчните тъкани, тъй като има много хидратиращо действие.

Лавандуловото масло и грижата за косата

Лавандуловото масло регенерира скалпа, като възстановява дори и най-увредената коса и я прави да изглежда здрава и блестяща.

Има безброй шампоани и балсами, съдържащи лавандулово масло. Можете също така да нанесете лавандуловото масло по дължината на косата, след като я измиете с шампоан.

Терапевтични ползи

Бори се със състоянията на тревожност и успокоява нервите

Лавандуловото масло: една млада жена е седнала на поляна в полето

В допълнение, лавандуловото масло е едно от най-използваните масла с релаксиращи и успокояващи свойства.

За да усетите терапевтичните ползи от това масло, можете да го вдишате, като използвате дифузер за етерично масло или като добавите няколко капки във водата, във ваната.

Също така подобрява качеството на съня и се бори със симптомите на безсъние.

Антисептични свойства

Лавандуловото масло може да се използва за лекуване на кожни инфекции , чрез своята способност да преборва бактерии и вируси. Освен това, може да лекува изгаряния или всякакъв вид инфекция по принцип.

Облекчаване на болката

Лавандуловото масло може да намали болката и отока, свързани с кожни проблеми.

Противовъзпалително действие

Една възрастна жена в лекарски кабинет и се е хванала за коляното

В допълнение, лавандуловото масло може да облекчи симптомите, причинени от инфекции или запушване на кръвоносните съдове и следователно се използва при изгаряния.

Дихателни проблеми

Лавандуловото масло може да облекчи дихателните проблеми като например грип, простуда, кашлица, астма и възпалено гърло. В допълнение, можете да натъркате малко от това масло на шията или да го вдишате, чрез пулверизатор.

Употреба и приложения

 • Добавете малко лавандулово масло във ваната или използвайте под душа, за да облекчите възпалените мускули.
 • Масажирайте от маслото върху кожата, за да облекчите ставните или мускулни болки, както и да отстраните кожни проблеми като изгаряния, акне или порязвания.
 • Вдишвайте от това масло или го превърнете в пара, като добавите няколко капки в леген с гореща вода и след това вдишвайте парата.
 • В допълнение, можете да го използвате за хидратация на ръцете и краката. Добавете капка от маслото в съд с топла вода. След това, потопете краката и ръцете, за да намалите болката и отока.
 • Осен това, можете дори да го използвате като компрес: намокрете кърпа в съд с вода и няколко капки лавандулово масло. След това, сложете кърпата на навяхнатото или нараненото място.

Препоръки

 • Маслото трябва да бъде разредено, когато се използва за ароматерапия.
 • Не се препоръчва за деца.
 • Не допускайте да попада в очите или лигавицата.
 • Направете изследвания за алергия преди употреба, като натъркате капка от маслото върху ръката.
 • Бременните и кърмещите жени трябва да избягват да използват това масло.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
 • Hay, I. C., Jamieson, M., & Ormerod, A. D. (1998). Randomized trial of aromatherapy: Successful treatment for Alopecia areata. Archives of Dermatology134(11), 1349–1352.
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147–155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine12(6), 535–541. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.535
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control. https://doi.org/10.1071/HI05035

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.