10 градински растения, лесни за отглеждане

В тази статия, ще разгледаме десет растения, които можете да отгледате безпроблемно, за да създадете приятна и естествена атмосфера вкъщи.
10 градински растения, лесни за отглеждане

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ако нямате много градинарски умения или ако сте начинаещ, не се притеснявайте. Ще можете да имате ваша собствена мини градина. Има много градински растения, които можете да отглеждате без проблем във вашата градина.

Обаче, не всички растения са лесни за отглеждане и поддържане. Има много, които не са подхоящи за саксии или за малки пространства.

Поради тази причина, трябва да знаете как да изберете подходящите цветя, за да започнете с вашето пътешествие в градинарството.

Кои градински растения са лесни за отглеждане?

Градински растения: градински инструменти и саксия с пръст

Растенията могат да направят вашия дом по-привлекателен, по-приятен и гостоприемен. Те също пречистват въздуха, правейки откритите пространства по-ароматни. Пригответе се да дадете малко живот във всеки ъгъл от вашия дом с предложенията по-долу!

Първо, добре е да помните, че можете лесно да засаждате плодове и други ядливи растения. И също, има много растения, които лесно можете да отгледате. С правилния избор на растения, ще можете да направите вашия дом да изглежда три пъти по-добре от преди.

Второ, трябва да решите къде ще засадите вашите растения. Колко е голямо пространството, колко светлина има, влажност и качеството на почвата (градинска почва или в саксия) е много важно. Веднъж щом сте сложили растението на място, където има всичко, от което се нуждае, е най-добре да не го премествате.

Защо? Защото растенията свикват със заобикалящата ги среда. Ако ги преместите, е вероятно, че те няма да имат всичко, от което се нуждаят, дори ако мислите, че ще изглеждат по-добре на различно място.

С други думи, не всичко е свързано с естетиката. Трябва също да имате предвид нуждите на растението. Трябва да имате предвид следните неща:

 1. Размер на растението.
 2. Декоративно растение: С цветя или без?
 3. Пространството има ли повече светлина или сянка?
 4. Ще трябва ли да го поливате всеки ден или не?

Въпреки, че цветята наистина грабват окото, те не са най-подходящите растения за начинаещи градинари. Като цяло, отглеждането на цветята е по-деликатно и изисква повече внимание от другите растения.

Обаче, определени малки, силно ароматни растения могат да се отглеждат доста лесно. Те включват: мента, лавандула, розмарин, лайка и магданоз (всички от които са ядливи, също!).

5 градински растения, които можете да отглеждате лесно

Градински растения и една жена ги засажда

Розите, маргаритките, мушкатото и тропическите растения са приспособени към тропичния климат. Следователно, трябва да ги поставяте на места с много слънчева светлина, да пазите почвата от плевели и винаги да са добре поливани.

Ако направите това, ще им осигурите най-добрите условия за растеж.

В случая при бугенвилеята, има голямо разнообразие от този вид растение. Някои от тях не растат много, което може да ги приспособи към малки или средни по размер саксии.

Запомнете, красотата не зависи от това колко растения притежавате, но от това колко добре се грижите за тях.

5 ароматни растения, лесни за отглеждане

Ароматни растения в саксия
 1. Лютива мента. Това високо приспособимо растение може да се отгледа в най-различни условия. Неговата красота и аромат са несравними и можете да го използвате, за да добавите вкус към вашите ястия. Можете да го отгледате или в саксия, или направо в почвата, във вашата градина.
 2. Магданоз. Това е наистина практична билка с приятен аромат, която става за подправка за различни ястия, или за съставка за домашни методи за лечение. Няма да отнеме много място във вашата градина, или в кутия за отглеждане.
 3. Лавандула. Можете да я отглеждате или в саксия, или на леха в градината, но имайте предвид, че може да се разпространи в процеса на растеж. Подходяща е за повечето видове климат и ще донесе мек и свеж аромат във вашата градина.
 4. Лайка. Тази билка има отлични лечебни свойства, които могат да помогнат с храносмилането, релаксирането, възпалението и още. Тя е наистина лесна за отглеждане и нейните семена са широко разпространени.
 5. Мента. Това растение е богато на ментол, който се използва за лекуване на дихателни проблеми, храносмилателни проблеми и подуване. Ментата е диворастящо растение и това го прави съвместимо с всякакъв вид почва или климат.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
 • Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
 • Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
 • Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
 • Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.