Как да отгледаме сукулентна градина и най-подходящите за целта растения

Има сукулентни растения, които издържат на външните условия по-добре от вътрешните. Затова ще ви разкажем кои видове да изберете за всеки тип градина.
Как да отгледаме сукулентна градина и най-подходящите за целта растения

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 13 декември, 2023

Ако обичате сукуленти, тогава трябва да прочетете тази статия за най-добрите видове, за да направите красива и разнообразна сукулентна градина. Следвайки нашите препоръки, можете да се радвате на вътрешна или външна градина.

Най-доброто от всичко е, че тъй като са сукуленти, много устойчиви растения, които задържат вода в структурите си, грижите за вашата градина ще бъдат много лесни. Така ще можете да им се насладите, без да е необходимо да им отделяте много време, ако се притеснявате за това.

Прочетете, за да разберете кои са най-добрите видове за създаване на вашата сукулентна градина.

Видове за сукулентна градина на открито

Нека започнем с подробно описание на най-добрите сукулентни видове за създаване на градина на открито. В този случай ще се съсредоточим върху тези, които са малко по-устойчиви на климатичните промени и които могат да се адаптират по-добре към тях.

Единственото нещо, което трябва да вземете под внимание е почвата на вашата градина да позволява добър дренаж, така че водата да тече без застой, тъй като това може да повреди вашите растения. Това са сукулентите, за които трябва да помислите.

Тлъстига

Sedum/тръстигата са много издръжливи и красиви сукуленти, чиято привлекателност се крие в цвета им. Техните месести, червеникави листа със заоблени върхове са с тъмен нюанс на зелено, докато звездообразните им цветове са жълти. Именно комбинацията ги прави толкова желани.

Те са идеални за вашата сукулентна градина на открито, защото са многогодишен вид, много лесни за отглеждане и лесно адаптивни.
Сукулентните растения се отглеждат лесно и са красиви.
Сукулентите Sedum са много устойчиви на промените в климата.

Sempervivum

Сукулентите Sempervivum са друг търсен вид за открито, защото формите им са прекрасни. Името им е латинско и означава „вечно живи“, което ни позволява да разберем, че са издръжливи растения, идеални за открито.

Има обаче нещо, което трябва да знаете. Въпреки че по време на растежа си те са много силни, след като цъфнат, те умират. Но не и преди да оставите добро количество издънки, които ще дадат живот на вашата сукулентна градина. Всъщност името им е свързано със способността им да се възпроизвеждат и винаги да са живи, дори ако загинат след цъфтежа.

Идеални са за на открито, защото изобщо не са взискателни. Те растат много добре във всякакви почви. Освен това, са забелязани да полепват по пукнатини и стени, които са бедни на хранителни вещества.

Каланхое

Каланхое са много издръжливи сукуленти, като Kalanchoe blossfeldiana е един от най-популярните видове. Въпреки че се справят много добре на закрито и на открито, това е един от най-добрите видове за отглеждане на открито, защото е устойчив на студено време. Освен това изисква излагане на светлина.

Една от най-големите му атракции са цветовете му, които се появяват в края на зимата и началото на пролетта. Те са малки, в розови тонове, което ги прави много ефектни. Въпреки че има и с жълти, бели, червени и оранжеви цветове.

Каланхое пумила.
Каланхое пумила

Еониуми

Еониумите имат удължени листа, които растат от дебело стъбло като основа. Те са много красиви, тъй като обикновено са зелени с червеникави нюанси.

Необходимите грижи са основни: непрекъснато поливане през лятото и оскъдно поливане през зимата. Ще забележите, че в много горещи сезони листата им се извиват и това се случва, защото бързо губят вода. Затова е необходимо да им се осигури достатъчно влажност по време на горещините. Обратно, през зимата ги поливайте само когато почвата е суха.

Алое вера

Алое вера е един от най-устойчивите сукуленти, които можем да намерим. Поради тази причина ги виждаме много често в градините на открито. Много търсено растение, защото расте бързо и цъфти, с екзотична красота с шипове по листата.

Въпреки това, най-голямата му привлекателност се крие в лечебните свойства, приписвани на гела, съдържащ се в листата му. Научните публикации посочват, че е подходящо за подобряване на кожни изгаряния. Всъщност може да се използва в козметика и фармакологични кремове.

Приготвяне на гел от алое вера
Гелът от алое вера може да се извлече у дома, за да се прилага върху кожата като козметично средство.

Идеалните сукуленти за закрита градина

Ако искате да създадете закрита градина от сукуленти, ще ви кажем кои са най-подходящите видове за този случай. Можете да използвате някои от тези, които споменахме в предишния раздел, но тук има различни опции.

Така че, ако предпочитате да имате вътрешни и външни сукулентни градини едновременно, ще имате лукса да имате различни екземпляри на всяко място. Ето нашите препоръки!

Кактус

Кактусите са си спечелили позицията на модни растения. Има някои, които цъфтят и то през есента, когато тези бодливи малки растения са по-нежни от всякога.

Те са много издръжливи и могат да живеят няколко години при подходящи грижи. Най-добрите места в къщата за поставяне на сукулентна градина с тези видове са местата, където те получават достатъчно слънчева светлина. Те изискват умерено поливане и субстрат, който позволява на водата да се оттича добре.

Кактуси
Кактусите са сукуленти, които се справят много добре в градината на закрито.

Дървото на изобилието е чудесно за сукулентна градина

Дървото на изобилието или нефритът е голям сукулент. Поради тази причина е известен също като слонски храст.

За да се развива добре, трябва да е в зона, където получава много слънчева светлина, но не и пряка слънчева светлина, ако има прозорци. Под ефекта на лупа, който се получава през стъклото, листата му могат да изгорят.

Поливането се извършва на всеки две седмици и през зимата трябва да бъде по-ограничено. Така че е много лесно да се грижите за него.

Литопс

Литопсите или живите камъни са друг вид кактус от Южна Африка. Името им идва от вида им, тъй като те наистина приличат на камъни.

Това растение се състои от две листа с жлеб в средата, където се появяват цветовете му, подобни на маргаритки. Идеално е да го имате в градина за сукуленти на закрито, защото е малък, но впечатляващ кактус.

Сукулентна градина.
Живите камъни се използват в декорацията поради приликата им със скалите.

Бурито

Бурито или магарешката опашка е сукулент, който принадлежи към семейството на седумите и е идеален, когато става дума за висяща градина. Стъблата му растат надолу.

Произхожда от Мексико и Хондурас има сиво-зелени листа, които цъфтят в розово между пролетта и лятото. Те не понасят много добре прякото слънце.

Стъпка по стъпка, за да направите своята красива сукулентна градина

Създаването на сукулентна градина е по-лесно, отколкото можете да си представите. След като сте изяснили дали я искате на закрито или на открито, трябва да следвате стъпка по стъпка съветите, които споделяме с вас:

  1. Подгответе почвата: осигурете светлинните условия, изисквани от вида, който сте избрали, и проверете дали субстратът позволява добър дренаж. Аерирайте почвата, като я разбъркате дълбоко и добавете перлит и кокосови влакна.
  2. Засадете вашите сукуленти: не забравяйте, че тези растения обикновено нямат много дълбоки корени, така че когато ги засаждате, не ги покривайте твърде много. Препоръчителната дълбочина е между 5 и 7 сантиметра.
  3. Направете дизайна красив: играйте си с размери и форми, за да изглежда градината ви естетична и красива. Препоръчва се да се съобразите с височината на сукулентите, като оставите най-високите в средата и засадите наоколо по-ниските.
  4. Добавете алпинеуми или камъни: те ще помогнат за оттичането на водата и ще служат за ограничаване на зоните на вашата сукулентна градина.
  5. Поливайте според нуждите: както виждате, сукулентите не изискват постоянно поливане, но може да има разлики между видовете. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да направите градината си възможно най-хомогенна в това отношение и да създадете график, така че да не прекалявате с поливането, но не забравяйте да го направите.

Насладете се на вашата сукулентна градина!

Надяваме се, че това ръководство за това как да създадете сукулентна градина и кои са най-добрите видове за вътрешни и външни пространства ще бъде много полезно. Основната идея е да се забавлявате и да гледате вашите растения да растат красиво и да ви подарят цветята си като отплата за вашите грижи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • R.N. Domínguez-Fernández y col./ Revista Mexicana de Ingeniería Química, Vol. 11, No. 1 (2012) 23-43.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.