6 десерта за целиакия, които трябва да опитате

Вкъщи можем да си приготвим безглутенови десерти или да адаптираме традиционни рецепти, за да ги направим подходящи за хора с целиакия.
6 десерта за целиакия, които трябва да опитате
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 16 февруари, 2024

Знаете ли, че приготвянето на десерти за целиакия не е много трудно? Има много възможности, а освен това е възможно да приготвите вкусни рецепти, подходящи за цялото семейство.

В тази статия ще споделим 6 разнообразни десерта, за да можете да изберете този, който ви харесва най-много. Не се колебайте да опитате всички – обещаваме ви, че всички са вкусни и идеални за всеки вкус!

Цьолиакия и нейните последствия

Цьолиакията е проблем на имунната система, който възниква, когато тя реагира отрицателно след поглъщането на глутен. В резултат на това лигавицата на тънките черва се уврежда, което пречи на хранителните вещества да се абсорбират нормално. Освен това, според Националната медицинска библиотека на САЩ, това увреждане може да причини:

  • Диария
  • Подуване на корема
  • Умора
  • Анемия
  • Отслабване

Поради тази причина хората с целиакия трябва да премахнат от диетата си всички храни, съдържащи глутен. Това са ръж, пшеница, ечемик и всички техни производни (брашно, хляб, тестени изделия и бисквитки, между другото).

Какви са безглутеновите десерти за целиакия?

Имайки предвид диетичните препоръки и приложения, които хората с целиакия трябва да следват, можем да кажем, че има два варианта за приготвяне на безглутенови десерти и сладкиши:

  • Рецепти, които в оригиналната си версия съдържат съставки без глутен: фланове, сладоледи, сорбета, мусове или плодови шишчета (наред с други).
  • Адаптирани десерти, които съдържат глутен, като използвате брашна, подходящи за целиакия: бисквити, торти и др.

В този последен случай в днешно време има широка гама от възможности при избора на вида брашно, което ще използвате. Най-разпространени са брашната от елда, ориз, царевица, нахут, бадеми и кестени.

Във всеки случай е важно да сте сигурни, че избирате продукти, които гарантирано са 100% без глутен. За да направите това, препоръчително е да прочетете етикетите и да потърсите някакъв вид идентификация, която го доказва:

  • Специфичната маркировка „без глутен“.
  • Рисунка на заграден клас царевица.
Десерти без глутен
Зачеркнатият клас и надписът “без глутенЧ са два начина да се потвърди, че храната е подходяща за целиакия.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Глутен във вегетарианската диета: Какво трябва да знаете

6 десерти за целиакия

След като вече знаете някои общи насоки за приготвяне на безглутенови десерти, нека да разгледаме някои конкретни рецепти. Всички те са много сладки, лесни за приготвяне и подходящи за цялото семейство.

1. Шоколадов мус

Шоколадов мус без глутен - десерти за целиакия
Най-хубавото на тази рецепта е, че не е нужно да я адаптирате, тъй като всъщност сама по себе си не съдържа глутен.

Една от най-често използваните съставки за приготвяне на десерти е шоколадът, тъй като малко хора могат да устоят на невероятния му вкус.

Мусът е много вкусна и лека рецепта, която е направена със съставки, които са естествено без глутен. И така, нека се заемем с първия от десертите, подходящи за хора с целиакия.

Съставки

  • 250 грама черен шоколад
  • 100 грама масло
  • 4 яйца
  • 100 грама захар
  • 200 милилитра сметана за разбиване

Подготовка

  • Първата стъпка към направата на този мус е разтопяването на шоколада с маслото. Можем да го направим на водна баня или в микровълнова фурна. Когато е готово го оставете настрана.
  • След това изсипете сметаната в голяма чиста купа и я разбийте с бъркалка. Трябва да е много твърдо и трябва да се съхранява в хладилник, докато не го използваме отново.
  • Сега разделете белтъците и жълтъците. Последните добавете към купата с шоколада (който трябва да е вече охладен). От друга страна разбийте белтъците. По средата на процеса добавете захарта и продължете докато станат плътни и лъскави.
  • Прехвърлете разбитите белтъци в купата с шоколада. Тази стъпка трябва да се прави малко по малко и с обгръщащи движения. След това повторете операцията, за да добавите сметаната. Не трябва да се добавя наведнъж, а на малки порции.
  • Поставете муса в чаши, чаши или отделни форми и охладете за известно време преди сервиране.

2. Десерти за целиакия – флан със сирене

Флан без глутен
Чийз фланът е перфектен десерт за горещите летни дни.

Фланът е един от най-консумираните традиционни десерти. Приема много версии и повечето от тях са подходящи за хора, които не могат да ядат глутен.

Тук ви предлагаме да приготвите флан със сирене. Идеален за любителите на този млечен продукт, кремообразните текстури и сладките храни.

Съставки за флана

  • 500 милилитра мляко
  • 300 грама крема сирене или лека извара
  • 100 грама захар
  • 4 яйца
  • Половин чаена лъжичка ванилова есенция

Съставки за карамела

  • 60 грама захар
  • Няколко капки лимонов сок
  • 2 супени лъжици вода

Подготовка

  • Преди да започнете, загрейте фурната на 180 градуса.
  • След това приготвяме карамела. За да направите това, разтопете захарта в тенджера с двете супени лъжици вода и капките лимонов сок. Когато придобие кехлибарен оттенък, отстранете го от котлона и го поставете на дъното на отделни тигани или голяма форма.
  • След това сложете всички съставки за флана в купа: мляко, яйца, захар, ванилова есенция и сирене. С помощта на блендер разбийте съдържанието и напълнете формичките с карамела.
  • Поставяме съда (или съдовете) с блата в по-голяма и дълбока тава, подходяща за фурна. Напълнете с вода за печене в тенджера и печете 50 до 60 минути, докато се стегне.
  • След изтичане на това време го отстранете от котлона и го оставете да изстине, преди да го извадите от формата. Ако няма да се консумира веднага, трябва да се съхранява на студено.

Този флан със сирене може да се сервира така или да се украси с пресни ягоди и малко сметана.

3. Основен безглутенов пандишпан

Вкусни десерти за целиакия
Пандишпанът е основен продукт в печенето. Тъй като не би могло да бъде иначе, той може да бъде адаптиран и за целиакия.

Тази идеална торта за рожден ден или лека закуска е нещо, което не може да липсва в нито една книга с рецепти за безглутенови десерти.

Въпреки че приготвянето му може да бъде главоболие първите няколко пъти, всъщност е възможно да се получат торти, толкова пухкави, колкото или по-пухкави, отколкото с обикновеното пшенично брашно.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен

Съставки

  • 6 яйца
  • 200 грама захар (100 + 100 отделно)
  • 150 грама оризово брашно
  • 150 грама царевично брашно
  • 16 грама хлебна мая
  • 1 портокал
  • 5 супени лъжици вода (75 милилитра)
  • 2 супени лъжици олио (30 милилитра)
  • Щипка сол

Подготовка

  • За да започнете, покрийте основата на 24-сантиметрова форма с хартия за печене. След това намажете всички стени с малко масло.
  • След това включваме фурната на 160 градуса с горен и долен реотан.
  • В голяма купа смесете двете брашна заедно с маята.
  • От друга страна, отделете жълтъците от белтъците. С електрическа бъркалка започваме да разбиваме белтъците. По средата на процеса добавете 100 грама захар и щипка сол. Продължете да разбивате, докато се достигнат твърди върхове. Оставете настрана в хладилника.
  • Сега правим същия процес с жълтъците, заедно с останалата захар (100 грама повече). Течността трябва да е белезникава на цвят и леко пенлива. Добавете портокаловата кора (без бялата част) и сока.
  • След това добавете брашното към тази смес: прецедете го през сито и го разбъркайте малко по малко. Ако тестото е малко гъсто, можете да добавите малко вода. След това добавете белтъците, като бавно и внимателно разбърквате отдолу нагоре.
  • Изсипете сместа във формата. За да избегнете въздушни мехурчета, леко потупвайте сместа в мрамора. След това можем да го сложим във фурната за 45 минути.
  • След изтичане на това време го отстранете от котлона и го оставете да се охлади малко, преди да го извадите от формата.

Тази основна торта може да се сервира както е, тъй като добавянето на портокал й придава много специален вкус.

Ако обаче искате да направите по-завършена торта, може да я залеете или залеете с разтопен шоколад, домашна сладкарска сметана, конфитюр, пресни плодове и др.

4. Десерти за целиакия – кисело мляко и плодови сладки

Плодов сладолед с ягоди
Приготвянето на сладолед е друг начин да се насладите на вкусен безглутенов десерт.

Това е много готин десерт, идеален за летен обяд или горещ ден. Те са перфектен вариант за хора с целиакия, но и по-здравословна версия на класическите кремообразни сладоледи.

Съставки

  • 2 гръцки кисели млека (250 грама).
  • 250 грама ягоди и къпини (или всякакви червени плодове на вкус).

Подготовка

  • Измийте добре плодовете и отделете листата от ягодите. Нарежете на малки и неправилни парчета.
  • Изсипете киселото мляко в купа и внимателно добавете плодовете. Разбъркайте всичко малко, така че да се разпредели равномерно.
  • След това сложете сладоледа във формички за сладкиши и ги оставете във фризера за поне 4 часа.

5. Шоколадови брауни без глутен

Брауни от шоколад без глутен
Шоколадът е главен герой, когато става въпрос за десерти. Има повече от един начин за адаптиране на рецепти с него в диетата за целиакия.

За любителите на сладкото и за всички любители на този класически десерт от американски сладкиши, не можете да пропуснете едно сочно брауни.

Съставки

  • 225 грама черен шоколад за разтопяване
  • 150 грама захар
  • 85 грама масло
  • 2 яйца
  • 5 грама какао на прах
  • 30 грама оризово брашно
  • 140 грама смлени орехи

Подготовка

  • Започнете приготвянето на десерта, като в тенджера разтопете маслото и шоколада.
  • След това разбийте с бъркалка яйцата и захарта и след това добавете разтопения шоколад. Когато двете съставки се смесят, добавете брашното и какаото на прах. Накрая се изсипват и орехите.
  • Сега прехвърлете това тесто в квадратна форма, покрита с хартия за печене. Сложете във фурната на 180 градуса за 20 минути.
  • След изтичане на това време отстранете от огъня и е готово за консумация.

Начин да получите оригинален десерт за целиакия с вкусен контраст е да поднесете браунито топло с топка сладолед или плодово сорбе.

6. Тарта де Сантяго

Тарт
Ако сте почитатели на бадемите, то няма как да пропуснете този чудесен десерт.

За разлика от повечето сладкиши и бисквити, испанската тарта де Сантяго не изисква замяна на пшенично брашно с безглутеново брашно, тъй като се прави по традиционен начин със смлени бадеми.

Съставки

  • 250 грама смлени бадеми Marcona (или бадемово брашно)
  • 250 грама захар
  • Половин лъжица канела на прах (5 грама)
  • 5 яйца
  • Настърганата кора на половин лимон
  • Малко масло
  • 50 грама пудра захар

Подготовка

  • Загрейте фурната на 180 градуса. След това сложете захарта в купа и смесете с лимоновата кора (само жълтата част на кората).
  • В голяма купа добавете яйцата и добавете захарта. Разбийте с помощта на електрическа бъркалка, така че всичко да се смеси добре. Тестото трябва да има лек белезникав цвят.
  • Добавете малко по малко бадемовото брашно. В този случай, за да направите сместа, е най-добре да използвате ръчна бъркалка.
  • Намажете с масло ниска форма с диаметър около 28 сантиметра. Поставете тестото в него и го оставете да се пече във фурната за 30 минути, като нагрявате нагоре и надолу. След това време извадете и оставете тортата да се охлади напълно, преди да я извадите от формата.
  • Накрая отгоре се украсява с пудра захар.

Какво друго трябва да имате предвид, когато правите десерти за целиакия

Вече споменахме, че за да предлагаме напълно безопасни продукти, трябва да купуваме съставки, които не съдържат глутен или следи от него.

Но в кухнята трябва да се следват други указания, тъй като кръстосаното замърсяване също е опасно за целиакия.

Както е посочено от Асоциацията на болните от целиакия на Каталуния, препоръчително е съставките да се съхраняват в отделни шкафове или на специални рафтове и винаги добре опаковани.

Освен това всичко, което може да е влизало в контакт с глутен преди това, трябва да се измие старателно: ръце, кърпи, повърхности и прибори.

И накрая, в по-кулинарна област, трябва да имаме предвид, че безглутеновите брашна не втасват по същия начин. Поради тази причина обикновено не се препоръчва да се сменя един с друг, ако не е бил тестван преди това.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да следвате рецепти като тези, които представихме, които вече са формулирани с безглутеново брашно и съставки.

Направете десерти, подходящи за целиакия лесно у дома

Изборът на ястие за завършване на хранене без глутен не трябва да бъде нещо ограничаващо или безвкусно.

С идеите, които току-що предложихме, видяхме, че има много десерти за целиакия, които могат да бъдат направени и че не е необходимо да имате много опит.

И не забравяйте, че не всичко свършва със съставките. Затова, ако за първи път готвите безглутеново и имате съмнения, консултирайте се с професионалист или някой, който има повече опит и може да ви посъветва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.