Опитайте тази рецепта за вкусна торта червено кадифе

Тортата червено кадифе е изискан десерт. Този пандишпанов десерт е особено впечатляващ заради цвета, вкуса и текстурата си.
Опитайте тази рецепта за вкусна торта червено кадифе
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Няма съмнение, че тортата червено кадифе е изискан десерт. Този пандишпанов десерт, който се отличава с впечатляващия си цвят, влажност и деликатна текстура, е несравнимо удоволствие.

Не е известно как точно се е появила тази рецепта, но е ясно, че тортата червено кадифе е от американски произход. Ако искате да научите как да я приготвите, прочетете статията по-долу!

Тортата червено кадифе и впечатляващият й цвят

Доколкото знаем, този червен сладкиш се е приготвял с пюре от цвекло. Въпреки това, той е претърпял вариации и днес цветът му се дължи на използването на хранителни оцветители.

За приготвянето му се използват класически съставки за сладкиши. Маслото, яйцата, захарта и млякото са от съществено значение за приготвянето на тортата. Нещо друго, което го отличава, освен цвета му, е, че за приготвянето му е необходима мътеница.

Освен това има заливка с глазура или крема сирене, което му придава онзи контраст на вкусове и текстура, които характеризират тортата червено кадифе. Разбира се, комбинацията от тези съставки прави този десерт с високо съдържание на калории и високо съдържание на мазнини и захар. Поради това ежедневната му консумация не се препоръчва от професионалистите; в идеалния случай трябва да се хапва от време на време и в умерени количества.

Как да си направим торта червено кадифе

Ако искате да научите стъпка по стъпка рецептата и всички съвети, които да вземете предвид при приготвянето й, вземете под внимание. Имайте предвид, че с тези количества ще можете да приготвите десерт за 6 до 8 човека.

Съставки за приготвяне на торта червено кадифе

  • 2 средни яйца
  • 130 грама масло
  • 250 грама бяла захар
  • 300 грама пшенично брашно
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 10 капки ванилова есенция
  • 2 чаени лъжички червен оцветител
  • 1 десертна лъжица оцет
  • 1 супена лъжица горчиво какао на прах
  • Мътеница : 250 грама пълномаслено мляко и 1 супена лъжица лимонов сок

За заливката

  • 200 грама пудра захар
  • 150 грама масло
  • 600 грама крема сирене
Торта червено кадифе.
Наличието на млечни продукти в големи количества е характерно за тази рецепта.

Как да я направите: ръководство стъпка по стъпка

  1. За да започнете тази рецепта, е необходимо съставките да са с подходяща температура. Маслото например трябва да е с подходяща температура с консистенция на крем. Ако денят е студен, добре е да го разтопите в тенджера на котлона или в микровълновата за няколко минути.
  2. След това го поставете в съд и го оставете настрана, докато приготвяте мътеницата. За целта изсипете млякото в тенджера (също на стайна температура) и добавете лимоновия сок. Разбъркайте с дървена лъжица и оставете да престои около 10 минути. След това го оставете настрана.
  3. През това време в купа пресейте брашното заедно със содата и какаото на прах. Разбъркайте с лъжица.
  4. Сега отново е време за маслото. Поставете го в купа с пудрата захар. Разбийте и двете съставки, докато образуват гладка, хомогенна и пухкава смес. Можете да направите тази стъпка на ръка или с помощта на електрически миксер.
  5. След това добавете яйцата едно по едно към тази смес. Идеята е да продължите да биете, докато получите хомогенна смес. Оставете настрана сместа.
  6. Добавете червения оцветител, ваниловата есенция и оцета към мътеницата. Разбъркайте, докато всичко придобие равномерен цвят.
  7. След като приключите с червената смес, добавете я в купата с мътеница. Добавете също половината от сухите съставки и с шпатула започнете да бъркате. Важно е да правите това с въртеливи движения (разбъркване отвън навътре) и малко по малко, за да запазите пухкавостта.
  8. След това повторете процеса с останалите сухи продукти.

Печене на торта червено кадифе

Когато всичко е добре разбъркано и без бучки, е време за приготвяне на тортата. За да направите това, предварително загрейте фурната до 160 градуса по Целзий (около 340 градуса по Фаренхайт) :

  1. Поставете тестото в две 20-сантиметрови (10-инчови) форми за торта с еднакъв размер. За да извадите лесно блатовете, сложете маслена хартия и олио върху основата на формичките.
  2. Печете от 30 до 35 минути. Тествайте с клечка за зъби, за да се уверите, че е изпечена, и след това извадете тортата от фурната.
  3. Разточете и оставете блатовете да изстинат за няколко минути. За да ги поддържате влажни,  увийте всеки блат в найлоново фолио.

Сглобяване на тортата

Имайте предвид, че за да сглобите тортата, пандишпанът трябва първо да се охлади за около три часа в хладилник.

  1. За да направите глазурата, смесете маслото с пудрата захар. Разбийте добре.
  2. След това добавете крема сиренето (на две части) и продължете да разбивате, докато глазурата стане гладка и пухкава.
  3. Извадете блатовете от хладилника и ги разрежете на две с дълъг нож.
  4. В този момент можете да започнете да сгробявате. Поставете топинга обилно върху един от блатовете, след това добавете другия блат и повторете процеса. Когато приключите с тази стъпка, украсете със същия топинг. Ако предпочитате, можете да добавите горски плодове или плодове, зелени листа или настърган шоколад, за да украсите.
  5. Приберете тортата в хладилника. Оставете да се охлади за още 2 или 3 часа.
Лесна рецепта за торта
Стъпките, включващи охлаждане на съставките, са от съществено значение за постигане на страхотен краен резултат.

Как да адаптирате рецептата

Трябва да се отбележи, че тази рецепта може да бъде адаптирана и приготвена във версия с намалено съдържание на мазнини или без захар. Това се постига чрез замяна на маслото с олио, сиренето за мазване с такова с ниско съдържание на мазнини и използване на естествени подсладители.

Разбира се, текстурата ще варира, ако направите това, но ще приготвите по-здравословен десерт за по-честа консумация. Можете да направите това, ако искате да поддържате теглото си и да намалите риска от развитие на метаболитни заболявания. Всъщност има ръководства и съвети за хранене, които могат да ви научат как да направите това.

Смятаме, че тази статия може да ви е интересна: Вкусна джинджифилова торта: бърза и лесна рецепта

Пригответе тази изискана торта с червено кадифе

След като вече имате рецептата, можете сами да приготвите този вкусен десерт. Както ще видите, има няколко стъпки към тази рецепта и отнема малко време, но това не трябва да ви пречи да я опитате. С изключителния си вкус определено няма да съжалявате, че приготвяте тази автентична американска торта!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabezas-Zabala, C. C., Hernández-Torres, B. C., & Vargas-Zárate, M. (2016). Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. Revista de la Facultad de Medicina64(2), 319-329.
  • Farro, K., Montero, I., Vergara, E., & Ríos-Castillo, I. (2018). Elevado consumo de azúcares y grasas en niños de edad preescolar de Panamá: Estudio transversal. Revista chilena de nutrición45(1), 7-16.
  • TU ELECCIÓN SALUDABLE: GUÍA DE ALIMENTACIÓN. Fundación Española de la Nutrición (FEN), 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.