Анемия и дефицит на желязо: еднакви ли са?

Дефицит на желязо причинява специфичен вид анемия: желязодефицитна анемия. Съществуват обаче и други видове анемии, предизвикани от различни причини. Въпреки че объркването е често срещано, грешната диагноза може да доведе до неправилно лечение.
Анемия и дефицит на желязо: еднакви ли са?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 04 февруари, 2023

Въпреки че хората са склонни да бъркат термините „анемия“ и „дефицит на желязо“, факт е, че те не са едно и също. Да, вярно е, че има връзка между определен тип анемия и желязодефицитна анемия, но те не могат да се използват като синоними.

В действителност анемията е хетерогенно заболяване, което може да има различни причини. Въпреки че дефицитът на желязо е един от тях, има и други видове, които са причинени от неизправности в производството на червени кръвни клетки или хемоглобин.

Важно е да знаете, че желязото е част от хемоглобина в червените кръвни клетки. То помага да се транспортира кислород до всички клетки в тялото ви, които се нуждаят от него, за да изпълняват жизнените си функции.

И двете ситуации са свързани в някои случаи, но не при всички видове анемия има дефицит на желязо. В тази статия обясняваме защо анемията и дефицитът на желязо не са еднакви и как да ги различавате.

Как да разграничим анемия от дефицит на желязо

За да се направи разлика между анемия и дефицит на желязо, е важно да се знае какви са те и защо се появяват. Вече споменахме, че желязото е основен компонент в червените кръвни клетки за транспортиране на кислород.

Получавате желязо от диетата си и очевидно някои храни съдържат повече желязо от други. Това означава, че първо, някои хранителни навици, като вегетарианството, могат да причинят дефицит на желязо.

Това е така, защото червеното месо и риба са богати на желязо храни. Друга причина е, че може да имате проблем с усвояването на желязото. Някои патологии, които засягат храносмилателния тракт, като цьолиакия, променят процеса на включване на хранителни вещества.

Ето защо трябва да говорим за анемия. Анемията се определя като намаляване на броя на червените кръвни клетки, намалена концентрация на хемоглобин или ниска стойност на хематокрит.

Ето защо е важно да се спомене, че анемията може да има много причини. Дефицитът на желязо е един от тях, но той влияе върху концентрацията на хемоглобина. Не можете обаче да ги  използвате взаимозаменяемо.

aнемия и дефицит на желязо

Видове анемия

Както видяхме, анемията и дефицитът на желязо са свързани с определен вид анемия: желязодефицитна анемия. Това е най-често срещаният тип анемия и засяга предимно жени в детеродна възраст.

Това е заболяване, характеризиращо се с ниски нива на желязо, което засяга правилното производство на хемоглобин в костния мозък. На свой ред тази липса може да има много причини, като например:

  • Загуба на кръв. Наблюдава се по-често при жените поради менструацията. Също така, може да произтича от кръвоизлив поради нараняване.
  • Храносмилателни проблеми като язва или заболявания, които засягат чревната абсорбция.
  • Рак на дебелото червоВъпреки че това е рядка причина, важно е да сте наясно с нея. Ракът на дебелото черво причинява загуба на кръв, която се крие в изпражненията. Често първият симптом е анемия и дефицит на желязо.

От друга страна е важно да знаете, че има много други видове анемия. Апластичната анемия например е, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Може да е причинено от изменение на костния мозък, инфекция или някои лекарства.

Лекар прави изследвания.

Вегетарианците трябва да включват желязо в диетата си от друг източник, за да се уверят, че не страдат от анемия.

Други анемии

Липсата на някои витамини, като витамин В12, може да промени производството на червени кръвни клетки. Това е често срещано състояние при хора с хроничен алкохолизъм. Друга често срещана причина е страданието от хронично възпалително заболяване, като ревматоиден артрит.

В допълнение, анемията може да бъде и резултат от канцерогенен процес, който засяга кръвта, като левкемия. Може дори да става въпрос за хемолитична анемия, при която проблемът се крие във факта, че тялото унищожава червените кръвни клетки по-бързо, отколкото ги създава.

В заключение, анемия и дефицит на желязо не са едно и също

Идеята е да се разбере, че макар тези проблеми да се използват като синоними, не са едно и също. Само един вид анемия, желязодефицитната анемия, най-честата, е свързана с дефицит на желязо.

По същия начин много други видове на това заболяване са резултат от други процеси. Важното е да се постави диагноза, за да започнете подходящо лечение. Не всички анемични състояния се подобряват, като приемате желязо като добавка. Следователно медицинският специалист трябва да определи какви стъпки трябва да предприеме всеки пациент.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389. PMID: 28925645.
  • Shepshelovich D, Rozen-Zvi B, Avni T, Gafter U, Gafter-Gvili A. Intravenous Versus Oral Iron Supplementation for the Treatment of Anemia in CKD: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Am J Kidney Dis. 2016 Nov;68(5):677-690. doi: 10.1053/j.ajkd.2016.04.018. Epub 2016 Jun 16. PMID: 27321965

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.