Аритмия и прием на сол: как са свързани?

Някои хора, предразположени към аритмия, могат да имат неблагоприятни последици за здравето си, ако консумират храни с високо съдържание на сол или натрий.
Аритмия и прием на сол: как са свързани?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Прекомерната консумация на сол се счита за вредна, тъй като увеличава риска от аритмия и други проблеми, свързани с кръвното налягане. Това обаче се влошава от приема на некачествена, силно преработена сол и при хора, които са генетично предразположени към тези заболявания. В днешната статия ще разгледаме връзката между аритмията и приема на сол.

Въпреки опасностите от прекомерния прием на сол, натрият е важен минерал за контролиране на няколко физиологични процеса. Той е жизненоважен не само за правилното предаване на нервните импулси, но и за превенцията на диабет тип 2. Поради това идеята не е да го премахнете напълно от диетата, а просто да намалите приема му. Нека разгледаме по-отблизо темата.

Кои храни са с високо съдържание на сол?

Като цяло, храните с най-високо съдържание на сол са готовите ултра преработени храни. Тези продукти са произведени, за да бъдат свръхвкусни, което води до желание за преяждане с тях. Това вероятно ще ни накара да изпитаме много различни здравословни проблеми, особено възпалителни.

Факт е, че те не само съдържат много натрий, но и прости захари и трансмазнини в големи количества. Трябва обаче да се има предвид, че солта присъства в почти всички продукти, които се консумират редовно.

Това обаче не означава, че солта е вредна за здравето. Напротив, необходима е. Трябва обаче да се уверим, че се приема в адекватни количества. Солта, намираща се в прясната храна, обикновено не представлява проблем в средносрочен план. Освен това тя не е рафинирана, така че в случая бихме говорили за висококачествена сол.

Можем дори да подчертаем, че някои скорошни проучвания препоръчват общ прием на натрий от около 5 грама на ден, доста над текущите препоръки на основните международни организации.

Доказано е, че тази доза е ефективна за намаляване на смъртността от всякаква причина и за подобряване на функционирането на организма. Въпреки това, от ключово значение е да увеличим приема и на калий.

Хранителни продукти, съдържащи сол.
Ултра преработените храни обикновено имат високо съдържание на сол. Затова е препоръчително да намалите приема им.

Връзката между приема на сол и появата на аритмия

Въпреки че солта е незаменим елемент за здравето, консумацията й в прекомерни количества води до вътрешна неефективност. По-специално, промяната във физиологията на натриевите канали може да доведе до аритмия, както се вижда от изследване, публикувано в списанието Advances and Pharmacology.

Това обаче не означава непременно, че неадекватният прием на сол или натрий ще доведе до този проблем. Има много спекулации по този въпрос.

Това, което много автори твърдят е, че поглъщането на големи количества сол – в контекста на лош начин на живот – може наистина да има отрицателен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Ако приемът на калий не е достатъчен или ако говорим за ситуации на заседнал начин на живот, тогава могат да се появят отрицателни последици за здравето. Има обаче и моменти, когато приемът на сол и натрий трябва да се увеличи.

Пример за това са спортисти, които са активни в горещи и влажни условия. Тук е необходимо да се компенсира загубата на натрий чрез изпотяване, така че е препоръчително да се осигури значителен прием по време на хранене. В противен случай рискът от хипонатриемия и здравословни проблеми се увеличава.

Диетични стратегии за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Освен оптимизирането на приема на сол, има и други стратегии, които могат да бъдат ефективни за подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система. Например, важно е да се избягват висококалорични диети в контекста на заседналия начин на живот. Наднорменото тегло значително увеличава риска от сърдечни заболявания.

Освен това трябва да се избягват токсични навици като консумация на алкохол и тютюнопушене. Тези елементи могат да причинят артериална скованост в средносрочен план, което увеличава риска от хипертония.

Полезна е и консумацията на антиоксиданти, които спомагат за неутрализирането на образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите. В крайна сметка, практикуването на физическа активност не трябва да се пренебрегва.

Този навик повишава сърдечната ефективност и повишава капацитета на органа да изпомпва кръв. Също така намалява нивата на възпаление и предотвратява промени като агрегация на тромбоцитите.

Какво е правилното количество сол за консумация?

Що се отнася до максималната консумация на сол, в момента има доста разногласия. Най-класическите автори смятат, че би било оптимално дневният прием на натрий да се поддържа под 2 грама, докато последните доказателства твърдят, че до 5 грама на ден е безопасно.

Във всеки случай, това, за което експертите са съгласни, е необходимостта от поддържане на баланс между приема на натрий и калий, тъй като те имат противоположни ефекти върху контрола на кръвното налягане.

По подобен начин тези препоръки могат да бъдат променени при спортисти или в случаи на хора, които живеят на места, където температурите са много високи. В този контекст е препоръчително диетата да се адаптира индивидуално, за да се избегнат проблеми с електролитния баланс.

Солница.
Умерената консумация на сол допринася за правилното функциониране на организма. Прекомерният прием на сол обаче е свързан с повишен риск от аритмия.

Приемът на сол може да е свързан с развитието на аритмия

Въпреки че липсват доказателства, някои изследователи смятат, че високият прием на сол може да увеличи риска от аритмия, особено при предразположени индивиди. Има и причина да се свързва с развитието на различни сърдечно-съдови заболявания.

Натрият обаче е важен елемент за тялото. Поради това трябва да присъства в ежедневната диета в достатъчни количества. В идеалния случай трябва да се избягват храни като ултрапреработени индустриални продукти, тъй като техните количества сол и други добавки са доста високи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mente, A., O’Donnell, M., Rangarajan, S., McQueen, M., Dagenais, G., Wielgosz, A., Lear, S., Ah, S., Wei, L., Diaz, R., Avezum, A., Lopez-Jaramillo, P., Lanas, F., Mony, P., Szuba, A., Iqbal, R., Yusuf, R., Mohammadifard, N., Khatib, R., Yusoff, K., … Yusuf, S. (2018). Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: a community-level prospective epidemiological cohort study. Lancet (London, England)392(10146), 496–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31376-X
  • Miller, D., Wang, L., & Zhong, J. (2014). Sodium channels, cardiac arrhythmia, and therapeutic strategy. Advances in pharmacology (San Diego, Calif.)70, 367–392. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417197-8.00012-2
  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.