Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен

Ако обичате бобови растения, не можете да пропуснете възможността да включите в диетата си брашно от лупина, изключително висококачествена храна.
Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 ноември, 2022

Брашното от лупина е съставка, която може да се включва редовно в диетата и има редица ползи за здравето. Това е храна без глутен, така че може да замени пшеничното брашно в случай на цьолиакия или при хора, които са чувствителни към протеина. В допълнение, брашното съдържа немалко основни хранителни вещества и тялото ви ще оцени това!

Преди да започнем, бихме искали да подчертаем, че бобовите растения трябва да играят важна роля в седмичната диета. Важно е да ги включвате поне 2-3 пъти, тъй като са източник на фибри, протеини и основни минерали. Освен това съдържат сложни въглехидрати, елементи, които функционират като основен енергиен субстрат за извършване на дейности с висока интензивност.

Откъде се добива брашното от лупина?

Брашно от лупина.
Брашното от лупина се приготвя от едноименната бобова култура, известна още като “лупина”.

Както подсказва името, брашното от лупина се получава от сладък боб от лупина, който попада в групата на бобовите растения. Той не се използва много често в популярната гастрономия, но все повече присъства в диетите на много хора поради своята гъвкавост и ползите, които предоставя.

Тези бобови растения са местни за регионите на Америка и Азия. Растението може да достигне няколко метра (6,6 фута) височина и вътре в него растат бобчета, които са семената, ядливата част. Като храна е важно да се наблегне на съдържанието на протеини и мастни киселини от серията омега-3 и омега-6. Разбира се, една от основните им характеристики е, че не съдържат глутен.

Не бива да подценяваме и наличието на фибри в лупината. Изискванията на основните диетични насоки са 25 грама (1 унция) на ден. Това обаче рядко се среща, което може да доведе до промени в храносмилателната функция или чревния транзит.

Ползите от брашното от лупина

Ползите на брашното от лупина.
Брашното от лупина съдържа фибри и антиоксиданти.

Включването на брашно от лупина в контекста на разнообразна и балансирана диета може да доведе до редица положителни ефекти за здравето. Може да действа като кардиопротективен елемент, главно поради антиоксидантите, които съдържа.

Антиоксидантните съединения неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този механизъм е свързан с по-нисък риск от развитие на сложни патологии, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Освен това могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар поради съдържанието на фибри. Доказано е, че този елемент е от съществено значение за предотвратяване и контролиране на диабета.

Тази патология става все по-разпространена сред населението поради прекалено високия прием на прости захари, който се насърчава през последните години. Това е свързано и с други сериозни здравословни проблеми.

Брашното от лупина ще ви помогне да контролирате апетита си, което е изключително важно, когато спазвате нискокалорична диета с цел отслабване. Според изследване, публикувано в списание Nutrition Reviews, това вещество забавя изпразването на стомаха, което благоприятства ситостта за по-дълъг период от време. Това ще ви помогне да се придържате към диетата си и ще избегнете възможен йо-йо ефект.

И накрая, този продукт може да помогне за попълване на дневните нужди от протеини. Протеините са много важни хранителни вещества за предотвратяване на проблеми, свързани с чистата маса и за осигуряване на състояние на вътрешна хомеостаза. Най-качествените протеини са тези, присъстващи в храните от животински произход, но това не означава, че не трябва да ядете много зеленчуци, за да ги допълвате.

Това брашно е отлично допълнение към вашата диета

Както видяхте, брашното от лупина е висококачествен продукт. Който може да бъде вклюван редовно в диетата ви с цел подобряване на цялостното ви здраве.

Има основни хранителни вещества и може да осигури значителна доза фибри. От съществено значение е да покриете дневните си нужди от фибри, за да избегнете запек или чревна дисбиоза, ситуации, които могат да причинят храносмилателни проблеми.

И накрая, бихме искали да споменем, че брашното от бобови растения обикновено произвежда по-малко газове, отколкото когато консумирате бобовите култури цели. Това се получава, защото част от фибрите са обработени, което намалява последващата ферментация.

Поради това процесът на храносмилане ще бъде по-лесен и няма да е толкова вероятно да изпитате дискомфорт. Въпреки това, ако страдате от дисбиоза, брашното от бобови растения може да не е полезно за вас. В този случай е по-добре да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053
  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.