Chyawanprash: Хранителната стойност и употребата на индийското сладко

Chyawanprash е индийска част от аюрведичната медицина. Ще ви разкажем за научните доказателства за тази смес с повече от 40 съставки.
Chyawanprash: Хранителната стойност и употребата на индийското сладко
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 31 октомври, 2022

Chyawanprash е вид сладко от Индия, около което има много митове. Една легенда дори твърди, че Chyawana, индус, успял да поддържа добро здраве в продължение на много години благодарение на този еликсир.

Въпреки това, няма много информация за истинността на историята. Това, което се знае, са неговите ползи от научна гледна точка.

Наричат го „еликсир на младостта“. Има тъмен цвят, плътна текстура и сладък вкус с нотка на киселина. За приготвянето му се използват повече от 40 растения, включително плодове и подправки.

Хранителната стойност на chyawanprash

Хранителната стойност на chyawanprash се крие в няколко фактора, за които ще ви разкажем повече по-долу. На първо място, важно е да се подчертае, че има ниско съдържание на холестерол и мазнини и високо съдържание на витамин С и сапонини.

Всъщност 100 грама от това сладко съдържат:

 • Калории: 35
 • Мазнини: 7 г
 • Натрий: 5 мг
 • Общо въглехидрати: 7,5 г
 • Фибри: 500 мг
 • Общо захари: 3,5 г
 • Витамин C : 3,4 мг
 • Общо флавоноиди: 20 мг
 • Алкалоиди: 80 мг
 • Пиперин: 4,2 мг
 • Фенолни съединения : 235 мг

Основните съставки на тази билкова смес са съставки като следните:

 • Пчелен мед
 • Захарен сироп
 • Сусамово масло
 • Бамбукова мана
 • Пречистено масло
 • Пулп от индийско цариградско грозде

Въпреки че повече от 40 съставки се използват за направата на това сладко, именно тези са в най-високо съотношение в сместа. В 10 грама chyawanprash има например 206 мг захарен сироп, 706 мг мед, 5880мг захар, 206 мг сусамово масло и 206 мг масло.

Ползите за здравето от chyawanprash

Chyawanprash е богат на антиоксиданти и сапонини, което му придава редица ползи. Сред тях основната призната полза е, че може да помогне за повишаване на имунитета. В проучване повече от 40 съставки са анализирани със съответните им активни елементи. По този начин е известно, че някои съединения имат противоязвени, бронходилататорни, антиалергични, противовъзпалителни, аналгетични, антимикробни, антиоксидантни и антипиретични ефекти

Освен това има компоненти с диуретични, хепатопротективни, имуномодулиращи и невропротективни функции. Всяка съставка в този препарат има причина да бъде включеина.

Най-старата известна рецепта за chyawanprash е от Charaka Samhita, древен текст на традиционната аюрведична медицина. Писменината датира от 2 век.

Въпреки първоначалните указания на рецептата, вариациите през годините и злоупотребата от фармацевтичните компании доведоха до значителни промени. Има дори някои растения, които са част от формулата и са застрашени от изчезване.

Чаванпраш
В аюрведическата медицина има традиции, датиращи от хилядолетия. Някои лекарства са изброени в древни текстове.

Подобрява физическото представяне

В древността се е смятало, че това сладко може да подобри интелекта, паметта, имунитета, физическата издръжливост и функционирането на сетивата. Съвременната наука доказа, че наистина е в състояние да подобри физическото представяне. В една книга се разкрива, че синергията между неговите компоненти го прави интересен тоник, който е способен да повиши жизнеността.

Помага при храносмилателната функция

Сред многото ползи, приписвани на chyawanprash, е възможната му помощ за храносмилането. Според една статия някои билки, които съдържа, подобряват храносмилането и метаболизма на мазнините. Освен това благоприятстват усвояването и преминаването на активните съставки на хранителните вещества през клетъчната стена.

Укрепва дихателната система

В контролирано проучване с 90 пациенти с белодробна туберкулоза, на които са прилагани 10 грама chyawasprash два пъти на ден, е установено, че повишава биоактивността на противотуберкулозните лекарства. Освен това нивата на хемоглобина се подобряват.

Има антиоксидантен ефект

Антиоксидантите са съединения, способни да се борят със свободните радикали. Съединения като флавоноиди, витамин С, каротеноиди, феноли и танини са най-признатите антиоксиданти от науката. И така, chyawanprash е интересен коктейл в този смисъл.

В сравнително проучване между различни търговски марки chyawanprash беше установено, че въпреки че формулата може да варира, тя запазва антиоксидантния ефект върху клетките, предотвратявайки стареенето и дългосрочните заболявания.

Друго проучване, сравняващо различни марки, установява мощно премахване на свободните радикали. До голяма степен антиоксидантният ефект се дължи на аскорбиновата киселина или витамин С.

Но не само витамин С има този ефект. В друго проучване, продължило шест месеца и включващо деца на възраст от 5 до 12 години, учените приписват на танините, полифенолите и флавоноидите подобряването на имунната система.

Може да има кардиотонично действие

Може да има кардиотоничен ефект, тъй като понижава мазнините в кръвта и балансира метаболитните нарушения, според проучване върху животни. Въпреки това все още е територия, която се нуждае от повече научни изследвания върху хората.

Чаванпраш и холестерол
Намаляването на циркулиращия холестерол повишава ефективността на сърцето при изпомпване на кръв.

Подобрява репродуктивната система

Въпреки че съществуването на храни афродизиаци е много обсъждано, известно е, че chyawanprash влияе на мъжката репродуктивна система, тъй като подобрява качеството на семенната течност. Систематично изследване на едно от съединенията в билковата смес установи, че повишава концентрацията на сперматозоиди и подобрява подвижността на сперматозоидите.

Може да има радиозащитен ефект

В проучвания е установено, че Chyawanprash има антирадиационно действие. Мишки са изложени на смъртоносна доза радиация и след това е дадено от продукта. Има голям брой оцелели. Това обаче е само експеримент с животни, така че ползите не са приложими за хора.

Използването на chyawanprash

Chyawanprash има голям брой приложения в индуската култура. Но въпреки това се препоръчва внимателна употреба под лекарско наблюдение. През 2005 г. канадското правителство забрани комерсиализацията му с аргумента, че може да съдържа високи нива на олово и живак.

Така че, въпреки че е популярен продукт в Индия, препоръката е да се поинтересувате за местните разпоредби. Във всеки случай винаги е най-добре да се консултирате със специалист, за да установите безопасността и дозировката.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kumar A., ​​Kaur P., Rinwa P. Estudio comparativo de varias marcas comercializadas de Chyawanprash indio por su potencial ansiolítico y antioxidante. En t. J. Pharm. Res. Biosci. 2012; 1 :296–310.
 • C.P.Thakur. The Ayurvedic medicines Haritaki, Amla and Bahira reduce cholesterol-induced atherosclerosis in rabbits. International Journal of Cardiology. Volume 21, Issue 2, November 1988, Pages 167-175
 • Sharanbasappa Durg. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2017.11. 11.
 • Jagetia, G.C., Baliga, M.S., Venkatesh, P. and Ulloor, J.N. (2003) Influence of Ginger Rhizome (Zingiber officinale Rosc) on Survival, Glutathione and Lipid Peroxidation in Mice after Whole-Body Exposure to Gamma Radiation. Radiation Research, 160, 584-592. http://dx.doi.org/10.1667/RR3057
 • Rohit Sharma. Chyawanprash: A Traditional Indian Bioactive Health Supplement. Biomolecules. 2019 May; 9(5): 161. Published online 2019 Apr 26. doi: 10.3390/biom9050161
 • Ojha, J.K., H.S. Bajpai, P.V. Sharma, M.N. Khanna, P.K. Shukla and T.N. Sharma (1973) Chyavanprash as an anabolic agent — experimental study (preliminary work).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.