7 богати на белтъчини зеленчуци спомагащи отслабването

Включването на зелечуци като брюкселското зеле, броколито и спанака в менюто ни може да ни помогне да отслабнем като се храним здравословно
7 богати на белтъчини зеленчуци спомагащи отслабването
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Здравословното отслабване без съмнение е цел на всеки, който иска да свали тези няколко излишни килограма, натрупани по бедрата, стомаха и в други части на тялото. За щастие зеленчуците богати на белтъчини могат да ви помогнат да постигнете в целта си.

Знаем, че не е лесно. Чудеса не се случват, а последното нещо, което искаме е да отслабнем бързо, защото ще изложим собственото си здраве на риск.

Ние ви предлагаме следното: първо посетете лекаря си, за да проверите физическото си здраве. След това трябва да си изградите дневен режим, който да ви помогне лесно да изпълнявате поставените си цели, както и да ви мотивира.

 • Ежедневната разходка, правенето на упражнения и най-вече здравословното хранене са основните фактори, ако сте решили да отслабвате.

Днес бихме искали да ви разкажем за последния от изброените фактори: начина ви на хранене.

Предлагаме ви да се възползвате от помощта на 7 прекрасни зеленчука, богати на белтъчини, които природата ви е дала, за да се отървете от излишните килограми по здравословен начин.

Те съдържат най-голямо количество протеини, вкусни са и ще ви помогнат най-много. Готови ли сте да ги опитате?

Кажете ”да” на зеленчуците, богати на белтъчини
богати на белтъчини зеленчуци

Преди да ви разкажем за тези 7 богати на белтъчини зеленчуци, които трябва да консумирате, искаме да ви информираме за значението на протеините, когато започнете режим на здравословно отслабване.

 • Когато консумираме храни, богати на белтъчини по-дълго се чувстваме сити.
 • Това не ни се случва, когато ядем храни богати на въглехидрати или сладкиши. В тези случаи понякога се чувстваме още по-гладни.
 • Друг факт, който не трябва да пренебрегваме е, че ако не се грижим за приема си на протеини, когато сме решили да отслабваме, ще изгубим и част от мускулната си маса.
 • Можете да наблюдавате това при много хора, които след като са отслабнали забелязват, че тялото им е станало по-меко, а кожата – по-отпусната … Причината за това е, че са загубили и част от мускулната си маса!
 • Протеините – запомнете това – са важни за оформянето на мускулите и намаляването на мазнините.
 • Освен това, когато приемаме храни, богати на белтъчини, изгаряме повече енергия, за да ги усвоим (термогенезис).

Това ще засили метаболизма ви и така ще изгаряте повече мазнини.

Както виждате тези зеленчуци имат много предимства. Но въпреки това не трябва да прекалявате с консумацията им, а най-доброто, което можете да направите е да комбинирате животински протеини (като тези в пуешкото месо) с богатите на белтъчини зеленчуци, за които ще ви разкажем днес.

1.Спанак
спанакът е от зеленчуците, богати на белтъчини

Спанакът е един от зеленолистните зеленчуци, богати на белтъчини, който съдържа много полезни хранителни вещества.

 • Той е един от най-богатите на белтъчини зеленчуци и съдържа множество основни аминокиселини.
 • Освен тях в него откриваме и значителни количества фолиева киселина, манган, магнезий, желязо, калий, калций, витамини А и С.
 • Освен високото съдържание на протеини в спанака има и съставки, притежаващи мощно антиоксидантно действие, което намалява възпаленията.

Предлагаме ви следното: салата от спанак, ягоди и ядки.

2.Поточарка

Поточарката е растение от семейство Кръстоцветни (като броколито и брюкселското зеле), което съдържа голямо количество протеини.

 • Освен това тя съдържа голямо количество минерали (калций, манган и калий), както и витамините А, В и С.
 • Добре е да знаете, че при готвене поточарката губи всичките си антиоксидантни качества. Затова се опитайте да я консумирате сурова, под формата на салата.

3.Кълнове от люцерна
кълновете от люцерна са богати на белтъчини

Опитвали ли сте кълнове от люцерна? Те придават уникален вкус на ястията и почти не съдържат калории, но пък са богати на различни хранителни вещества.

 • Те съдържат витамини B, C и K и минерали като желязо, магнезий, фосфор, цинк и мед.

И един интересен факт за кълновете от люцерна – те са много полезни, тъй като намаляват лошия холестерол (LDL), облекчават симптомите на менопаузата и ви предпазват от появата на остеопороза.

Как можете да им устоите?

4.Китайско зеле

Китайското зеле със сигурност ще ви хареса. И не само ще ви помогне да отслабнете по здравословен начин, но и ще направи ястията ви по-вкусни и оригинални.

 • То съдържа голямо количество протеини, както и калций, калий, манган, желязо и витамини A, C и K.
 • Благодарение на антиоксидантното му действие то спомага борбата срещу различни видове рак.

Потърсете китайското зеле в най- близкия до вас супермаркет.

5.Аспержи
аспержите са от зеленчуците, богати на белтъчини

Аспержите са добре познати с високото си съдържание на хранителни вещества. Например в 134 гр. аспержи се съдържат около 2.9 гр. протеини.

 • Освен това те са чудесен източник на витамини A, B, K, както и на мед, манган, фосфор и магнезий.
 • И още нещо специфично в съдържанието на аспержите са фруктоолигозахаридите (ФОС), които действат като пребиотици и стимулират развитието на полезната флора в червата.

Можете да приготвите аспержите на фурна, на грил, на пара или да ги сварите. Както и да ги сготвите – те винаги ще са вкусни и здравословни.

6.Броколи

Броколите също са много богати на белтъчини. Можете да ги консумирате в сурово състояние или сготвени.

 • Те съдържат малко калории, засищат ви и ви осигурява значително количество полезни съставки като флавоноиди, например кемпферол.
 • Ако си приготвите броколите на пара „ще зарадвате“ черния си дроб. Защото приготвени по този начин те са изключително полезни за намаляването на високото ниво на холестерола.

7.Брюкселско зеле
брюкселско зеле спада към зеленчуците, богати на белтъчини

 • Брюкселското зеле е изключително полезно, ако сте решили да отслабнете. То е богато на протеини, фибри и витамини.
 • Зеленчуците, богати на белтъчини се грижат за чревния тракт. Защото помагат унищожаването на вредните бактерии.
 • Можете да го приготвите на фурна или на грил. Брюкселското зеле е идеалната добавка към всяко ястие.

Надяваме се, че тези предложения ще ви помогнат, ако сте решили да си съставите здравословно меню, което да спомогне отслабването ви. Но не забравяйте да консумирате месо заради съдържащите се в него животински протеини и разбира се – спортувайте редовно.

Започнете още днес: здравословното отслабване е възможно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cuenca Sánchez M., Navas Carrillo D., Orenes Piñero E., Controversies surrounding high protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr, 2015. 6 (3): 260-6.
 • Hiel S, Bindels L, et al. Effects of a diet based in inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in heathy humans. American Journal of Clinical Nutrition. Junio 2019. 109 (6): 1683-1695.
 • Johra F. T, Bepari K. A, et al. A mechanistic review of beta-carotene, lutein, and zeaxanthin in eye health and disease. Antioxidants. Octubre 2020. 9 (11): 1046.
 • Russo R. O, Sánchez M. S. Los flavonoides en la terapia cardiovascular. Revista Costarricense de Cardiología. 2006. 8 (1).
 • Simonson W., Bcgp Fascp P., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nutr, 2019. 40 (3): 327-328.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.