7те най-вредни добавки към салатата

Вероятно вече си представяте някои от най-вредните добавки към салатата…но със сигурност ще се изненадате от някои продукти от списъка по-долу. Вижте кои 7 съставки трябва да избягвате, ако искате салатата ви да е наистина здравословна.
7те най-вредни добавки към салатата
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно вече си представяте някои от най-вредните добавки към салатата … но със сигурност ще се изненадате от някои продукти от списъка по-долу.

Съставките, които на пръв поглед изглеждат здравословни като добавки към салатата ни, не ни помагат в дългосрочен план да постигнем целите си, особено ако се опитваме да отслабнем.

Ако целта ви е такава се уверете, че избягвате употребата на тези седем продукта. Можете дори да ги заместите с други, по-здравословни съставки.

1. Бекон

Бекон към салатата

Беконът е най-големият враг на здравословната салата. Тази мазна храна прибавя около 400 калории и  30 грама мазнини на порция.

Разбира се това зависи от количеството бекон, което ще добавите. Но въпреки всичко стойността на калориите и мазнините в салата ви се увеличава драстично с употребата на бекон.

А какво ще кажете за така наречената хрупкава имитация на бекона?

Много от заместителите на бекона не са направени от месо. Поради тази причина те не съдържат никакви полезни хранителни вещества

В действителност някои имат в състава си сол, трансмазнини (хидрогенизирани мазнини) и, вярвате или не, захар!

Ако искате да добавите нещо хрупкаво към салатата си, опитайте със зеленчуци. Репичките и пиперките са добър избор.

2. Препечени филийки и крутони

Определено не са от най-често обсъжданите храни, когато говорим за диета. Дават ви само ненужни калории, без никакви полезни хранителни вещества

Не забравяйте, че често тези храни са пържени, с цел по-добър вкус. А това означава добавяне на още повече напълно излишни мазнини.

Необходимото количество хляб към салатата ви е само две супени лъжици. Или приблизително два крутона. Редовната употреба на тази добавка ви осигурява около 100 калории или повече.

Крутоните могат да бъдат заменени с една или две супени лъжици зърнени култури. Добър избор са сусамът или слънчогледовите семки. Те придават на салата хрупкавост, а вие се храните с полезни фибри от пълнозърнени култури.

3. Пържени храни

Пържени храни към салатата

Продукти като пиле, скариди или риба са полезна и здравословна добавка към салатите ви, но не и когато са пържени.

Пържените храни са пълни с мазнини и калории. Без значение дали са приготвени със здравословна мазнина.

Ако се храните навън, добър начин да избегнете тези храни е като прочетете внимателно менюто. Ястията определяни като “хрупкави”,  “златисти,” или “панирани” почти винаги са пържени.

Азиатските салати обикновено съдържат пържен уонтон. Ако не сте сигурни как е приготвен, по-добре помолете да не го слагат в салатата ви. А можете и да поискате да го заменят с нещо друго, което е препечено на скара.

4. Сметанови дресинги

Салатата ви може да е пълна със здравословни и полезни съставки, но добавянето на дресинг много лесно може да съсипе добрите ви намерения.

Ако не вярвате, вижте колко калории съдържат тези така обичани дресинги:

  • Синьо сирене: 146 калории и 15 грама мазнини 
  • Сос “Ранч“: 126 калории и 14 грама мазнини 

Не си мислете, че сосовете, които не съдържат мазнини, са по-добро решение. Много от големите производители добавят захар, за да подобрят вкуса при липсата на мазнини. За този вид сосове, обичайно количеството калории, които съдържат е от 60 до 80 калории на порция (2 супени лъжици).

Ако искате да се храните здравословно,  добавяйте домашно приготвен винегрет към салатите си.

5. Мазни колбаси

Обработените колбаси също не са полезна добавка към салатата ви. Саламите са една от най-често ползваните съставки в салатите, но знаехте ли, че едно тънко резенче колбас има 43 калории и 3 грама мазнини?

Може и да не ви изглежда много, но не забравяйте, че в салатата има поне 4-5 парченца салам.

Освен това колбасите съдържат и голямо количество сол. Това увеличава приема на натрий в организма ви. 

Пилешкото, телешкото и пуешкото месо са по-здравословният избор на добавка към салатата.

6. Мариновани меса

За съжаление, пилешкото или шунката с марината от мед също не са добър избор. Те са вкусни, но пък съдържат и излишни мазнини.

По-добре добавете сушени плодове. Препоръчваме ви да използвате малки количества ядки, боровинки или бадеми. Така ще се насладите на вкуса и ползите от сушените плодове, без да приемате допълнителни калории и захар.

7. Сирене към салатата

Сирене към салатата

Не се тревожете! Сиренето не е вредно, ако изберете видовете с по-ниско съдържание на мазнини. Предпочитаните сирена, като чедъра например, са източник на наситени мазнини и е добре да ги избягвате.

Важно е да знаете какво количество добавяте към салатата си. А в повечето случаи е добре просто да пропуснете сиренето.

Ако решите да го включите в менюто си, трябва да се уверите в произхода му. Не трябва да съдържа “подобрители”, които му придават вкус и калории, без никаква хранителна стойност.

Препоръчителното количество за една порция е около 30 грама. Можете да използвате кухненска везна, за да сте спокойни, че няма да добавите повече от необходимото количество.

Ако искате да отслабнете, добра идея е да приготвяте салатите си у дома. Сами се грижете за храната си, за да знаете какво приемате. Това ще ви помогне и да пресметнете количеството на калориите.

Съчетайте диетата и с ежедневни упражнения. Не забравяйте: консултирайте се с личния си лекар, преди да направите каквито и да е промени в дневния си режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Kotemori A., Ishihara J., Zha L., Liu R., et al., Dietary acrylamide intake and risk of breast cancer: the japan public health center based prospective study. Cancer Sci, 2018. 109 (3): 843-853.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.