Яжте повече протеини, като добавите тези 7 храни към вашата диета

Желатинът е с много високо съдържание, и освен това има много малко калории. Може да го използвате и локално за приготвянето на маски за косата и кожата
Яжте повече протеини, като добавите тези 7 храни към вашата диета

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Протеините са една от най-важните части на всеки хранителен план. Ето защо е много важно да добавите повече протеини към вашата диета. В крайна сметка това е един от основните енергийни източници за тялото ви и също играе важна роля в множество системи на организма.

Това всъщност е основен градивен елемент на здравословния метаболизъм и също така участва в образуването на мускулна маса.

Яденето на повече протеини ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго, което е добър начин да отслабнете, без да се чувствате гладни непрекъснато.

Те също така играят водеща роля в областта на красотата, като помагат на косата и кожата ви да бъдат здрави.

Най-доброто от всичко е, че можете да ги откриете в много различни видове храна, така че е лесно да го включите в редовната си диета.

По-долу ще ви дадем 7 интересни варианта.

1. Пармезан

Добавете пармезан към вашата диета

Сиренето пармезан е важен източник на висококачествен протеини, който ще увеличи енергийните ви нива и ще ви накара да се чувствате сити.

  • 100 грама пармезан съдържа 38 грама протеин. Ето защо това сирене е чудесен вариант за посрещане на ежедневните изисквания на тялото ви.
  • Не забравяйте обаче, че съдържа и мазнини, така че яжте го умерено.

2. Сушена шунка

Сушената шунка е друг начин да получите в някои протеини, въпреки че трябва да се консумират умерено.

  • Тя съдържа 21 грама протеин в 100 грама и е с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с други деликатеси.

3. Тон

Добавете риба тон към вашата диета

Рибата тон е вкусна и питателна, съдържаща голяма доза протеини и сравнително малко калории.

  • 100 грама риба тон съдържат 21.5 грама протеини, в допълнение към омега-3 мастни киселини и минерали.
  • Добавянето й към вашата диета най-малко два пъти седмично ще ви помогне да контролирате апетита и да поддържате в добро здраве сърцето и мускулите.

4. Пилешки гърди

Пилешките гърда са постно месо, което може да бъде чудесно допълнение към вашата редовна диета.

  • То е с ниско съдържание на калории и осигурява 22 грама протеин на 100 грама.
  • Докато можете да получите протеини от всякакъв вид пилешко месо, гърдите са особено препоръчителни, защото имат по-малко мазнини.

5. Соя

Прибавете соя към вашата диета

Тъй като соята е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, тя е силно препоръчителна храна, ако се опитвате да отслабнете.

  • Тя съдържа повече протеини, отколкото всяко друго бобово растение, с 30 грама протеини на 100 грама.
  • Трябва да се яде с умереност и под наблюдението на диетолог, тъй като е свързана с проблеми с щитовидната жлеза.

6. Ядки

Бадемите и другите видове ядки са чудесен избор за контролиране на апетита.

  • Те съдържат 20 грама протеин на 100 грама и са значителен източник на омега-3 мастни киселини, както и антиоксиданти.
  • Те могат да се консумират всеки ден, стига да е в умерени количества.
  • Всъщност, те са страхотни като лека закуска за всеки, който иска безопасно да се отърве от няколко килограма.

7. Добавете желатин към вашата диета

 

Добавете желатин към вашата диета
В днешно време има всякакви видове желатин на пазара. Това е не само подходящ за бюджета вариант; той също така осигурява на организма високо количество основни хранителни вещества.
  • Всеки 100 грама осигуряват 84 грама протеини заедно с големи количества витамини и минерали.
  • Тъй като съдържа протеини, той се среща и в добавките.
  • Най-хубавата част е, че не съдържа много калории и спомага за поддържането на здрави мускули и стави.

Желатинът може дори да се използва локално, за приготвянето на маски за косата или кожата.

Колко често ядете храната, която споменахме по-горе? Протеините са много важни за вашата диета, затова опитайте да ядете повече от него и не забравяйте да ги балансирате с други хранителни групи и хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jin Hur S., Jo C., Yoon Y., Youn Jeong J., Taik Lee K., Controversy on the correlation of red and processed meat consumption with colorectal cancer risk: an asian perspective. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (21): 3526-3537.
  • Yan Z., Zhang X., Li C., Jiao S., Dong W., Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: a meta analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol, 2017. 24 (7): 735-747.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.