“Тайната” съставка на динята, която прави мускулите по-силни

31.01.2019
Благодарение на съдържанието си на аминокиселини, най-вече на L-аргинин, динята е идеална не само за спортуващите хора, но и за всички, които искат да избегнат умората и да се заредят с енергия.

Свързваме я с приятното усещане за свежест, удоволствие и лято, но тайната съставка на динята ще ви разкрие още ползи за здравето.

Тя е плодът на лятото. Тя е перфектният дар от природата, подходящ за сокове и салати.

А може би често си казвате, че динята е “просто вода” и че почти не съдържа никакви полезни хранителни вещества.

Сигурни сме, че ще се радвате да научите, че въпреки че съдържа 92% вода, динята е богата на витамини A, B6 и C, както и на редица антиоксиданти и аминокиселини.

Освен това тя почти не съдържа натрий и мазнини. Какво повече бихме искали от един плод?

Може би още нещо: да ни освежава, да ни зарежда с енергия и да укрепва мускулите ни, когато сме уморени.

Това ви се струва невероятно, нали? Динята крие тайна, която може би не знаете и за която ще ви разкажем в днешната статия.

L-цитрулин, „тайната“ съставка на динята, която ви зарежда с енергиятайната съставка на динята, която е полезна за здравето

Не се изненадвайте, ако никога не сте чували за L-цитрулина. Тайната съставка на динята е добре позната е в света на спорта, защото е неесенциална аминокиселина, помагаща на спортистите да подобрят постиженията си.

Терминът “неесенциална аминокиселина” може би е привлякъл вниманието ви. Какво точно означава това?

  • Неесенциалните аминокиселини са тези, които организмът може да синтезира и не е задължително да бъдат приемани ежедневно чрез храната.

Сега нека да видим с какво е полезна тази интересна съставка.

Прочетете и: Броколите и техните невероятни ползи за здравето

L-цитрулинът – полезна за здравето аминокиселина

L-цитрулинът се съдържа не само в динята, но и в нахута, месото, чесъна, ядките и черния шоколад.

Както знаете всички те са богати на “енергия” храни, които не само подобряват физическата ни активност, но се грижат и за здравето ни.

И един любопитен факт – при комбинацията на аминокиселините цитрулин и аргинин организмът ни образува азотен оксид – много полезен газ

А знаете ли с какво е полезен този газ за организма ни? Той намалява кръвното налягане и холестерола.

Зарежда с енергиятайната съставка на динята ви носи енергия

L-цитрулинът притежава и друго забележително действие: той спомага намаляването на млечната киселина и амоняка в тъканите на мускулите.

По този начин  мускулите ни се възстановяват почти мигновено: намалява напрежението, появата на крампи  и умората.

Организмът възстановява енергията си и подобрява физическото си състояние почти веднага.

Променя метаболизма

Много спортисти избират да приемат хранителни добавки съдържащи L-цитрулин – тайната съставка на динята.

Тази аминокиселина води до метаболитни реакции, синтезиращи аеробна енергия и забавя усещането за умора.

Разбира се повечето от нас не са спортисти и не се състезават, така че няма нужда да приемаме допълнително това вещество.

Съветваме ви да си набавяте повечето от необходимото ви съдържание L-цитрулин от динята заедно с останалите витамини и минерали, които съдържа.

Не пропускайте и: 5 симптома на хроничната умора

Предотвратява натрупването на отпадни веществатайната съставка на динята предотвратява натрупването на отпадни вещества в организма

Консумацията на диня ни помага не само да възстановим силата и здравината на мускулите си, както и да се предпазим от появата на умора. Друг интересен факт за тайната съставка на динята, а именно L-цитрулина, е че той предотвратява натрупването на отпадни вещества в организма.

Натрупването на такива вещества се проявява под формата на болка, крампи или задържане на течности.

Подобрява еректилната дисфункция

И накрая – динята с високото си съдържание на мощния L-цитрулин е изключително полезна в случаите на лека еректилна дисфункция.

Това се дължи на способността й да разширява кръвоносните съдове благодарение на азотния оксид и ендотелната функция.

Подобрявайки кръвообращението по естествен начин тази аминокиселина помага при леките случаи на еректилна дисфункция.

Всичко казано ни убеждава отново, че вместо първо да посегнем към лекарствата винаги е по-добре да подобрим начина си на живот и хранене.

Но ако проблемът ви продължава посетете лекар за консулт.

Както видяхте динята е много повече от освежаващ летен плод.

Тя е плод с лечебно действие, освен това е полезна за здравето и ви изпълва с енергия. Съчетайте я добре с други храни и се възползвайте максимално от полезните й качества.

Струва си да опитате, а и здравето ви ще ви благодари.

  • Tarazona-Díaz, M. P., Alacid, F., Carrasco, M., Martínez, I., & Aguayo, E. (2013). Watermelon juice: Potential functional drink for sore muscle relief in Athletes. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf400964r
  • Figueroa, A., Wong, A., Jaime, S. J., & Gonzales, J. U. (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000340
  • Collins, J. K., Wu, G., Perkins-Veazie, P., Spears, K., Claypool, P. L., Baker, R. A., & Clevidence, B. A. (2007). Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2007.01.005