10 полезни ефекта от консумацията на ленено семе
Въвеждането на ленено семе (linum usitatissimum) в ежедневното меню е добра идея, тъй като това растение притежава редица полезни свойства. То се използва както в текстилната индустрия, така и в хранителната.
През последните няколко години лененото семе се радва на все по-голяма популярност, тъй като бе доказано, че то съдържа нутриенти, които му отреждат широко лечебно и разкрасително приложение.
Семето е богато на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други есенциални субстанции, които са ценни като хранителна добавка за подобряване на здравословното състояние.
Всъщност, поради богатия си хранителен състав, лененото семе се препоръчва на хора, които спазват програми за отслабване.
В следващите редове ще посочим няколко основателни причини, поради които да въведете това семе в ежедневното меню. Става дума за 10 ползи, затова не пропускайте възможността да го опитате.
1. Когато искате да отслабнете, доверете се на ползите от консумацията на ленено семе
Растителните фибри в лененото семе са мощен съюзник, когато става дума за понижаване на телесното тегло по здравословен начин.
Тези нутриенти подобряват храносмилателния процес и създават усещане за ситост, което е добре дошло, когато искате да избегнете приема на прекалено много калории.
2. То контролира нивото на холестерола
Лененото семе съдържа значително количество разтворими фибри, които предпазват холестерола от оксидирани в артериите, както и по естествен път го елиминират от тях.
Това се дължи на факта, че вредните липиди се полепват по фибрите и по този начин не могат да останат в кръвообращението.
3. Бори се с възпалителните процеси
Много експерти вярват, че ключът към справянето с хроничните болести е в овладяването на възпалителните процеси в тялото.
Вижте и: Ленено семе срещу запек
Лененото семе съдържа субстанция, наречена линоленова киселина, която оказва противовъзпалително действие. То се отразява положително върху тялото на човека.
Поради това ежедневната консумация на ленено семе е ключът към предпазването от:
- Тендинит
- Колит
- Артрит
- Остеоартрит
4. Бори се с рака
В състава на лененото семе присъстват 27 антиканцерогенни съединения, които могат да бъдат ключа към предпазването и лечението на рака.
Сред най-ефикасните съединения е лигнинът, който представлява по-мощен антиоксидант от витамин Е.
Благодарение на него, лененото семе защитава човека срещу клетъчно стареене и понижава наличието на злокачествени тумори, подобни на тези, които се образуват в гърдите.
5. Подобрява хормоналния баланс
Много специалисти по хранене са единодушни, че лененото семе е една от най-полезните храни за жените в менопауза, а също така и за онези, които страдат от хормонален дисбаланс. Това се дължи на съдържащите се в него фитоестрогени, които балансират хормоните по естествен път.
Освен това консумацията на ленено семе повишава фертилността и допринася за контролирането на физическите симптоми, които са в резултат от понижаване на нивото на естрогена.
6. Подобрява храносмилането
Разтворимите и неразтворимите растителни фибри са полезни за лечението на храносмилателни проблеми, сред които киселини, гастрит и запек.
Поради способността си да абсорбира добре, лененото семе се справя с излишните стомашни киселини и предпазва от образуването на язви.
Освен това то представлява натурален лубрикант и лаксативно средство, което облекчава процеса на дефекация, без да променя pH на чревната флора.
7. Зарежда с енергия
Макар в лененото семе да няма много калории, то е богато на енергия – поради това се отразява положително върху физическото и психологическо състояние на човека.
Консумацията му ускорява калорийния разход, като едновременно с това повишава енергията по време на тренировка или друга физическа дейност.
8. Защитава сърдечно-съдовата система
Консумацията на ленено семе е полезно за сърдечно-съдовата система. То съдържа омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Поради това то ефикасно предпазва от образуването на кръвосъсиреци и втвърдяването на артериите.
Тези свойства могат да бъдат извлечени, стига да консумирате ленено семе, в комбинация с балансирана диета и практикуване на полезни навици.
9. Предпазва от преждевременно стареене
Витамините, които действат като антиоксиданти и се съдържат в лененото семе, са полезни, когато искаме да спрем процеса на преждевременно стареене. То е резултат от действието на свободните радикали.
Такива витамини са:
- Витамин B комплекс, включително фолиева киселина
- Витамин E
10. Намалява задържаните течности в тялото
Съдържащите се в лененото семе минерали и фибри подобряват бъбречната функция – бъбреците по-ефикасно филтрират излишната вода и натрия.
Диуретичният ефект свива тъканите в тялото и възпира задържането на излишни течности.
Тези полезни свойства могат да бъдат извлечени чрез ежедневната консумация на ленено семе, преди или по време на всяко основно хранене.
В най-добрия случай е препоръчително да консумирате ленено семе на прах. Така то по-лесно се усвоява от тялото. Можете да добавяте ленено семе към салати, супи, млечни шейкове и много други рецепти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Calado, A., Neves, P. M., Santos, T., & Ravasco, P. (2018). The effect of flaxseed in breast cancer: a literature review. Frontiers in Nutrition, 5, 4. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2018.00004/full
- Draganescu, D., Ibanescu, C., Tamba, B. I., Andritoiu, C. V., Dodi, G. & Popa, M. I. (2015). Flaxseed lignan wound healing formulation: Characterization and in vivo therapeutic evaluation. International Journal of Biological Macromolecules, 72, 614-623. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25239193/
- Hutchins, A. M., Brown, B. D., Cunnane, S. C., Domitrovich, S. G., Adams, E. R. & Bobowiec, C. E. (2013). Daily flaxseed consumption improves glycemic control in obese men and women with pre-diabetes: a randomized study. Nutrition Research, 33(5), 367-375. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684438/
- Ibrügger, S., Kristensen, M., Mikkelsen, M. S. & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake. Appetite, 58(2), 490-495. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666311006969?via%3Dihub
- Kristensen, M., Jensen, M. G., Aarestrup, J., Petersen, K. E., Søndergaard, L., Mikkelsen, M. S. & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutrition & Metabolism, 9(1), 1-8. https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-9-8
- Kajla, P., Sharma, A. & Sood, D. R. (2015). Flaxseed—a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52(4), 1857-1871. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/
- Lagkouvardos, I., Kläring, K., Heinzmann, S. S., Platz, S., Scholz, B., Engel, K. H. & Clavel, T. (2015). Gut metabolites and bacterial community networks during a pilot intervention study with flaxseeds in healthy adult men. Molecular Nutrition & Food Research, 59(8), 1614-1628. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25988339/
- Määttänen, P., Lurz, E., Botts, S. R., Wu, R. Y., Yeung, C. W., Li, B. & Sherman, P. M. (2018). Ground flaxseed reverses protection of a reduced-fat diet against Citrobacter rodentium-induced colitis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 315(5), 788-798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30095298/
- Mani, U. V., Mani, I., Biswas, M. & Kumar, S. N. (2011). An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. Journal of Dietary Supplements, 8(3), 257-265. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22432725/
- Mohammadi‐Sartang, M., Mazloom, Z., Raeisi‐Dehkordi, H., Barati‐Boldaji, R., Bellissimo, N. & Totosy de Zepetnek, J. O. (2017). The effect of flaxseed supplementation on body weight and body composition: a systematic review and meta‐analysis of 45 randomized placebo‐controlled trials. Obesity Reviews, 18(9), 1096-1107. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12550
- Nowak, W., & Jeziorek, M. (2023). The Role of Flaxseed in Improving Human Health. Healthcare, 11(3), 395. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9914786/
- Neukam, K., De Spirt, S., Stahl, W., Bejot, M., Maurette, J. M., Tronnier, H. & Heinrich, U. (2011). Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacology and Physiology, 24(2), 67-74. https://karger.com/spp/article-abstract/24/2/67/295596/Supplementation-of-Flaxseed-Oil-Diminishes-Skin
- Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients, 11(5), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1171
- Parikh, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2018). Flaxseed: Its bioactive components and their cardiovascular benefits. American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, 314(2). https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpheart.00400.2017?rfr_dat=cr_pub++0pubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&
- Prasad, K., Khan, A. S., & Shoker, M. (2020). Flaxseed and its components in treatment of hyperlipidemia and cardiovascular disease. International Journal of Angiology, 29(04), 216-222. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7690987/
- Rodriguez-Leyva, D., Weighell, W., Edel, A. L., LaVallee, R., Dibrov, E., Pinneker, R. & Pierce, G. N. (2013). Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension, 62(6), 1081-1089. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.02094?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&
- U.S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Seeds, flaxseed. FoodData Central. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169414/nutrients
- Zarei, M., Adeli, S., Hosseini, S., & Daneshzad, E. (2022). The effect of flaxseed intake on appetite reduction: A systematic review of randomized clinical trials. Phytotherapy Research, 36(10), 3792–3804. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35916016/