Природни средства срещу гастрит

Магданозът успокоява чувството на парене в стомаха, тушира възпалението и редуцира газовете.
Природни средства срещу гастрит
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Страдали ли сте някога от гастрит? Ако да, тогава знаете колко е болезнен. Стомашно възпаление, парене… Това са интензивни симптоми, чиято продължителност обикновено продължава поне няколко дни.

Как да го лекувате? Задължително се консултирайте с лекар, който да предпише най-подходящото лечение. Можете да ускорите процеса на възстановяване, като приложите някои природни средства. Днес сме подготвили няколко лесни, икономични и ефикасни рецепти. Те ще ви помогнат да облекчите болките. Искате ли да научите повече?

1. Напитка с магданоз

Напитка с магданоз за възстановяване от гастрит.

Тази напитка, в чиято основа е съставката магданоз, ще разреши успешно проблем като гастрита. Тя представлява традиционно средство. Напитката с магданоз се приготвя лесно и си струва да я изпробвате, когато дискомфортът стане нетърпим.

Трябва да знаете, че магданозът се слави със своя богат състав и прекрасни свойства:

 • Той е природен източник на витамини А, B, C, E, K.
 • Магданозът представлява отличен диуретик – оказва лечебни свойства и подобрява храносмилането.
 • Магданозът успокоява чувството на парене в стомаха, тушира възпалението и редуцира газовете. Той позволява на цялата храносмилателна система и чревния тракт да си отпочинат за известно време.

За да извлечете ползите от магданоза, се изисква просто да изпълните една лесна рецепта. Как? Следвайте тези стъпки:

 • Пригответе смути със 150 гр. магданоз и 1 л. вода.
 • Щом сте готови, оставете получената смес да престои 2 часа.
 • След това прецедете водата (не бива да бъде нито студена, нито гореща) и я налейте в стъклена бутилка. Дръжте я далеч от слънчева светлина. Консумирайте това средство в течение на деня, като е препоръчително напитката да бъде със стайна температура.

2. Оризова вода –  популярно средство при гастрит

Оризовата вода е друго традиционно средство за лечение на гастрит

Оризовата вода е друго традиционно средство за лечение на гастрит. Сигурни сме, че не за първи път чувате за нея. Тя редуцира възпалението, болката, газовете и неприятното напрежение в коремната област, характерно за гастрита. Заслужава си да обърнете внимание и на факта, че оризовата вода изобилства от минерали и витамини.

Как да я приготвите? Много лесно. Кипнете 1 л. вода и добавете към нея 150 гр. ориз. Сгответе ориза както обикновено, след това го отделете. Консумирайте оризовата вода през целия ден (задължително трябва да е със стайна температура). Уверихте ли се, че е лесно? Не се колебайте да приложите оризовата вода когато страдате от гастрит!

3. Сок с морков и целина

morkoven sok

Познавате ли тайните на тези два зеленчука? Морковите и целината действат като отлични противовъзпалителни средства – редуцират възпалението на стомашната стена и усещането за подуване и подхранват организма с минерали и витамини.

Ако сте страдали и преди от гастрит, със сигурност ще потвърдите, че по време на боледуване усещате отсъствие на апетит, гадене и слабост. Този натурален сок действа като тоник. За да извлечете ползата от целината и моркова, следвайте няколко стъпки:

 • Необходими са ви 2 моркова и 2 стръка целина.
 • Почистете ги добре. След това ги сложете в блендер заедно с чаша вода (250 мл.).
 • Блендирайте добре зеленчуците. Консумирайте напитката по обедно време или вечер. Гарантираме ви, че е вкусна.

4. Отвара от ябълка и лайка

Отвара от ябълка и лайка, когато страдате от гастрит

Тази комбинация ще ви изненада. Тя представлява истинско лечебно средство, което си струда да приложите когато страдате от гастрит. Знаете ли защо?

 • Защото отварата от ябълки отпуска стомаха, понижава киселинността, редуцира стомашното възпаление и лекува гастрита.
 • Отварата от ябълки освен това лекува инфекцията.
 • Това средство е отлично при гадене.

За да приготвите това средство, необходими са ви пресни обелени ябълки. Нарежете ги на парчета. Кипнете 1 чаша вода в чайник (250 мл.). Щом водата кипне, добавете ябълките и магданозът.

Оставете отварата да кипне няколко пъти. Препоръчително е да варите ябълките поне 20 минути. Щом отварата е готова, оставете я да покъкри малко на слаб огън. Прецедете отварата. Консумирайте я със стайна температура всяка сутрин. 

5. Смути от круша и джинджифил

Смути от круша и джинджифил, когато страдате от гастрит

Вероятно сте консумирали и преди класически мармалад от круши и джинджифил? Не сте? Какъв пропуск! Този мармалад е прекрасен на вкус и можете да го използвате за всякакви десерти. Освен че ви спечели със сладостта си, е и изключително полезен, засищащ и здравословен – особено ако страдате от гастрит. Няма друго природно средство, което да е толкова ефикасно. Нека ви обясним.

 • Съчетаването на круши и джинджифил е добра идея, тъй като чрез него атакувате както възпалението, така и болката. Знаете, че джинджифилът е природно болкоуспокояващо средство, способно да тушира всяка стомашна болка.
 • Крушата е прекрасен плод, който препоръчваме да консумирате, когато страдате от гастрит. Тя е богата на минерали и витамини, освен това се храносмила лесно. Крушата съдържа фибри и ще редуцира възпалението.
 • За да приготвите това средство, направете смес, подобна на вече описаната преди малко с ябълката. Обелете и нарежете крушата. Добавете я към 300 мл. вода, сложете и 20 гр. джинджифил. Сварете крушата, след това блендирайте получената отвара. Щом сте готови, консумирайте смутито малко по малко. Можете да го използвате и като заместител на вечерята.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
 • Rugge, M., Pennelli, G., Pilozzi, E., Fassan, M., Ingravallo, G., Russo, V. M., & Di Mario, F. (2011). Gastritis: The histology report. Digestive and Liver Disease. https://doi.org/10.1016/S1590-8658(11)60593-8
 • Valdivia Roldán, M. (2011). Gastritis y Gastropatías. Revista de Gastroenterología Del Perú : Órgano Oficial de La Sociedad de Gastroenterología Del Perú.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.