Смути от пъпеш и банан при висок холестерол

Необходими са само 5 минути. Измивате, нарязвате, блендирате и поръсвате с канела!
Смути от пъпеш и банан при висок холестерол
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Това вкусно смути от пъпеш и банан ще балансира нивото на холестерола, а това от своя страна ще подобри здравословното състояние на човека.

Смутитата от натурални плодове са идеално решение, когато страдаме от висок холестерол. Всички храни, богати на каротен, витамин С, антиоксиданти, цинк и фибри, са без съмнение добър избор.

Когато комбинирате това смути от пъпеш и банан със здравословна и балансирана диета и начин на живот, изобилстващ от физически занимания, категорично ще подобрите резултатите при следващия кръвен тест.

Готови ли сте да опитате тази вкусна напитка?

Пъпешът е полезен при висок холестерол

Пъпеш

Няма значение какъв сорт пъпеш ще изберете: всички са богати на фитонутриенти, вода и фибри, които са перфектни в борбата с високия холестерол (LDL).

 • Витамин С е мощен антиоксидант, който подобрява сърдечното здраве. Той се грижи за тъканите и поддържа вените и артериите гъвкави и защитени срещу плака.
 • Пъпешът също така съдържа бета-каротин, който представлява тип антиоксидант, който подобрява и ускорява клетъчния метаболизъм.
 • Поради съдържанието на магнезий и фибри, този плод действа като лаксатив и понижава усвояването на мазнините.
 • Пъпешът е богат на калий. Това го прави ценен за здравето на сърцето. Приемът на достатъчно количество калий ежедневно ще понижи кръвното налягане и ще подобри метаболизма на храните, съдържащи повече сол.

В това натурално смути ще комбинираме пъпеш с банан. Ако бананите са плод, който се преработва малко по-трудно и това ви притеснява, можете да ги замените с грозде или ябълка.

По желание можете да поръсите напитката с малко канела на прах. По този начин допълвате смутито с удивителна съставка, която също понижава нивото на лошия холестерол.

Свойствата на банана да понижава нивото на холестерола

Смути с банан и пъпеш

Някои хора изпитват съмнение дали бананите понижават холестерола, или го повишават. Подобно на много други храни, това, което е от значение е, че винаги важи правилото – консумирай с мяра. Не се поддавайте на крайности.

Консумацията на банан на ден може да подобри като цяло здравословното състояние на човека. Този плод не само зарежда тялото с енергия, но и е перфектна съставка, когато приготвяме хранителни смутита, понижаващи нивото на холестерола.

 • Бананите са бедни на мазнини плодове.
 • Те са едни от най-добрите плодове, на които можете да заложите, когато искате да приемате достатъчно фибри. Последните са ключови за балансираното хранене, те извеждат токсините и стимулират оптималното движение на червата. Поради това редовната консумация на банани води до нормализиране на нивото на лошия холестерол в кръвта.
 • Бананите също така са богати на антиоксиданти и минерали, сред които цинк и селен. Те са важни за поддържането на оптимален синтез на холестерола в черния дроб и за балансиране на нивото му.
 • Има още един много важен факт: бананите подобряват кръвообращението и предпазват от формирането на тромби, които могат да запушат артериите.

Как да приготвите смути от пъпеш и банан

Смути от пъпеш и банан

Съставки:

 • 1 банан
 • 2 чаши пъпеш (какъвто сорт изберете) (150 гр.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 1 супена лъжица канела на прах (5 гр.)

Приготовление:

Смутито от пъпеш и банан може да бъде приготвено само за 5 минути. За целта трябва да се снабдите с нуждите съставки.

Важно е нито пъпешът, нито бананът да са презрели. В противен случай те ще съдържат излишно количество захар, а това не е препоръчително с оглед цените ни. Презрелите плодове освен това създават трудности при храносмилането.

 • Уверете се, че плодовете, с които разполагате, са зрели. Изберете сорт пъпеш, който предпочитате или според сезона.
 • След това нарежете първо пъпеша. Отстранете семките и го нарежете на кубчета. Така ще улесните процеса на блендиране.
 • Обелете банана и направете същото – нарежете го на 3 части.
 • След това сложете подготвените продукти в блендера. Разбийте в продължение на няколко секунди. След това добавете чаша вода, за да получите не толкова гъсто смути.
 • Щом сте готови, сервирайте напитката в любимата си чаша. Поръсете отгоре с канела. Имайте предвид, че тази апетитна подправка е отлично натурално средство за понижаване на нивото на холестерола и триглицеридите.

Приготвяйте това вкусно смути от пъпеш и банан 2 пъти седмично. Винаги залагайте на сезонни пъпеши. Така ще балансирате нивото на холестерола, а това ще се отрази положително върху здравословното ви състояние.

Струва си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y
 • Mattes, M. Z., & Vickers, Z. M. (2018). Better-liked foods can produce more satiety. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.10.012
 • Gordon, M. (1985). Cholesterol. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059065
 • Mackowiak K., Torlinska Walkowiak N., Torlinska B., Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw, 2016. 70: 104-9.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety- a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.