10 симптома на сърдечно-съдово заболяване

Сред тях са световъртеж, задъхване, блед и нездрав вид и липса на апетит
10 симптома на сърдечно-съдово заболяване

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртта на милиони хора по света. Като такава тя превъзхожда сериозни заболявания като някои типове рак и хронични здравословни проблеми. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) през 2008 г. в цял свят поради проблеми със сърдечно-съдовата система са починали около 17,3 милиона души. Тази цифра се очаква да набъбне до 23 милиона до 2030 г. Как едно сърдечно-съдово заболяване може да провокира толкова много смъртни случаи? Повече информация за този тип заболявания можете да получите от сайта на Министерството на здравеопазването.

Статистиката сочи, че заболяванията на сърцето се дължат на нездравословно хранене, обездвижен начин на живот, замърсяване на околната среда, тютюнопушене и много други фактори. Очертава се обаче една основна причина за сериозните последствия от сърдечно-съдовите заболявания в цял свят – хората пренебрегват предупредителните симптоми и знаци. Те твърде късно се обръщат за помощ към лекарите и по този начин лечението им се усложнява.

Повечето симптоми на сърдечно-съдово заболяване не са тежки и могат да бъдат объркани със симптомите на други заболявания.

Като се научите да разпознавате симптомите на сърдечно-съдовото заболяване, можете да спасите както своя живот, така и на своите близки и познати. Затова продължете да четете и се информирайте още сега. Днес ще споделим 10 предупредителни симптома за сърдечно-съдово заболяване, които не бива да пренебрегвате.

1. Световъртеж и проблеми с дишането

Световъртежът и проблемите с дишането са сигнал, който индикира сърдечен удар. Този тип симптоми могат да доведат до загуба на съзнание и да алармират за проблеми със сърцето, например аритмия.

2. Силна умора

силната умора е сред симптомите на сърдечно-съдово заболяване

Този симптом най-често засяга жените и може да сигнализира за предстоящ сърдечен удар часове, дни и дори седмици преди това.

Разбира се, този симптом може да бъде сигнал за друго заболяване и здравословно нарушение. Препоръчително е да се консултирате с лекар, за да бъде поставена точна диагноза.

3. Гадене и липса на апетит

Много хора усещат гадене или повръщат, когато получат сърдечен удар. В допълнение към това, симптом като подуването на корема е свързан с проблеми в работата на сърцето, но може да говори и за хранителните навици на човека.

4. Болка в гръдния кош – симптом на сърдечно-съдово заболяване

Болката в гръдния кош е класически симптом за сърдечен удар, но невинаги. Според специалисти това е първият симптом, който хората търсят, когато подозират проблеми със сърцето. Тази болка може да бъде оприличена на “слон е стъпил на гърдите ми”. В същото време може да се дължи на неудобна поза, при която се затруднява дишането, или на преяждане.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 причини за болка в гърдите

5. Болка в различни части на тялото

болката в различни части на тялото може да се дължи на сърдечно-съдово заболяване

Болката в гръдния кош е най-честият симптом за сърдечен удар. Проявата на болезнени усещания обаче не се изчерпва само с тази зона от тялото. Болка може да има в ръцете, лактите, гръбначния стълб, врата, челюстта и корема. Понякога при сърдечен удар се наблюдава болка именно в тези части на тялото, а не в гръдния кош.

6. Неравномерен пулс

Промяната в пулса от време на време е нормална. Ако засичате неравномерността и тя е съпроводена със слабост, замайване и трудно дишане – това може да се симптом за сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или аритмия.

7. Задъхване

Ако се задъхвате, без да има логично обяснение за това (физическо натоварване), може да става дума за белодробно заболяване, например аритмия или хронична белодробна обструкция. Може да бъде също така и сигнал за сърдечен удар или сърдечна недостатъчност. По време на сърдечен удар затрудненото дишане често се съпровожда с болка в гръдния кош, но невинаги.

8. Потене

студената пот нерядко е свързана със сърдечно-съдово заболяване

Ако изведнъж плувнете в студена пот, особено докато почивате, това е сигнал за сърдечен удар. Този симптом се проявява непосредствено преди удара.

9. Възпаление

Страдането от сърдечна недостатъчност може да провокира задържането на течности в тялото. Подуването е видно при стъпалата, глезените, краката и корема.

10. Блед или болнав вид

Много хора придобиват блед или сив цвят на лицето, преди да получат сърдечен удар. Човек изглежда болнав, защото кръвното налягане пада.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.