8 топ лечебни средства против запек

Бананите осигуряват здравословно количество фибри, което действа като мощно натурално слабително и помага за отстраняването на отпадъците.
8 топ лечебни средства против запек

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За запек говорим, ако повече от 72 часа липсва движение на червата, съществуват проблеми с изхождането или изпражненията са много малко или твърди.

Всеки човек притежава различни ежедневни навици в банята, формирани според възрастта, теглото,  диетата и други фактори. Ако се случват драматични промени в продължение на 3 или повече дни, става дума за запек.

Въпреки че повечето хора не го смятат за сериозен проблем, истината е, че запекът трябва да се лекува своевременно. В противен случай може да стане хроничен. При лечението на това  състояние може да се открие своевременно евентуално заболяване, което може да го причинява.

В повечето случаи запекът се причинява от дехидратация, лошо хранене или поради воденето на заседнал начин на живот. Понякога това може да бъде симптом на по-сериозен здравен проблем, който изисква медицинска помощ.

Една от първите мерки, които взимат хората, страдащи от запек,  са слабителни продукти от търговската мрежа. Ние обаче не ги препоръчваме, защото тялото може да стане зависимо от тях и да се стигне до други нежелани странични ефекти.

За щастие някои натурални средства имат леки слабителни свойства, които подобряват храносмилането и помагат при случаите на запек.

1. Сок от алое вера

Пиенето на сок от алое вера може да помогне при запек.

Алоето е едно от тези растения, което е с многобройни ползи за здравето – както вътрешни, така и външни. Пиенето на сок от растението алое всеки ден може да помогне естествено да се прочисти дебелото черво и да се улесни елиминирането на отпадъците.

Според данни именно компонентът на алое вера, известен като алоин, се бори против запек.

2. Ябълки

Една от най-добрите храни за борбата с това състояние е ябълката. Този плод съдържа пектин, вещество, което спомага за по-добро функциониране на червата.

Ябълките също предоставят много фибри, които са необходими за омекотяване на изпражненията и стимулират отстраняването на отпадъците, гласят данните от проучване, проведено от Факултета по медицина в Университета на щата Охайо.

3. Банани

Бананите са вкусни плодове, които подпомагат доброто храносмилане и подобряват движението на червата. Те осигуряват здравословно количество фибри, което действа като мощно натурално слабително и помага за отстраняването на отпадъците.

Едно парче банан може да осигури 12% от препоръчителния дневен прием на фибри. Също така те съдържат  фруктоолигозахариди, които подпомагат добрите храносмилателни процеси при достигане до дебелото черво.

4. Зелен чай

Зеленият чай има лек слабителен ефект, който помага в борбата против запек.

Зеленият чай е станал много популярен през годините като мощна антиоксидантна напитка с много ползи за здравето. Пиенето на този чай  стимулира храносмилането  и отстраняването на отпадъците,натрупани в дебелото черво.

Зеленият чай също така има лек слабителен ефект, който помага в борбата против запек.

5. Овесени ядки

Хората, които често страдат от запек, трябва да добавят повече овесени ядки към ежедневното меню.

Овесените ядки съдържат въглехидрати, витамини, минерали и фибри, които допринасят за по-добро цялостно усвояване и предотвратяване на запек. В идеалния случай трябва да консумирате малко овесени ядки за закуска, но може да ги добавяте към шейкове, супи и дори салати.

6. Ленено семе срещу запек

Лененото семе се характеризира със силни лечебни ползи. До голяма степен те се дължат на високото съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини. Лененото семе притежава леко слабителни свойства. Те подобряват функцията на червата и прочистването на дебелото черво.

Просто добавете 1 супена лъжица ленено семе към чаша вода. Оставете да престои през нощта и пийте сутрин на празен стомах.

7. Зехтин с лимон

Комбинирането на лечебните свойства на зехтин и лимон в борбата против запек.

Комбинирането на лечебните свойства на зехтин и лимон създава натурално слабително за подобряване движенията на червата и в борбата против запек.

Просто разредете сока от 1 лимон в чаша гореща вода и добавете 1 супена лъжица зехтин. Пийте всяка сутрин на гладно.

8. Ябълков оцет и мед

Друга страхотна комбинация, която може да приготвите сами, е да разредите 1 чаена лъжичка ябълков оцет и мед в чаша вода. Пийте сместа 3 пъти на ден.

Може да ви заинтересува ...
Консумирайте ябълков оцет и мед всеки ден
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Консумирайте ябълков оцет и мед всеки ден

Ябълковият оцет и пчелният мед са два натурални продукта, които са много популярни в цял свят с благотворния си ефект върху човешкия организъм.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.