Защо са полезни ядките?

Ядките са много питателни и лесни за намиране. Поради това са чудесна идея за хапване за почти всички. Освен това те са удобни за съхранение и лесни за пренасяне, можете да закусите с тях, където и да сте.
Защо са полезни ядките?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво знаете за ядките?

От доста дълго време много хора се колебаят дали да ядат ядки, поради убеждението, че са с твърде високо съдържание на калории и мазнини.

Освен това, техният малък размер и страхотен вкус ни карат да ги ядем без да спираме. Не ти ли се случвало да започнеш и да не можеш да спреш?

Да ги ядем по този начин е проблем. Въпреки това е различно, когато ги консумирате умерено: те не само ви помагат да контролирате глада си, но и имат огромни ползи за вашето здраве като цяло, което е най-важно.

Въпреки това, не всички ядки са еднакви. Всеки вид има свои собствени предимства и затова е идеално да се хапват, като се има предвид положителните ефекти, които всеки вид притежава.

По този начин няма да ви омръзват, като ядете едно и също нещо и ще може да допълните диетата си с ефективни закуски.

За какво са полезни ядките?

Ядките срещу хронична болка – орехи

Още за ядките - орехи

Орехите са богати на Омега 3 и имат отлична противовъзпалителна сила. Поради това, те се препоръчват за тези, които имат хронична болка, болки в ставите или мигрена.

От друга страна, те съдържат много антиоксиданти, така че помагат да забавим стареенето и да предотвратим увреждането на клетките.

Всичко това спомага за подобряване на споменатите по-рано проблеми, особено при скелетните и мускулните системи.

Ядките за по-добра циркулация – бадеми

 бадеми

Бадемите се препоръчват на хора с диабет. Те са естествени регулатори на инсулина, така че помагат за балансиране на кръвната захар.

Също така, антиоксидантите и мононенаситените мазнини намаляват нивата на холестерола.

Както знаем, излишният холестерол и глюкозата правят кръвообращението по-трудно. Те причиняват усложнения, вариращи от синдрома на неспокойните крака до по-сериозни заболявания като инфаркт или инсулт.

И накрая, бадемите имат значително количество фибри. Това свойство е от решаващо значение, така че телата ни да елиминират врените вещества, като мазнини без хранителна стойност, които ни карат да наддаваме на тегло.

Кашу за мозъчна дейност

ядки - кашу

 

Яденето на ядки като кашу ви дава много витамини и минерали. Едно от най-забележимите е желязото, което помага на кислорода да достигне до мозъка.

Поради тази причина, когато нямате достатъчно желязо, можете да имате трудности при концентрирането и запазването на информацията.

В допълнение към желязото, кашуто също е богато на магнезий и цинк, които са от съществено значение за имунната ви система.

Когато нашите защити са силни, можем да предотвратим преждевременното стареене. Имайте предвид, че това е жизненоважно за нашето разбиране за света.

Шамфъстък за добра фигура

Шамфъстък

От всички ядки, шамфъстъците съдържат най-малко калории. Освен това, тъй като са обвити в черупка, това ни принуждава да ги ядем бавно.

Поради това стомахът има повече време да разпознае присъствието им, давайки му време да осъзнае, че е пълен и да ни даде сигнал, че сме сити.

Както и при другите ядки, те съдържат голямо количество витамин Е, много силен антиоксидант. Те също са чудесен източник на калий, който е идеален за укрепване на нервната система и мускулите.

С тях храносмилането е много по-лесно, което води до по-лесно отслабване.

Искате ли да научите повече? Прочетете: 10 причини да ядете шамфъстък

Ядките – полезни ли са, ако ги ядем всеки ден?

Както бе споменато в началото, сигурно е, че ядките са източник на въглехидрати.

Ние също знаем, че въпреки че въглехидратите са необходими, трябва да контролирате количеството, което ядете, защото ако не изгорите цялата енергия, която приемате, тя се превръща в мазнина.

Знаейки това, очевидно е, че трябва да внимавате за това колко ядки ядете. Ако средната доза е 30 грама на ден, трябва да се раздели между всички основни хранения.

Обаче не всеки организъм работи по един и същ начин. Това може да е добра отправна точка, но в крайна сметка трябва да направите това, което работи за вас.

Индикаторът ще бъде кантарът. Ако натрупате тегло от увеличаването на консумацията на ядките, най-добре е да намалите количеството, което консумирате.

Ядките са много питателни и лесни за намиране. Поради това са чудесна идея за почти всички. Освен това те са лесни за транспортиране и можете да ги хапвате, където и да сте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
  • Dikariyanto V, Smith L, Francis L, Robertson M, Kusaslan E, O’Callaghan-Latham M, Palanche C, D’Annibale M, Christodoulou D, Basty N, Whitcher B, Shuaib H, Charles-Edwards G, Chowienczyk PJ, Ellis PR, Berry SEE, Hall WL. Snacking on whole almonds for 6 weeks improves endothelial function and lowers LDL cholesterol but does not affect liver fat and other cardiometabolic risk factors in healthy adults: the ATTIS study, a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1178-1189. doi: 10.1093/ajcn/nqaa100. PMID: 32412597; PMCID: PMC7266688.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.